Autor Wątek: Trek Marlin  (Przeczytany 11842 razy)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Odp: Trek Marlin
« 9 Kwi 2023, 19:07 »
o qrcze, a to jakaś hybryda jest ? Oryginalnie w tym rowerze były koła i kapcie chyba 29x2.2 - i to ma sens imho, a 28 cali to już nie ten rower. Na WTB Raddler 28" jeździłem, dość szybka opona gravelowa - ale nie do tego roweru, tu powinno być więcej "mięsa" ... Od biedy w 29 cali masz również kilka dobrze toczących się opon które pojadą po asfalcie i w lekkim terenie (np. Speed King) ..

Online Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 9 Kwi 2023, 19:30 »
Hm, czytam manual:
https://www.dtswiss.com/pmt/00/00/00/00/00/00/00/10/00/00/00/86/6/MAN_WXD10000000866S_WEB_ZZ_001.pdf

I wychodzi, że na te obręcze (18mm) można założyć nawet 2.2 (56mm) ja myślałem coś 40-45.
W manualu do obręczy piszą "rim diameter: 29" / 700C". Więc powinno to działać poprawnie z oponą mtb.
Co na to praktyka? Czy to faktycznie będzie spadać?

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 9 Kwi 2023, 19:34 »
tu powinno być więcej "mięsa" ... Od biedy w 29 cali masz również kilka dobrze toczących się opon które pojadą po asfalcie i w lekkim terenie (np. Speed King) ..
Dokładnie, objętość najlepszym przyjacielem w terenie. Continental Hardpack 29x2.0 toczy się bajka a dopóki nie ma błota, a i w terenie daje radę.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 9 Kwi 2023, 21:10 »

Jeśli więcej błota, luźno - Schwalbe Rocket Ron Evo 2,25, jeśli mniej - Conti Race King ProTection 2,2 lub równorzędne.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 9 Kwi 2023, 21:15 »
Tylko faktycznie ta obręcz cienka jakaś, ja w gravelu mam 19mm, a tu jest 18, to optymalna szerokość opony do tego jest 30-40mm max, w mtb gdzie opona jest 2.2-2.3 cala standardem jednak obręcz 25mm z tendencją jeszcze szerszych bo wtedy opona się lepiej układa a tu byłby balon straszny więc mam mieszane uczucia doradzać tak szeroko ..

Online Mężczyzna zly-sze

« 9 Kwi 2023, 21:31 »
Poszukałem trochę po internetach wypowiedzi o tym spadaniu etc i wygląda to trochę tak, że powielany jest jakiś mit. Tzn. nikt nigdzie nie pisze, że "mi opona spadła", raczej ludzie piszą, że "będzie spadać", albo, że "tak musi być". Do tego znalazłem jakąś wypowiedź, że "ja tak mam i u mnie działa".

Jednak przekonaliście mnie to szerszych opon. Chyba zacznę od tego zanim pójdę na zakupy, że przełożę te kapcie co były w oryginale na te kółka (2.2cala) i sam zobaczę czy to pyknie.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 9 Kwi 2023, 22:00 »
Na WTB Raddler 28" jeździłem, dość szybka opona gravelowa

Paaanie, kiedyś fabrycznie mi w gravelu wsadzili raddler'y, to po pierwszych kilometrach wrzuciłem je za szafę - na tym się nie da jechać nie mając kilku megawatów w łydzie!

Szybkie opony to semi slick'i i tego bym się trzymał jeśli będziesz jeździć choć 50% po drogach utwardzonych - u mnie się sprawdzały jako tako schwalbe hurricane

A co do spadania opon - mnie się zdarzały sytuacje, gdzie dętka 'podważała' rant opony i ta zaczynała gdzieś z boku wypływać poza obręcz. Generalnie czym mniej sztywna jest opona, tym ryzyko większe. Jeśli kupisz touringowe pancerniki, to nie będzie się czym martwić.

Tu przykład z zeszłego roku - 38c na 17mm
« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2023, 22:05 qbotcenko »

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 9 Kwi 2023, 22:21 »
Paaanie, kiedyś fabrycznie mi w gravelu wsadzili raddler'y, to po pierwszych kilometrach wrzuciłem je za szafę - na tym się nie da jechać nie mając kilku megawatów w łydzie!

Ja miałem wersje TCS Light - i całkiem sprawnie to jeździło, ale używałem ich zimą w syfie, asfaltu mało więc nie ma co porównywać , do slicka tym bardzej  :P
Jak ktoś 50% asfalt i slick  - to jednak nie ten rower co autor przedstawił  ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 9 Kwi 2023, 23:34 »
A jak to się ma z tymi oponami mtb do rozmiaru koła? Bo u mnie kółka na tę chwilę są 28 i nie za bardzo chcę je zmieniać, bo to i dynamo tam jest i całkiem dobre piasta, a nowe dobre kółka to wyjdą prawie tyle co cały ten rower. No i te co mam umiem sam serwisować, mam do nich zapasowe szprychy itd.
A opony 28 to raczej nie pasują do 29, czy może tak (obręcze rr511db)?

No powiem, że jestem w szoku. Chyba Ziemia do Marsa nadawała. I się nie spikło. Właściwie to trzeba zacząć od początku.
Do XC obręcze 18mm to jakaś kpina. Nie rozumiem tego fragmentu o dynamo? W XC? O jakim rowerze jest tu dyskusja? Mam wrażenie, że o jakimś budżetowym kundlu rozmawiamy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016
« 9 Kwi 2023, 23:46 »
Na  opony dwucalowe średnica wewnętrzna obręczy powinna wynosić koło 20mm, ja mam tyle u siebie i działa to bardzo przyzwoicie, takie koła Canyon daje w rowerach XC.
No nie wiem. Ja tam widzę szerokość wewnętrzną 25 mm.

w mtb gdzie opona jest 2.2-2.3 cala standardem jednak obręcz 25mm z tendencją jeszcze szerszych bo wtedy opona się lepiej układa
Dokładnie tak.

Hm, czytam manual:
https://www.dtswiss.com/pmt/00/00/00/00/00/00/00/10/00/00/00/86/6/MAN_WXD10000000866S_WEB_ZZ_001.pdf

I wychodzi, że na te obręcze (18mm) można założyć nawet 2.2 (56mm) ja myślałem coś 40-45.
W manualu do obręczy piszą "rim diameter: 29" / 700C". Więc powinno to działać poprawnie z oponą mtb.
Co na to praktyka? Czy to faktycznie będzie spadać?
Popatrz sobie na rekomendowaną kombinację, a nie na możliwą.
Ja jeżdżę na oponach 29x2,2-2,4 na obręczach o wewnętrznej szerokości 25 mm. Opony zalane mlekiem, ciśnienie poniżej 2 barów, pomimo dość dużej wagi.
Kiedyś jeździłem na obręczy o wewnętrznej szerokości 20 mm i opona nie spadała, ale potrafiła popuszczać powietrze na zakrętach przy niższym ciśnieniu.
Z tego co widzę, oryginalne koła tego Treka mają szerokość wewnętrzną 23 mm, a opony Maxxis Ardent Race 29x2,35 przód, a 29x2,0 tył. Opony całkiem przyzwoite, choć trochę bardziej agresywny bieżnik. Koła przygotowane pod bezdętkę.
Weź Ty zalej je mlekiem, załóż z powrotem do roweru, pojedź w teren i ciesz się jazdą na niskim ciśnieniu.

Natomiast sensu roweru MTB z gravelowymi oponami to ja nie widzę żadnego poza rzadkimi imprezami sportowymi, gdzie jest sporo asfaltu i gdzie liczy się szybkość, nie wygoda. Grubość opony to jest najważniejszy parametr, który "robi" rower MTB. Stosując szerokie opony masz zupełnie inny poziom amortyzacji, zupełnie inny poziom trakcji w terenie, szczególnie przy systemie bezdętkowym, który pozwala zejść bardzo nisko z ciśnieniem. A wąską oponę musisz pompować dość mocno i w efekcie jej parametry terenowe są słabiutkie.
A to sobie przeczytaj raz, a potem drugi raz, a potem kolejny.
Może przejdą Ci takie pomysły

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Kwi 2023, 00:16 »
No nie wiem. Ja tam widzę szerokość wewnętrzną 25 mm.

Przepraszam, pomyliłem się z rozmiarówkami, sprawdziłem - i rzeczywiście to jest 25mm szerokości wewnętrznej i 29mm zewnętrznej i to jest obecnie mniej więcej standard w XC. A coraz popularniejsze są obręcze o szerokości wewnętrznej 29-30mm, bardziej z zakresu All-Mountain, kolega takich używa do opon 2,25 i sobie to rozwiązanie chwali. Wtedy opona robi się nieco szersza i jeszcze lepiej trzyma.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 10 Kwi 2023, 10:52 »

Mój pierwszy hardtail.

Trochę w nim wymieniłem różnych podzespołów....
Zębatka 30t na mnie trochę za mała, także przy pierwszej wymianie łańcucha idzie do wymiany na większą.
Opony też wolałbym szersze. Te co są stykną, ale szersze będą bardziej seksi  ;D
Pierwszy, no to trochę obserwacji przed Tobą zanim go dopasujesz do swoich potrzeb.
Zdecydowanie moje barwy.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Online Mężczyzna zly-sze

« 12 Kwi 2023, 16:59 »
Zatem założyłem te oryginalne kółka z oponami 2.2. Nie są to kółka pierwszej jakości, tylna piasta do tego za mocno skręcona, tak, że koło się nie chciało obracać. Mniejsza o większość, poprawiłem i coś się tam kręci. Do tego rower ponad 2 kilo cięższy się zrobił. Nie to, żebym się tych 2 kilo czepiał, bo do zrobienia takie odchudzanie w jeden tydzień na upartego, ale zawsze ciężej. Pojechałem.

Liczyłem, że to będzie game changer, ale się przeliczyłem. Faktycznie opony 2.2, czyli 56mm idą lepiej po wszystkim innym niż lepsza droga niż 35 nie ma dwóch zdań. No i faktycznie wiele przeszkód terenowych po prostu znika. Można ciorać na przełaj, po większych kamieniach nawet i droga w ogóle nie potrzebna. Ale ja tam jakoś specjalnie się nie spinam, żeby z drogi zjeżdżać, więc mam trochę wrażenie, że opory toczenia mnie bardziej ograniczają niż te szerokie opony mi dają. Także finalnie to będę szedł chyba właśnie tak jak pisałem 40-45mm. Tak żeby się dobrze czuć na jakimś szutrze, czy średniej drodze, a na drodze naprawdę złej, żeby móc po prostu przejechać.

Mam natomiast takie pytanie. Jakie ciśnienie tam zapodać? 2 bary było w oryginale jak rower przyszedł i tyle zostawiłem. Tam są chyba dętki. Nie mam pewności nie zaglądałem. Szerokość obręczy od zewnątrz 28mm, od wewnątrz nie zaglądałem, ale pewnie -3mm, czyli 25.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 12 Kwi 2023, 18:03 »
40-45 mm w mtb ?
myśle że za  ok 6 stów można złożyć porządne lekkie koło + opona min . 2.2 i wio
w gravelu mam 2 komplety kol 650x 2.0 i 700x 45
koła jak i ciśnienie zmieniam w zależności od specyfiki terenu

żeby nie wyszedł z tego ni pies ni wydra 😉

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
« 12 Kwi 2023, 19:10 »
Opona do koła 28 i 29 cali jest niestety taka sama .

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum