Autor Wątek: The Game Changers  (Przeczytany 24318 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: The Game Changers
« 19 Cze 2023, 08:43 »
/.../
Kompleksowa (odpowiednia dla vegA) analiza.
Po powrocie analiza wyników.
Nie jest zbyt dobrze.
Podobno odpowiednio dla vegA.
Pozostałe wyniki za dzień lub dwa.

Znajomy lekarz z troski o mnie wyciął mi garść włosów, w świat wysłał do 'kiegoś super-superlabu. Wyszło, czegoś tam zupełnie nie mam z pierwiastków (?), czegoś mam w ogromnym nadmiarze, itd.; ocena łączna - właściwie już dawno nie mam prawa żyć (jakoś tak).

Było to z 2o lat temu.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 19 Cze 2023, 10:27 »
...
Przed sobotnią wycieczką wizyta w ambulatorium, pobranie krwi (wyniki dziś i za kilka dni)
Kompleksowa (odpowiednia dla vegA) analiza.
Po powrocie analiza wyników.
Nie jest zbyt dobrze.
Podobno odpowiednio dla vegA.
Pozostałe wyniki za dzień lub dwa.
Stary, podchodzisz w pełni świadomie do zagadnienia. Super robota. Sam jestem ciekaw bardzo Twoich wyników.
Czy takie kompleksowe badania robiłeś też przed rozpoczęciem swojej nowej drogi? To byłby pierwszy punkt odniesienia.

Znajomy lekarz z troski o mnie wyciął mi garść włosów, w świat wysłał do 'kiegoś super-superlabu. Wyszło, czegoś tam zupełnie nie mam z pierwiastków (?), czegoś mam w ogromnym nadmiarze, itd.; ocena łączna - właściwie już dawno nie mam prawa żyć (jakoś tak).

Było to z 2o lat temu.
Ale walisz setę pod śledzia, więc probiotyki stosujesz.
Łańcuch Ci skrzypi ale Ty udajesz, że nie. Ja Was łatoś obserwuję i nie kupuję papki dla ludu, którą handlujesz w Łomży. Niby daleko ta Łomża od Białego ale cały czas Podlasie.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 19 Cze 2023, 10:38 »
Ale walisz setę /.../

Ni sety, ni śledzia nie przyjmuję*, łańcuch nie piszczy.
- Ot, nie ujmuję świata, więc i siebie, mechanistycznie - całość to więcej, niż suma tej części składowych.

*fikcja literacka

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 23 Sie 2023, 09:04 »
No i co tam słychać?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 23 Sie 2023, 09:46 »
No i co tam słychać?

Rozumiem, że mnie pytasz  ;D
Zatem:

Dietę vegA – przerwałem.

Dlaczego?
Zbyt duży chaos informacyjny w tym zakresie sprawił, że zacząłem wątpić w jej skuteczność, czyli:
- trudność w ogarnięciu menu (trzeciego głównego posiłku, który winien być spożyty do 17-18), a który był de facto przygotowany ok. 21-22 po powrocie z rowerowania (15 do 21)
- brak alternatyw na posiłek podczas rowerowania (musiałem zadowolić się wodą, soczkami i owocami),
- sprzeczne informacje w zakresie zdrowotności tej diety (rośliny też są skażone pestycydami, nie do końca wiadomo jak powstają suplementy diety, nie muszę zrzucać wagi, wyniki krwi – lekarz rodzinny, znajomi, rodzina, własne doświadczenie),
-  koszty uczestnictwa w Respo.
Chyba tyle.

Podsumowując:
Przez te „kilka dni próby: dotarło do mnie, że potrafię sam o siebie zadbać.
Nie potrzebuję do tego planów, diet.
Wystarczy tylko trochę motywacji i monitoring swoich zachowań.
Nadal oczywiście po nią sięgam (ale już bez Respo).

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Sie 2023, 10:10 »

vegE!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Sie 2023, 11:10 »
Dietę vegA – przerwałem.

Czyli jednym słowem wygrała proza życia ;)
Bo przesiadka na weganizm wymaga wielu wyrzeczeń, wymaga bardzo mocnego przestawienia życia. A czy ma przewagę nad tradycyjną dietą - to bardzo wątpliwa sprawa. Ma natomiast przewagę nad zwykłym jedzeniem, bez przywiązywania znaczenia do tego co się je. Ale gdy zaczniemy się mądrze odżywiać - to nie ma to już takiego znaczenia czy jemy mięso czy też nie, wszystkie trzy typy diet (z mięsem, wegetariańska i wegańska) mogą być zdrowe, a cała reszta to już sprawy ideologiczne.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Sie 2023, 11:56 »
/.../ Ale gdy zaczniemy się mądrze odżywiać - to nie ma to już takiego znaczenia czy jemy mięso czy też nie, wszystkie trzy typy diet (z mięsem, wegetariańska i wegańska) mogą być zdrowe, a cała reszta to już sprawy ideologiczne.

Nie dla zwierząt, nie dla człowieka/ludzi, nie dla Ziemi.

Choćby wobec technologii produkcji mięsa, tego następstw dla ludzi, Ziemi - czemu, kiedy jeszcze wciąż można tak myśleć/pisać?

- Tylko wówczas, gdy kalkuluje się wyłącznie smakowanie własnych korzyści, przyjemności z punktu widzenia tępoty hedonizmu. Gdyby ten stan odnieść do ptaków, - ptaki nieloty.

Online Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 23 Sie 2023, 13:08 »
Czyli jednym słowem wygrała proza życia ;)
Bo przesiadka na weganizm wymaga wielu wyrzeczeń, wymaga bardzo mocnego przestawienia życia.

Ja po 5 latach diety wegańskiej nie mogłem już dłużej tak funkcjonować i nie była to kwestia wyrzeczeń tylko dobiłem do ściany z tym jak funkcjonuje mój organizm na takiej diecie. Medycy oczywiście nie mieli pojęcia czego brakuje i co robię nie tak i rozkładali ręce. Jeden właśnie zaproponował, żeby włączył biały nabiał przynajmniej i zobaczył co się stanie. Po miesiącu widzę kompletnie diametralną zmianę funkcjonowania organizmu. Także bywa tak, że się nie da...
 :icon_cry:

Btw. na rowerze żelki haribo kwaskowe są vegA i paluszki lajkonik też. Bardzo dobre paliwo. Ale paliwo to nie wszystko...

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 23 Sie 2023, 13:46 »
Jest masa produktów które są wegańskie i dają kopa, paliwo itd. Nie sama woda owoce i soki... Od początku wyglądało mi to na akcję niemającą szans na powodzenie. Jeśli się chce być wegan albo wege, to jednak warto zgłębić temat bilansowania posiłków. Skałdy produktów to niby każdy powinien umieć czytać a tak nie jest.
- trudność w ogarnięciu menu (trzeciego głównego posiłku, który winien być spożyty do 17-18), a który był de facto przygotowany ok. 21-22 po powrocie z rowerowania (15 do 21)
Teoretycznie płaciłeś za to całe respo, więc powinieneś mieć opcję domagania się poprawki w menu, dostosowania go pod twoje preferencje. No ale wiedząc jak (nie)działa respo... ;) Posiłek można przygotować dzień wcześniej i zjeść od razu po powrocie z trasy. W trakcie jazdy warto włączyć przekąski które dadzą kopa i energię. Czemu nie jadłeś orzechów ani wspomnianych już paluszków? Sezamki zdaje się też są wegańskie.

wszystkie trzy typy diet (z mięsem, wegetariańska i wegańska) mogą być zdrowe, a cała reszta to już sprawy ideologiczne.
Nie do końca ideologiczne, bo wpływ produkcji zwierzęcej jest jednak większy niż produkcji roślinnej. Nie nazwałabym ideologią dbałości o środowisko.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Sie 2023, 13:53 »
Nie dla zwierząt, nie dla człowieka/ludzi, nie dla Ziemi.

Dyskusja nie jest o ideologii, o szkodzeniu Ziemii, bo zupełnie nie z tego powodu autor wątku próbował zmian. Rozmowa jest o czysto użytkowym aspekcie tej diety i tego aspektu proponuję się trzymać.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 23 Sie 2023, 14:03 »
Choćby wobec technologii produkcji mięsa, tego następstw dla ludzi, Ziemi - czemu, kiedy jeszcze wciąż można tak myśleć/pisać?

Na razie dieta oparta na mięsie jest tańsza od diety roślinnej, mimo oczywistych większych nakładów energetycznych na uzyskanie produktu (zwierzęta dużo energii tracą na swoje funkcjonowanie zanim wyprodukują odpowiednią masę). Ponadto produkty mięsne i ich pochodne są dużo łatwiej dostępne w postaci gotowej żywności, także w formie fast-food. Zawartość białka w daniach wege jest porażająco niska, nawet liofy wege mają dużo mniej białka na 100 g suchej masy niż typowe liofy oparte na mięsie, a przecież w liofach mogą dobierać składniki niemal dowolnie. Podsumowując: znacznie drożej, znacznie trudniej i znacznie gorzej.
Dla zdrowia podobno wystarczająca jest rotacja źródłami białka (roślinne vs zwierzęce), nie trzeba non-stop jechać na roślinach.
Są zwierzęta, które mniej cierpią niż świnia w klitce, np. dziczyzna - całe życie biega wolno, tylko na koniec strzał. Ryby atlantyckie - też mają dużo swobody za życia. Z przyczyn ideologicznych można je wybrać. Rośliny przecież też się zabija aby zjeść.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Sie 2023, 14:21 »
Dyskusja nie jest o ideologii, o szkodzeniu Ziemii, bo zupełnie nie z tego powodu autor wątku próbował zmian. Rozmowa jest o czysto użytkowym aspekcie tej diety i tego aspektu proponuję się trzymać.

Jeśli piszesz, iż trudniej, - trudniej jest, oczywiście.

Gdy jednak piszesz "a cała reszta to już sprawy ideologiczne", jak pisałeś wyżej, - należy się sprzeciwić: a/ w imieniu cierpiących zwierząt, b/ludzi, c/ Ziemi. - Rozrzut (mięso - vegE), tego następstwa, są gigantyczne.

Przy tym nie ma (stadnego) obowiązku poczuwania się odpowiedzialnym - decyzja jest indywidualna, każda/y ma swój czas.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Sie 2023, 14:41 »
Na razie dieta oparta na mięsie jest tańsza od diety roślinnej, /.../

Jak chcesz treść swego wpisu odnieść/podczepić pod mój?

Jakie znaczenie - w Twym, Wilka, mym - przypadku ma niższa cena zakupu pożywienia pochodzenia odzwierzęcego? Czy utrudnienie już wyklucza, czy jest jedynie mniej wygodne? A "gorzej" co ma oznaczać?

Zachwycasz się przyrodą Ziemi (fauna, flora), tej pięknem, czemu dajesz żywy dowód, dostrzegasz oznaki tej zniszczenia, zmianę klimatu (jak podnoszą), itd. - I odżywiając się, się opowiadasz - oddziałujesz, masz realny wpływ.

Dowiedzione jest, spożywanie mięsa nie jest warunkiem zachowania życia.
Skoro tak, w czym problem?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Sie 2023, 21:06 »
Jakie znaczenie - w Twym, Wilka, mym - przypadku ma niższa cena zakupu pożywienia pochodzenia odzwierzęcego?

Jak nie widzisz zależności pomiędzy popularnością diety mięsnej, a jej ceną - to trudno z Tobą poważnie rozmawiać w tym zakresie. Na luksusy, to sobie mogą pozwalać ludzie bez problemów finansowych, ale jak ktoś ledwo wiąże koniec z koniec to ma gdzieś dobro Ziemi czy dobro zwierząt, a myśli tylko żeby się wyżywić za umiarkowaną cenę.

I pora zrozumieć, ze miażdżąca większość ludzi jest egoistami i argumenty o dobrze Ziemi za 50 lat to mają w dużym poważaniu. Chcą żyć wygodnie, jeść smacznie, a za 50 lat jak już nie będą żyli to może się świat zawalić. I dlatego ludzie naiwnie wierzący, ze ich postawa coś zmieni - przegrywają z kretesem, pomimo, ze takich postaw znacznie przybyło to dalej nic to nie zmienia, bo są tylko okruszkiem globalnej gospodarki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum