Autor Wątek: Jez. Oświn od północy?  (Przeczytany 1879 razy)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Jez. Oświn od północy?
« 30 Maj 2023, 13:09 »
Czy ktoś się orientuje, czy da się objechać (no dobrze, nie przesadzajmy - obejść) jez. Oświn od północy? Tzn. czy rzeczkę Oświnkę da się przejść w bród i czy z obu stron da się do niej dojść z rowerem nie grzeznąc z bagnach?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Jez. Oświn od północy?
« 30 Maj 2023, 14:54 »
Aż sprawdziłem, gdzie to jest :)
Nie wiem, czy patrzyłeś na mapach. Jest trudne do obejścia. Niemal w całości otoczenie jest zabagnione (mapa OSM, i barwa na satelicie).  :icon_twisted:Żadnych ścieżek zaznaczonych nie ma i nie widać na satelicie. Rzeczka jest całkiem szeroka. Obstawiam, że przekroczyć w bród można ją około 1,2 km od wypływu z jeziora. Teren jest tam wyniesiony wkracza las. Coś widać (jakiś jaz, stary nasyp drogowy?) około 0,9km od wypływu. Może być tam jakiś umocniony próg podwodny. Geberalnie suchą stopą to tego raczej nie obejdziesz.
Wszystko jednak tylko z mapy

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Bubu

« 30 Maj 2023, 15:25 »
Dzięki Królu - tak, sprawdziłem na mapie i doczytałem też. Tam jest jaz: został zbudowany, by podnieść poziom wody w jeziorze do oryginalnego, po zburzeniu młynu w Kryłówce (czyli w obwodzie kaliningradzkim, tfu, królewieckim ;)). Ale właśnie na zdjęciach satelitarnych niewiele widać i byłem ciekaw, czy ktoś robił tam wizję lokalną - w internetach nie mogę nic znaleźć.

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 30 Maj 2023, 16:10 »
Niedasię.
W 2011 jechałem wzdłuż granicy z obwodem królewieckim i wysłałem zapytanie do SG.

(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Trochę czasu już minęło ale nie sądzę żeby coś tutaj się zmieniło. A biorąc pod uwagę stan stosunków z Rosją ...
Także ze względu na dobrostan zwierzyny i SG radzę objechać Oświn przez Bajory i Guję (śluzy na Kanale Mazurskim).
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Online Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 30 Maj 2023, 16:35 »
Ale właśnie na zdjęciach satelitarnych niewiele widać i byłem ciekaw, czy ktoś robił tam wizję lokalną - w internetach nie mogę nic znaleźć.
Na mapie geoportalu z 1965 roku jest kładka na rzece niedaleko wsi Zielony Ostrów, ale na ortofotomapie już jej nie widać, więc pewnie nie istnieje. Widać ślady przechodzenia zwierzyny, ale już nie jazdy pojazdów - te się kończą w lesie. Teren może być bardzo zabagniony, ponadto do samej granicy jest rezerwat przyrody z zakazem wstępu, a droga graniczna ma zakaz wstępu odgórnie ustalony przepisami (wyjątki są tylko gdy drogą graniczną biegnie droga publiczna, ale tutaj tak nie ma). W razie złapania będzie więc mandat za przebywanie na terenie rezerwatu, a w razie jazdy drogą graniczną - dodatkowo mandat od straży granicznej. 

O jeziorze wydano krótką monografię, ale "Twój plik jest za duży. Maksymalna wielkość załącznika to 5000 KB." Zipowanie nic nie daje. https://www.academia.edu/10763310/Wycz%C3%B3%C5%82kowski_M_Krajobraz_kulturowy_okolic_jeziora_O%C5%9Bwin_with_abstract_in_english_
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2023, 16:44 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Bubu

« 6 Cze 2023, 14:35 »
Dzięki serdeczne - odnośnie uwarunkowań prawnych, to zdaję sobie sprawę ze stanu faktycznego i konsekwencji, ehm... nazwijmy to eufemistycznie, zignorowania pewnych zakazów. Jeśli chodzi o pas drogi granicznej, to nie planowałem takiego zbliżenia się do granicy. Raczej chyba faktycznie sprawa wygląda tak, że lepiej taki wariant sobie odpuścić (zależało mi na zobaczeniu dawnej wsi Zielony Ostrów).
Podjazdy - dzięki za ten link do monografii - całkiem interesujący materiał.

Online Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 6 Cze 2023, 15:00 »
Jeśli chodzi o pas drogi granicznej, to nie planowałem takiego zbliżenia się do granicy. Raczej chyba faktycznie sprawa wygląda tak, że lepiej taki wariant sobie odpuścić (zależało mi na zobaczeniu dawnej wsi Zielony Ostrów).
Możesz zapytać się Straży Granicznej, czy pozwolą chociaż na wycieczkę tam i z powrotem z Pasternaka. To raptem kilka km w jedną stronę. Teoretycznie jest to polecana trasa rowerowa, ale to kopie kopii stron sprzed 20-30 lat:
https://powiatwegorzewski.pl/cms/6881/szlaki_rowerowe

"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum