zwłaszcza, że moim zdaniem, to bardziej serwisy mapowe są obciążone błędem uproszczenia trasy.
Proponuję zrobić jedno okrążenie rowerem po wewnętrznym pasku bieżni lekkoatletycznej, jeśli masz jakąś w pobliżu.
Jeśli w 2 różnych serwisach różnica długości tej samej trasy wynosi około 0,2 na 10 km, to chyba coś jest na rzeczy. W moim mieście jest wyznaczony przez drogowców 1 km odcinek wzorcowy. Osobiście bardziej bym szedł w stronę weryfikacji obwodu koła, niż w automatykę kalibracji na podstawie gps.
Trzeba by to dokładnie porównać, nałożyć jeden ślad na drugi - i wtedy dopiero zobaczyć czy różnica wynika z tego, że ślady są różne, czy też że serwisy inaczej liczą odległość. Jak możesz to wrzuć te ślady i można to porównać.
W RWGPS gdy zmieniałem podkłady mapowe, długość trasy się nie zmieniała. W mapach.cz nie sprawdzałem.
A jeszcze inna (i IMO najprostsza) metoda to znalezienie dłuższej prostej i oparcie się na słupkach drogowych (tych z oznaczeniami kilometrów). One nie są stawiane jak popadnie, a przy kilku km ewentualne błędy w ustawieniu słupków będą pomijalne.
Cytat: Borafu w 17 Kwi 2023, 12:29A jeszcze inna (i IMO najprostsza) metoda to znalezienie dłuższej prostej i oparcie się na słupkach drogowych (tych z oznaczeniami kilometrów). One nie są stawiane jak popadnie, a przy kilku km ewentualne błędy w ustawieniu słupków będą pomijalne.To IMO sporo za dużym marginesem błędu jest opatrzone. Wątpię by te słupki przy ustawianiu bardzo dokładnie mierzyli, to raczej się ustawia wg licznika samochodowego. Można sobie próbować tak weryfikować dokładność, ale ten punkt odniesienia nie daje pewności.
Ale sprawdzałeś czy tylko wątpisz?Bo ja to co napisałem sprawdzałem w praktyce i po skalibrowaniu licznika wg tych słupków trzymał idealnie.
rwgps - 9,5km/796m, mapy.cz - 9,3km/818m.
Tak więc to porównanie nic nie mówi o jakości pomiaru odległości serwisów do planowania, wpływ na drobniuteńkie różnice ma jedynie inna mapa.
Zazwyczaj ok. 0.5% dystansu
Cytat: miki150 w 17 Kwi 2023, 10:28Proponuję zrobić jedno okrążenie rowerem po wewnętrznym pasku bieżni lekkoatletycznej, jeśli masz jakąś w pobliżu.na torze w Pruszkowie z tego co wiem to wolno jeździć tylko na ich rowerach.