Autor Wątek: Nocleg z rowerem w lesie  (Przeczytany 6944 razy)

Offline Mężczyzna Baloni

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.10.2016
Nocleg z rowerem w lesie
« 2 Maj 2023, 19:12 »
Witam
Pytanie do podróżujących samemu i nocujących w lesie, jak zabezpieczacie rower wejście do sklepu, nocleg itp?

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: Nocleg z rowerem w lesie
« 2 Maj 2023, 19:31 »
Wejścia do sklepu jeszcze nie zabezpieczałem, więc raczej nie pomogę.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 2 Maj 2023, 19:44 »
Na pipidówach przed sklepem nie zabezpieczam.
W lesie na dziko, też nie.

P.S.
Wszystko zależy od wartości roweru.
« Ostatnia zmiana: 2 Maj 2023, 21:31 Darek Elwood »
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 2 Maj 2023, 20:28 »
Pod sklepami też prawie nigdy nie zabezpieczam. Ewentualnie jak widzę, że ze sklepu nie będę miał baczenia a obok kręcą sie dziwne typy, to mam taki malutki bajer od Abusa: https://www.centrumrowerowe.pl/linka-abus-combiflex-pd29439/?v_Id=172258&gclid=Cj0KCQjw6cKiBhD5ARIsAKXUdybjbNKoS2vwU9QyDJxQ_HMsyjwnY6aWcHQATFt6z-203QIWYybOnoEaAo_-EALw_wcB
Pod namiotem różnie - albo tym samym, albo czymś podobnym, lekkim. Czasem włączam dodatkowo alarm dla świętego spokoju, żeby się lepiej spało, bez nasłuchiwania.

Ja nie mam takiego zaufnia do ludzi jak koledzy wyżej. Już mi raz rower ukradli, właśnie spod małego sklepiku, gdzie rower był 3 metry za mną, przy drzwiach, ale się zagadałem ze sprzedawcą... :/

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 2 Maj 2023, 22:49 »
Pytanie do podróżujących samemu i nocujących w lesie, jak zabezpieczacie rower wejście do sklepu, nocleg itp?

O zabezpieczaniu pod sklepem jest solidny wątek:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=24330

Offline Mężczyzna Dawid29er

• Miasto: pl
  • Na forum od: 15.06.2020
« 2 Maj 2023, 22:51 »
Jak jest większy ruch to staram się przypinać. Jeśli jest to mały sklepik i nie ma ludzi pod sklepem to zazwyczaj zostawiam przy drzwiach i zmieniam biegi na 1/1 .
W zeszłym roku jak miałem obładowany rower torbami to spytałem się Pani w Dino czy mogę wejść z rowerem i pozwoliła bez problemu.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 3 Maj 2023, 07:43 »
Jak zaczynałem wycieczki, to woziłem ze sobą u-locka ;-)Teraz już mi przeszło, i w lesie nie zapinam w ogóle, bądź - jeżeli to jest miejscówka gdzie może ktoś się pojawić - zapinam rower cieńką linka do drzewa, lub kładę go koło namiotu.Pod sklepami różnie: im większy sklep, i większy ruch, tym czuję się niepewniej. Staram się wtedy zapięty linką rower postawić tak, abym widział go przez szyby. Pod małymi wiejskimi sklepikami w ogóle nie zapinam - tam jest najpewniej.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 3 Maj 2023, 07:53 »
Czasem włączam dodatkowo alarm dla świętego spokoju,

A jaki to jest alarm? Mamy podobne cenowo rowery i też jestem zainteresowany takim urządzeniem "dla świętego spokoju" :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Baloni

« 3 Maj 2023, 09:41 »
Czasem włączam dodatkowo alarm dla świętego spokoju,

A jaki to jest alarm? Mamy podobne cenowo rowery i też jestem zainteresowany takim urządzeniem "dla świętego spokoju" :)

Przyłączam się do tego pytania , mam coś takiego na oku

https://allegro.pl/oferta/zapiecie-rowerowe-z-alarmem-security-plus-al07-13483196172?reco_id=f5be806c-e1eb-11ed-b96e-2a37c9fe9bd0&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

https://allegro.pl/oferta/zapiecie-rowerowe-z-alarmem-linka-zamek-110db-ulac-13422706545

Używał ktoś , jakieś inne propozycje

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 3 Maj 2023, 10:17 »
Taki używam: https://www.amazon.pl/Mengshen-Ulepszony-sterowania-wodoszczelny-wlamaniowy/dp/B08H8BQWH7 jest ok.
Do tego marketowa linka 1,2m.
Na campingach linka+alarm, przed sklepem linka+w miarę możliwości oko, w lesie tylko linka.
Może przesadzam, ale też mi kiedyś rower ukradli. Wszedłem do sklepu, spojrzałem i wyszedłem - tyle wystarczyło.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 3 Maj 2023, 10:18 »
Baloni. Nie wiem, jak te konkretne produkty.

Mam w domu podobne alarmy rowerowe, bez linki. Też na baterie 9v. Kosztowały po ok. 40zl. Nie wiem o co chodzi, ale bateria bardzo szybko się rozładowuje. Raz wziąłem na wyjazd. Na drugi dzień już nie działało. Dałem sobie spokój.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 3 Maj 2023, 10:25 »
Też na baterie 9v. Kosztowały po ok. 40zl. Nie wiem o co chodzi, ale bateria bardzo szybko się rozładowuje. Raz wziąłem na wyjazd. Na drugi dzień już nie działało. Dałem sobie spokój.

Mój jest na 3xAAA, ostatni raz używany w wakacje, teraz na majówkę już nie działał, ale pilot tak. Wkładam nowe raz w roku bez względu czy stare działają czy nie. Nie chcę zachwalać, u mnie jest ok.
Za to w pracy używam kilku urządzeń na baterie 9V i one zwykle nie działają kiedy potrzebuję. :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 3 Maj 2023, 11:59 »
A jaki to jest alarm?
Przez ostatnie kilka lat używałem tego na fotce.

Na ten sezon namiotowy planuję zakupić to: https://bikeway.pl/KNOG-Scout

Co do baterii - ten mój jest na 9V. Sporo lat działał normalnie. W tamtym roku coś mu zaczęło odbijać po deszczu - jakby się wilgoć dostała do niego i skrzeczał sobie cichutko podczas jazdy cały dzień... Dlatego planuję zakup nowego, a ten z linku wydaje się fajny, bo minimalistyczny - montujesz pod koszyk i z głowy. Przy okazji ma niby możliwość namierzania, ale to nie jest dla mnie zbyt przekonującym argumentem akurat - wolałbym nie musieć korzystać z tej opcji.
« Ostatnia zmiana: 3 Maj 2023, 12:04 ramzes »

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 3 Maj 2023, 13:05 »
Przez ostatnie kilka lat używałem tego na fotce.

Mi właśnie dokładnie taki nie działał...

Offline Mężczyzna Baloni

« 3 Maj 2023, 14:47 »
Pod sklepami też prawie nigdy nie zabezpieczam. Ewentualnie jak widzę, że ze sklepu nie będę miał baczenia a obok kręcą sie dziwne typy, to mam taki malutki bajer od Abusa: https://www.centrumrowerowe.pl/linka-abus-combiflex-pd29439/?v_Id=172258&gclid=Cj0KCQjw6cKiBhD5ARIsAKXUdybjbNKoS2vwU9QyDJxQ_HMsyjwnY6aWcHQATFt6z-203QIWYybOnoEaAo_-EALw_wcB
Pod namiotem różnie - albo tym samym, albo czymś podobnym, lekkim. Czasem włączam dodatkowo alarm dla świętego spokoju, żeby się lepiej spało, bez nasłuchiwania.

Ja nie mam takiego zaufnia do ludzi jak koledzy wyżej. Już mi raz rower ukradli, właśnie spod małego sklepiku, gdzie rower był 3 metry za mną, przy drzwiach, ale się zagadałem ze sprzedawcą... :/

Taki bajer od Abusa połączony z alarmem ruchowym ładowany  USB  to był by idealny produkt

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum