Autor Wątek: Świnoujście-Hel-3miasto  (Przeczytany 1533 razy)

Offline urubu

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.05.2009
Świnoujście-Hel-3miasto
« 10 Sie 2010, 10:04 »
Hej, we wrześniu wybieram się w trasę wzdłuż wybrzeża Bałtyku, mam pytanie czy czy ktoś jechał tamtędy i co warto zobaczyć ,co omijać,gdzie warto spać. Które mapy będą dobre dla polskiego wybrzeża z naniesionym szlakiem R10 .Dzięki !:)

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Świnoujście-Hel-3miasto
« 12 Sie 2010, 15:12 »
Całym R10 nie przejechałem, bo czas naglił, ale ogólnie to polecam ominąć znajdujący się niedaleko Białogóry Rezerwat Torfowiskowy. Niezłe bagno..
Mapy stosowałem te: http://www.ekograf.pl/mapytur.html , złe nie były.

Offline urubu

Świnoujście-Hel-3miasto
« 27 Sie 2010, 21:45 »
Dzięki, mapy już są :) a ktoś się orientuje jak wygląda kwestia przewozu roweru z Krakowa do Świnoujścia ? w połowie września? coś słyszałem ze są jakieś specjalne wagony bo zostawianie roweru gdzieś daleko od siebie mija się z celem raczej :(

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Świnoujście-Hel-3miasto
« 27 Sie 2010, 21:50 »
Cytat: "urubu"
Dzięki, mapy już są :) a ktoś się orientuje jak wygląda kwestia przewozu roweru z Krakowa do Świnoujścia ? w połowie września? coś słyszałem ze są jakieś specjalne wagony bo zostawianie roweru gdzieś daleko od siebie mija się z celem raczej :(

http://rozklad-pkp.pl/ zaznacz opcję przewóz roweru. Nie ma sensu sztywno trzymać się R10, czasami poprowadzony jest bez sensu. Patrz na mapę i jedź :)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Świnoujście-Hel-3miasto
« 27 Sie 2010, 22:21 »
Ja jechałem szlakiem latarni morskich ze Świnoujścia na Hel.
Opis tutaj: http://cykloza07.blogspot.com/2009/12/ziemie-dawno-odzyskane-2009-szlakiem.html
Odradzam jazdę przez las z Pogorzelicy do Mrzeżyna, bo bez GPSa łatwo się zgubić między jednostkami wojskowymi. Lepiej jechać przez Trzebiatów (ładne miasto swoją drogą). Na trasie rowerowej z Kluk do Izbicy musiałem przechodzić przez bagno do kolan. W tym roku może być podobnie. Polecam za to szlak zwiniętych torów z Ustki do Rowów, a na Helu koniecznie fokarium.
Ze spaniem nie ma problemu, bo na całej trasie są miejsca noclegowe i namiotowe. Można jechać w ciemno, bez planowania dziennych odcinków, a we wrześniu ludzi nad Bałtykiem mało.

Offline urubu

Świnoujście-Hel-3miasto
« 27 Sie 2010, 23:25 »
dzięki za rady;) z planowaniem trasy nie będzie problemów, z mapą się nawet rozumiemy, tylko to pkp mnie przeraża i stanie 11h przy rowerach:/ Zdziwiło mnie ze takie niskie prędkości ci wychodziły , musiało mocno wiać:)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Świnoujście-Hel-3miasto
« 27 Sie 2010, 23:55 »
Jak zaliczysz Karwieńskie Błota albo wydmy to sam z siebie się będziesz śmiał :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Waldic

Świnoujście-Hel-3miasto
« 28 Sie 2010, 08:12 »
tylko to pkp mnie przeraża i stanie 11h przy rowerach:/

Przeważnie są to wagony bezprzedziałowe. Siedzisz, rowery wiszą, a ty patrzysz na nie przez szybę :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
Świnoujście-Hel-3miasto
« 28 Sie 2010, 09:51 »
Cytat: "Waldic"

Przeważnie są to wagony bezprzedziałowe. Siedzisz, rowery wiszą, a ty patrzysz na nie przez szybę :)

Na takiej trasie bezprzedziałowe? Jeśli ekspres albo IC to może się tak zdarzyć, ale z tego co widzę, to tam tylko TLK jeździ nocny bezpośrednio, wiec masz sypialne wagony, kuszetki i zwykłe przedziałowe jak znam życie. Czy się postarają o wagon z chociaż przedziałem rowerowym? Wątpię, ostatnio jechaliśmy TLK relacji Przemyśl-Poznań i w Przemyślu czekały na nas 4 przedziałowe wagony, w tym jeden 1KL. O rowerowym można było zapomnieć... Rozwiązanie jest takie, że ładujesz się do ostatniego wagonu, zostawiasz rower w ostatnim przedsionku, a sam z bagażami wchodzisz do pierwszego przedziału od końca. Albo ładujesz rower do przedziału, sposobów umiejscowienia go w środku jest kilka ;)

Offline Mężczyzna Waldic

Świnoujście-Hel-3miasto
« 28 Sie 2010, 10:02 »
Jak będzie szukał połączeń bezpośrednich, to może tak się zdarzyć. Ja bym radził szukać do Szczecina (więcej połączeń, także z przesiadką w Warszawie) i stamtąd normalnym elektrycznym.

Offline urubu

Świnoujście-Hel-3miasto
« 28 Sie 2010, 13:30 »
chyba tak zrobię wpakuje się w Krakowie od razu , rowery wyrzucę do góry nad głową w przedziale odkręcę przednie koło, i co tam będzie pasować, pospinam gumami, i tylko tak będę mógł spokojnie jechać nie martwiąc się o rowery. mam nadzieje że konduktor nie będzie robił problemów. A tak w ogóle to rzadko używam pociągów i dziwi mnie że z są po 3 przesiadki na trasie:/

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Świnoujście-Hel-3miasto
« 28 Sie 2010, 23:11 »

Możesz zdjąć wszystkie "ruchomości" z roweru i kontrolować sytuację jak pociąg stoi z pierwszego od końca przedziału (a rowery w ostatnim przedsionku). W trakcie jazdy raczej nikt z rowerem nie wysiądzie ;-)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum