tu powinno być więcej "mięsa" ... Od biedy w 29 cali masz również kilka dobrze toczących się opon które pojadą po asfalcie i w lekkim terenie (np. Speed King) ..
Na WTB Raddler 28" jeździłem, dość szybka opona gravelowa
Paaanie, kiedyś fabrycznie mi w gravelu wsadzili raddler'y, to po pierwszych kilometrach wrzuciłem je za szafę - na tym się nie da jechać nie mając kilku megawatów w łydzie!
A jak to się ma z tymi oponami mtb do rozmiaru koła? Bo u mnie kółka na tę chwilę są 28 i nie za bardzo chcę je zmieniać, bo to i dynamo tam jest i całkiem dobre piasta, a nowe dobre kółka to wyjdą prawie tyle co cały ten rower. No i te co mam umiem sam serwisować, mam do nich zapasowe szprychy itd.A opony 28 to raczej nie pasują do 29, czy może tak (obręcze rr511db)?
Na opony dwucalowe średnica wewnętrzna obręczy powinna wynosić koło 20mm, ja mam tyle u siebie i działa to bardzo przyzwoicie, takie koła Canyon daje w rowerach XC.
w mtb gdzie opona jest 2.2-2.3 cala standardem jednak obręcz 25mm z tendencją jeszcze szerszych bo wtedy opona się lepiej układa
Hm, czytam manual:https://www.dtswiss.com/pmt/00/00/00/00/00/00/00/10/00/00/00/86/6/MAN_WXD10000000866S_WEB_ZZ_001.pdfI wychodzi, że na te obręcze (18mm) można założyć nawet 2.2 (56mm) ja myślałem coś 40-45.W manualu do obręczy piszą "rim diameter: 29" / 700C". Więc powinno to działać poprawnie z oponą mtb.Co na to praktyka? Czy to faktycznie będzie spadać?
Natomiast sensu roweru MTB z gravelowymi oponami to ja nie widzę żadnego poza rzadkimi imprezami sportowymi, gdzie jest sporo asfaltu i gdzie liczy się szybkość, nie wygoda. Grubość opony to jest najważniejszy parametr, który "robi" rower MTB. Stosując szerokie opony masz zupełnie inny poziom amortyzacji, zupełnie inny poziom trakcji w terenie, szczególnie przy systemie bezdętkowym, który pozwala zejść bardzo nisko z ciśnieniem. A wąską oponę musisz pompować dość mocno i w efekcie jej parametry terenowe są słabiutkie.
No nie wiem. Ja tam widzę szerokość wewnętrzną 25 mm.
Mój pierwszy hardtail.Trochę w nim wymieniłem różnych podzespołów....Zębatka 30t na mnie trochę za mała, także przy pierwszej wymianie łańcucha idzie do wymiany na większą.Opony też wolałbym szersze. Te co są stykną, ale szersze będą bardziej seksi