Autor Wątek: Łatwa trasa z dziećmi 5 i 6 lat - płaska z infrastrukturą na kilka dni  (Przeczytany 1685 razy)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Cześć,
chcę wybrać się z dziećmi prawie 5 lat i 6,5 roku na rowery. Tak na +/- 7-10 dni. Będzie to nasz pierwszy wielodniowy wyjazd rowerowy bez auta pod ręką. Trasa bezpieczna, najlepiej całkowicie wydzielona od aut, ew. krótkie odcinki na drogach prawie bez ruchu (to tylko 5 i 6 latek!)

Ważne, aby było płasko, infrastruktura po drodze: kempingi czy pensjonaty (nocleg na 1 noc). Place zabaw, kawiarnie, restauracje czy inne atrakcje też są ważne.

Dzieci przejadą samodzielnie 20-30 km. Starszy 30 km daje radę, młodszy do 20-tu też. Później w przyczepce. Jakimś pomysłem jest, aby w razie "w", było blisko do pociągu, by wrócić do auta. Idealna byłaby pętla.

Opcja z kempingami jest ok (frajda dla dzieci). Mam cały szpej i mogę go wieźć na swoim rowerze i w przyczepce. Koszty wyjazdu są drugorzędne, choć też ważne!

Mieszkamy pod Górami Izerskimi, więc myślę głównie o zagranicy. W Polsce, chyba nie ma takich tras?

Termin: tuż po końcu roku szkolnego, przed lipcem, aby uniknąć tłumów.

Na początku myślałem o trasie naddunajskiej - od Passau do Wiednia lub gdzieś skrócić i wrócić pociągiem szybciej.
Ale czytając nasze forum wydaje się, że idealna opcja to dookoła Jeziora Bodeńskiego? Mega infrastruktura, wiele kempingów, atrakcje dla dzieci, możliwość skrótów promami/pociągami? Jeden minus? Nawet ode mnie to 8,5 godziny jazdy nonstop+ ew. postoje oraz chyba mega dużo ludzi... Do Passau jednak jest 6 godzin+postoje.

A może jest coś bliżej? Bornholm mi się marzy, ale zbyt pagórkowato. Może niemieckie Pojezierze Łużyckie? Sam rozeznam temat i wyskoczę tam na 1-2 dni wkrótce. Wydaje się płasko, infrastruktura jest, tylko 1-1,5 godziny od granicy. Można nawet zostać w jednym miejscu na 2-3 noce i zrobić pętelki? Będzie mi lżej bez bagażu :D

A może inny pomysł?
Dzięki za ew. rady!
A może ktoś chce dołączyć? Prawdopodobnie pojadę ja i dwójka chłopaków 5 i 6 lat. Mama zostaje w domu...
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Zastanów się Bornholmem.
Są kempingi z placami zabaw, dużo wydzielonych tras, płasko. są i plaże do pluskania szczególnie na południu.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
Kurka też mi Bornholm pasuje dla Ciebie, co prawda byliśmy tam 10 lat temu ale bardzo miło wspominam. Syn miał 2 lata i jechał w przyczepce. Trasa jest na prawdę łatwa, może część północna trochę wymagająca pod względem podjazdów ale nie ma tego wiele. Campingi są super wyposażone, każdy na którym byliśmy miał plac zabaw porządny. Ale przede wszystkim bardzo bezpiecznie się czuliśmy na drogach rowerowych.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Na Bornholmie jest super, tylko trzeba pamiętać o tym, że potrafi wiać, oj potrafi ;)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Wszystko zależy jak się trafi. Myśmy byli na koniec sierpnia i marzyliśmy o jakimkolwiek wiaterku.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Na Bornholmie ryzykujesz dużo z pogodą. Dobrym pomysłem jest Łuk Mużakowski.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Jeżeli to pierwszy raz to ja na start polecam polskie morze. My tak zaczynaliśmy w 2020 roku gdy dzieciaki miały odpowiednio 1, 5 i 7 lat.

https://tataimapa.pl/morze-2020/
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021
Jest takie biuro podróży rowerowych bird.pl, nie mówię, żebyś z nimi jechał (byłem, fajnie było) ale mają na stronie trasy oznakowane jako "dla rodzin z dziećmi" (Dunaj, jezioro Bodeńskie, Rugia dla rodzin) - krótsze etapy, płaskie, bezpieczne.   Zerknij, może jakaś podpowiedź będzie.

np. https://bird.pl/bodenskiedlarodzin/

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Dzięki za podpowiedzi. Bornholm chyba odpuszczę. Za rok pojedziemy, dzieciaki będą silniejsze to i północną część przejadą  ;D

Polskie morze - przejchałem 6 lat temu sam, pewnie się już sporo zmieniło, ale to już chyba wolałbym Bałtyk w Niemczech. Teoretycznie też płasko.

Łuk Mużakowski muszę posprawdzać :)

Dzięki za podpowiedź z Bird.pl - ich opis wycieczki dla rodzin wygląda nieźle!
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Bałtyk w Niemczech. Teoretycznie też płasko.
Teoretycznie :) . Polecam trasę Lubeka - Stralsund. Dobra infrastruktura. No i Rugia na końcu jako wyzwanie na przyszły rok :)
Do Lubeki i Stralsundu dojedziesz pociągiem ze Szczecina

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
wg tego co piszesz co dotyczy odległości od domu itp. to niemieckie pojezierze Łużyckie bym zrobił. Planowałem tam zajrzeć w zeszłym roku ale nie wyszło.
Masz tam niedaleko, wygodnie i bezpiecznie.  Jest wg google tam sporo kempingów więc możecie się włóczyć po 30 kilka kilometrów między jeziorami. Pełen luz.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum