Autor Wątek: Trek Marlin  (Przeczytany 11845 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Trek Marlin
« 10 Lip 2023, 00:44 »
Trochę się już po lasach szwendam. Rowerek ciora jak ta lala. Z tymi oponkami 45c działa to moim zdaniem idealnie. Mam w nich 2-2.5 bara, lecę sobie po szutrówkach i leśnych drogach jak po szosie. Na szosie też lecę jak na szosie, na leśnych singlach, bajka, o tak: ;D ;D ;D Dopiero głęboki piach mnie zatrzymuje. Te oponki to moim zdaniem idealny kompromis na moje potrzeby.

Jedne co mi zaczęło przeszkadzać, to jak jest stromo w dół i trzeba się złożyć trochę w tył to jest to niewygodne, bo mam siodełko wysoko. Widziałem są takie regulowane sztyce, pewnie do tego.

No i na koniec taki bonus, że po Warszawie wreszcie mi się wygodnie jeździ  8) pędzę przez krawężniki, nie ma to tamto.

Sporo frajdy mi ten rower sprawia, w lesie faktycznie jest pusto, rzadko się ludzi spotyka, częściej chyba zwierzęta. Dzisiaj mi maciora z młodymi śmignęła, wczoraj jelonek, ćwiczę szybkie wyciąganie aparatu. Na razie słabo wychodzi.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 10 Lip 2023, 10:21 »
...Pojawia się wyraźny problem na styku dłoń kierownica. Trochę dłoń źle leży, nie opieram się całą dłonią, tylko jej jednym punktem. Jakieś ciekawe gripy będą potrzebne z zainteresowanie wysłucham wszelkich rad.

Od pewnego czasu ujeżdżam te:

dają wiele możliwości.
Szczególnie na "ultra".
Polecam.

Tu je chyba lepiej widać:

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Lip 2023, 11:05 »
Rogi do współczesnych kierownic MTB z szerokością sporo powyżej 60cm nie bardzo się nadają, ten chwyt jest zdecydowanie za szeroki. To na zdjęciu to jest rower starego typu, jeszcze 26 cali, wtedy kierownice były węższe i stosowanie rogów miało sens. A na ultra szosowe (a tak chyba używasz tego roweru) to jest IMO fatalne rozwiązanie, przy takiej szerokości chwytu to aerodynamika mocno cierpi. Zresztą IMO w ogóle taki rower na szosę to można używać na zasadzie, że nic innego się nie ma. bo to nie do tego jest sprzęt.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 11 Lip 2023, 07:06 »
Rogi do współczesnych kierownic MTB z szerokością sporo powyżej 60cm nie bardzo się nadają, ten chwyt jest zdecydowanie za szeroki. To na zdjęciu to jest rower starego typu, jeszcze 26 cali, wtedy kierownice były węższe i stosowanie rogów miało sens. A na ultra szosowe (a tak chyba używasz tego roweru) to jest IMO fatalne rozwiązanie, przy takiej szerokości chwytu to aerodynamika mocno cierpi. Zresztą IMO w ogóle taki rower na szosę to można używać na zasadzie, że nic innego się nie ma. bo to nie do tego jest sprzęt.

U mnie kierownica, to ok. 70 cm (ciężko się zapakować do PKP - dlatego nie korzystam z ich usług).
Tak, mam tylko "Srebrnego Szerszenia" na 26" (chodzi za mną Trek Emonda SL 5 Disc za 6900 pln z 2020 r., ale to by oznaczało jazdę wyłącznie po relatywnie dobrych asfaltach w spd - co mnie średnio bawi).
Tak, to prawda że ta szerokość ma istotny wpływ na aerodynamikę (większy opór powietrza), ale mi to nie przeszkadza.
Swój przykład podałem tylko dlatego, że taki chwyt umożliwia wiele pozycji trzymania kierownicy co ma niebagatelne znaczenie na dłuższych wycieczkach (nadgarstki dziękują) - jako odpowiedź dla @Zlego-sze.
Ale to wątek o Marlinie, zatem nie zaśmiecajmy go.
Swoich wycieczek nie nazywałbym ultra szosowymi, raczej "ultra"  ;D - "prawie pro"     

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 11 Lip 2023, 11:32 »
Próbowałem z rogami:

Mi to jakoś nie podchodzi. Totalnie za szeroko i w ogóle nie trzymało mi się tego jakoś dobrze.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum