Autor Wątek: Uroki Mazowsza  (Przeczytany 1697 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Uroki Mazowsza
« 25 Kwi 2023, 07:46 »
Majówka nie rozpieści chyba pogodą, ale jeśli tylko nie będzie nawalnego deszczu, to PŻona wyraziła chęć dłuższego (60-70 km), rozruchu. I żeby po płaskim było :P Pomyślałem więc o Mazowszu od strony Świętokrzyskiego, bo nie chce mi się bardzo daleko turlać blacharnią. W oko wpadł mi Czarnolas, wokół którego można by stworzyć jakieś kółko, ale chętnie posłucham o ciekawszych miejscówkach :D

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.05.2019
Odp: Uroki Mazowsza
« 25 Kwi 2023, 09:26 »
Myślę, że Puszcza Kozienicka jest warta odwiedzenia w tych rejonach.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 26 Kwi 2023, 04:26 »
Okolice Tomaszowa Mazowieckiego i Dolina Pilicy

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 26 Kwi 2023, 08:42 »
Myślę, że Puszcza Kozienicka jest warta odwiedzenia w tych rejonach.

Turlałem się tamtędy, ale w sumie chętnie powtórzę w towarzystwie. Wstępnie przygotowałem kółko ~60 km z Czarnolasem i Źródłami Królewskimi ze startem ze Zwolenia :)

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 26 Kwi 2023, 08:45 »

Nigdy nie byłem, ale mój wzrok spoczął na tym kawałku mapy. Niestety dwa przygotowane kiedyś kółka (z Sulejowa i z Przedborza), nijak nie chcą mieć mniej niż ~120 km :D Może zostawię na czas jak już trochę oswoimy tyłki z siodełkami :P

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Kwi 2023, 10:27 »

Nigdy nie byłem, ale mój wzrok spoczął na tym kawałku mapy. Niestety dwa przygotowane kiedyś kółka (z Sulejowa i z Przedborza), nijak nie chcą mieć mniej niż ~120 km :D Może zostawię na czas jak już trochę oswoimy tyłki z siodełkami :P
Przygotuj trzecie  ;D
Jeśli chciałbyś poza asfaltem to polecam trasę dookoła Zalewu Sulejowskiego. Będzie jakieś 50km, które trzeba potraktować jak co najmniej 80km po twardym.
IMO warto.
Mój ślad  sprzed 2,5 roku:https://ridewithgps.com/routes/34355148

NB Ten "ogonek" na południe od Sulejowa, to była próba znalezienia jakiego fajnego miejsca nad Czarną, ale jak zobaczyłem jaki ciemny muł zalega na dnie to zrozumiałem skąd nazwa i że nie ma czego tam szukać.

W dół Pilicy można rozciągać dowolnie: Tomaszów (całkiem fajny skansen, Niebieskie Źródła), Jeleń (schron dla pociągów sztabowych z II w.św), Konewka (to samo, ale ucywilizowane), Spała, Inowłódz

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 26 Kwi 2023, 10:34 »
W dół Pilicy można rozciągać dowolnie: Tomaszów (całkiem fajny skansen, Niebieskie Źródła), Jeleń (schron dla pociągów sztabowych z II w.św), Konewka (to samo, ale ucywilizowane), Spała, Inowłódz

Drugie kółko mieści w sobie i Konewkę i Spałę, i Inowłódz. Co do ciorania po bezdrożach, to może kiedyś, samopas. Po wywrotce PŻony na błocie w dolinie Dłubni, staram się wystrzegać ekstremów :P

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Kwi 2023, 12:16 »

Drugie kółko mieści w sobie i Konewkę i Spałę, i Inowłódz. Co do ciorania po bezdrożach, to może kiedyś, samopas. Po wywrotce PŻony na błocie w dolinie Dłubni, staram się wystrzegać ekstremów :P
Kto mówi o bezdrożach?
Wszystko to było po drogach i ścieżkach, tylko bez asfaltu

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 26 Kwi 2023, 21:52 »

Dokładnie to miałem zaproponować. Dodatkowo jeszcze Groty Nagórzyckie i Małe groty na prawym brzegu Pilicy, oraz kopalnie piasków kwarcytycznych w Białej Górze, Doświadczalny Ośrodek Hodowli Żubrów i klasztor Franciszkanów jak kto lubi. Ta trasa to creme de la creme i trudno b ędzie znaleźć coś jeszcze bardziej atrakcyjnego na tak krótkiej trasie.

Możesz też powtórzyć moją trasę sprzed bodaj 2 tygodni, którą publikowałem na forum. To było 75 kilometrów z dużą ilością atrakcji. Może nie tak spektakularnych jak powyżej, ale bardzo przyjemna z obiadkiem dokładnie  w połowie drogi w Przedborzu

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 27 Kwi 2023, 07:56 »
Możesz też powtórzyć moją trasę sprzed bodaj 2 tygodni, którą publikowałem na forum. To było 75 kilometrów z dużą ilością atrakcji. Może nie tak spektakularnych jak powyżej, ale bardzo przyjemna z obiadkiem dokładnie  w połowie drogi w Przedborzu

Znalazłem, dałem do oglądu, zobaczymy. Myślę, że na razie przeszkodą mogą być drogi terenowe (a jak już piasek, to w ogóle, bo PŻona nie przepada bez względu na formę) i dlatego też opcja zaproponowana przez @Borafu, choć kusząca, musi zostać zrealizowana w formule asfaltowej, jeśli już. Ale te okolice spodobały mi się na tyle, że gościem na pewno będę/będziemy :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum