Autor Wątek: Pęknięta rama  (Przeczytany 9005 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Pęknięta rama
« 31 Mar 2013, 13:19 »
Cenne byłyby informacje czy komuś rama po zespawaniu rzeczywiście się trzyma. W sytuacji gdy nie ma alternatywy jestem skłonny zaryzykować, o ile jest szansa powodzenia.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 31 Mar 2013, 14:15 »
Mi pękła rura podsiodłowa przy suporcie(rura nie spaw). Fachowiec ostrzegał żebym na wiele nie liczył i faktycznie po wycieczce na Bałkany zaczęło znowu pękać.
Rower Giant Terrago z 98 więc rury całkiem solidne.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 31 Mar 2013, 17:07 »
Są specjalistyczne firmy które spawają takie ramy, ale koszt naprawy też nie jest za niski.

« 31 Mar 2013, 17:13 »
Myślę właśnie o firmie, która specjalizuje się w budowie/naprawie ram lub przynajmniej ma dobre opinie. Z tego co wyczytałem u Sikorskiego i w Tespie podchodzą do sprawy profesjonalnie. O ile mi wiadomo naprawa powinna kosztować około 200 zł, nie wliczając malowania - nie jest to kwota porażająca. Pytanie tylko czy po profesjonalnym wykonaniu spawu wytrzymałość będzie na akceptowalnym poziomie i bez większych obaw będę mógł jeździć nim na wyprawy.
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2013, 17:24 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 31 Mar 2013, 17:38 »
Faktycznie rozważ zwrot roweru. Pęknięcie w tym miejscu może spowodować mało przyjemny wypadek, więc jak lubisz swój uśmiech..  "Nówka" rama.. to jest przecież 500zł, więc jak reszta jest w dobrym stanie to po prostu olej i zmień ramę.

Gdzie znalazłeś spawanie ramy alu za 200zł? Przypadkiem nie pomyliłeś ze stalą? Czy może samo "plunięcie i do domu"? Ramy alu po spawaniu trzeba wygrzać! "Poważne" zakłady stosują mufy wewnętrzne i lutowanie, po naprawie wygląda "jak spod igły". Sprawdź, czy czasami tak nie był naprawiany: gwarancji na taką usługę nikt nie daje (z wielu powodów), a ponowna naprawa jest praktycznie niemożliwa.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

« 31 Mar 2013, 17:55 »
Faktycznie rozważ zwrot roweru. Pęknięcie w tym miejscu może spowodować mało przyjemny wypadek, więc jak lubisz swój uśmiech..  "Nówka" rama.. to jest przecież 500zł, więc jak reszta jest w dobrym stanie to po prostu olej i zmień ramę.
Ramy przełajowej za 500 zł niestety nie dostanę :| Dostępność jakichkolwiek ram pod koła 28" z piwotami i rurą sterową 1 1/8" jest bardzo słaba. Do tego trzeba jeszcze trafić z długością górnej rury.

Gdzie znalazłeś spawanie ramy alu za 200zł? Przypadkiem nie pomyliłeś ze stalą?
Możliwe. Koszt jest rzeczą drugorzędną, bo nie mam pewności co do sensu samej naprawy.

Czy może samo "plunięcie i do domu"? Ramy alu po spawaniu trzeba wygrzać! "Poważne" zakłady stosują mufy wewnętrzne i lutowanie, po naprawie wygląda "jak spod igły". Sprawdź, czy czasami tak nie był naprawiany: gwarancji na taką usługę nikt nie daje (z wielu powodów), a ponowna naprawa jest praktycznie niemożliwa.
To, że rama była naprawiana nie jest wykluczone. Śladów nie ma, w żadnym z moich rowerów nie miałem tak ładnych (niewidocznych) spawów jak w tym. Podejrzane za to jest nieoryginalne malowanie i miejsce pęknięcia - nie w miejscu spawu, ale kawałek dalej (przegrzanie materiału(?)).

W jaki sposób mam sprawdzić czy rama była już naprawiana?

Offline pajak

« 31 Mar 2013, 20:38 »
W jaki sposób mam sprawdzić czy rama była już naprawiana?
a popukaj sobie gwoździkiem (sporym) albo innym prętem metalowym. Jak zauważysz zmianę tonu, to pewnie znalazłeś miejsce. Trochę skrobnąć i masz wszystko jak na dłoni.
Okazyjność tego roweru na 95% wynika z naprawy, i raczej wydaje mi się, że nie fachowej naprawy, tylko typowego partolenia, co jeszcze pogarsza sprawę (bo granic nie ma tylko wszechświat i głupota ludzka.. aczkolwiek na to pierwsze.. nie ma dowodów).

Dostępność jakichkolwiek ram pod koła 28" z piwotami i rurą sterową 1 1/8" jest bardzo słaba
Chm.. Jak kiedyś szukałem, to wszystko co mógłbym cenowo zaakceptować.. to były Author, które na trekingi dość słabo się nadają, bo są "za bardzo" crossowe (haczyłem butem o sakwy). Teraz faktycznie pustki.. Można zapuścić RSSa i czekać :)

« 31 Mar 2013, 22:09 »
Sam nawet wpadłem tym pukaniem i to zrobiłem. Niestety jestem teraz podatny na sugestie, wydaje mi się jednak, że ton się zmienia. Drapać nie będę, bo potem złomu ode mnie sprzedawca nie przyjmie ;)

Sakw nie używam więc rama typowo przełajowa mi pasuje. Nawet jeśli bym zakładał to i tak moje MSX-y da się przesunąć do tyłu i w szosie nie podczas testów "na sucho" nie haczy. Jedyne co boli to brak wszelkich oczek.

Szło od złotówki i poszło za ile poszło, zepsuta przerzutka trochę zbiła cenę. Dla ciekawskich: http://allegro.pl/wloska-kolazowka-kola-28-aluminiowa-i3087988434.html

Mam coś jeszcze na oku, więc może rzeczywiście zwrócę..

edit: Rama ma być 1" a nie 1 1/8" :icon_redface: W tym problem.
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2013, 22:16 worek_foliowy »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 1 Kwi 2013, 01:11 »
Przy pukaniu w ramę ton się zmienia jeśli zbliżymy się do muf, pukamy w okolicach gwintów od bidonów no i przedewszystkim cieniowanie rur ma wpływ na pogłos ostukiwanej ramy.

Widziałem 3 rowery z pospawanymi (w rzekomo dobrych zakładach) aluminiowymi ramami, żaden z tych rowerów po naprawie nie zrobił więcej niż 150km :/
A spawy wyglądały solidnie...

Takie spawanie nie zdaje egzaminu.
Tu się chyba udało.
Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, że wrzuciłem do dyskusji jego zdjęcia.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 1 Kwi 2013, 11:25 »
W Krakowie kolega oddał ramę do spawanie w Tespie (pracował tam kiedyś z resztą niejaki Dangerous Mike, który produkował raczej wytrzymałe zabawki)
Rama GT zaczęła pękać przy spawie u dołu główki ramy, po naprawie w Tespie jeździ już kilka ładnych lat

Jeśli jesteś zdesperowany to to może być sprawdzone wyjście z sytuacji, ja bym jednak rower odesłał

Offline pajak

« 1 Kwi 2013, 21:14 »
Uuups.. Myślałem kupiłeś rower w cenie klamkomanetek. W tej sytuacji nie miałbym najmniejszych wątpów i oddawałbym od razu.
Ostukiwanie dobrze przeprowadzić najpierw na paru rowerach i osłuchać się, z ewentualnym cieniowaniem alu też bym nie przesadzał (stare ramy raczej nie były cieniowane).

Offline skolioza

« 1 Kwi 2013, 21:42 »
żal tej przedniej zmieniarki...  ::)
jakbyś się nie zdecydował roweru oddać a byś ją zmieniał to daj cynk, może coś z niej wydłubię?

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 1 Kwi 2013, 22:51 »
A nie lepiej kupić nową i z gwaracją i spać spokojnie  http://velo.com.pl/czesci/ramy/accent/cx-one? plus ewentualnie http://velo.com.pl/czesci/ramy/accent/cx-one

« 1 Kwi 2013, 23:05 »
Konsultuję się z niektórym znanym Zimnym, który twierdził, że spawanie ramy nawet w tym miejscu ma sens. Czekam jeszcze na opinię po przejrzeniu przez niego zdjęć.

Uuups.. Myślałem kupiłeś rower w cenie klamkomanetek. W tej sytuacji nie miałbym najmniejszych wątpów i oddawałbym od razu.
Moim zdaniem bardzo tanio, zwłaszcza, że kupno przełajówki samo w sobie jest niemal cudem...

żal tej przedniej zmieniarki...  ::)
jakbyś się nie zdecydował roweru oddać a byś ją zmieniał to daj cynk, może coś z niej wydłubię?

Sam nawet myślałem o naprawie bo XTR by się ładnie komponował z resztą osprzętu. Niestety dopasowanie obejmy z innej przerzutki może być trudne. Wyrzucanie byłoby profanacją, jeśli nie będę mógł zapewnić jej godnego losu oddam w dobre ręce :P

A nie lepiej kupić nową i z gwaracją i spać spokojnie  http://velo.com.pl/czesci/ramy/accent/cx-one? plus ewentualnie http://velo.com.pl/czesci/ramy/accent/cx-one
..do tego widelec, stery, mostek... (oryginalnie jest rura sterowa 1") Koszt samej ramy już przewyższa koszt kupna roweru.

Offline skolioza

« 2 Kwi 2013, 09:45 »
hmm, cóż....
powiem tyle - Zimniastego bardzo lubię, acz nie zawsze zgadzam się z jego metodami i twierdzeniami - jest po prostu dość odważny w poczynaniach i eksperymentach
A przerzutce sama obejma nie pomoże niestety z tego co widzę (wyrwana jest część korpusu)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum