Autor Wątek: Edge 530  (Przeczytany 5810 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Edge 530
« 31 Maj 2023, 13:32 »
Użyłem wyszukiwarki, ale nie znalazłem.

Średnia prędkość brutto i netto.
Kombinuję z ustawieniami, jednak nie mogę ustawić obok siebie pól danych ze średnią prędkością netto (ruchu) i brutto (wliczając postoje).

W Etrex 20 jest to pięknie rozwiązane.
Średnia prędkość ruchu i średnia prędkość. Jeżeli W ciągu 1h czasu poruszałem się przez 45 min. i przejechałem 20km.
Wtedy średnia prędkość ruchu wyniesie 26,7 km/h i średnia prędkość 20 km/h.

W Edge 530 kombinuję z autopazami on/off, ale nie mogę uzyskać takiej opcji.

Jak to zrobić?

P.S. Nawet założyłem dodatkowo Etrexa 20, żeby mieć kontrolę nad wszystkim .  ;D

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Edge 530
« 31 Maj 2023, 13:53 »
W Edge'ach nie ma pola danych z średnią brutto, natomiast jest czas netto i czas całkowity. Można poszukać, czy jest takie pole w Garmin IQ (nie sprawdzałem), ale defaultowo w urządzeniu takiego pola nie ma.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 31 Maj 2023, 14:51 »
Też kiedyś tego pola szukałem. W IQ też nie znalazłem...  :(

Offline Mężczyzna Chrabu

• Miasto: Serock
  • Na forum od: 13.09.2017
« 1 Cze 2023, 08:37 »
Wg opisu pole BRM Speed wyświetla aktualną prędkość i średnią względem upływającego czasu (ewentualnie czasu ruchu).
Także można ustawić to pole zamiast standardowego z prędkością i drugie zwykłe garminowskie podające średnią prędkość (przy auto-pauzie stopera mamy predkość netto).

« 3 Cze 2023, 08:07 »
Wg opisu pole BRM Speed wyświetla aktualną prędkość i średnią względem upływającego czasu (ewentualnie czasu ruchu).

Mówisz o tej aplikacji?
https://apps.garmin.com/en-US/apps/96d305ec-4fa4-4a4c-b659-8dfac8796c06

Dzięki. Nie widziałem tego. Może się sprawdzi.

Offline Mężczyzna Chrabu

• Miasto: Serock
  • Na forum od: 13.09.2017
« 5 Cze 2023, 05:55 »
Tak, mówię o tym polu danych. Sam nie korzystałem z tego, więc musisz przetestować.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 5 Cze 2023, 16:18 »
Czy jest jakiś lifehack, żeby przybliżać przyciskami, zamiast przeklikiwać się przez całe menu?

« 5 Cze 2023, 16:26 »
Czy jest jakiś lifehack, żeby przybliżać przyciskami, zamiast przeklikiwać się przez całe menu?

Przytrzymać prawy górny 3s i pokażą się znaki zooma koło lewych przycisków. To samo na mapie jak i profilu wysokościowym.

Btw. uszkodziła mi się bakteria w mojej 530 :( schodzi 10%/h a przy 37% wyłącza się urządzenie...

Offline Mężczyzna marszy

« 5 Cze 2023, 17:06 »
Przytrzymać prawy górny 3s i pokażą się znaki zooma koło lewych przycisków. To samo na mapie jak i profilu wysokościowym.

Ok, połowa sukcesu. A jest jakis sposób, aby taki tryb był na stałe do czasu wyłączenia? Częściej brakuje mi przybliżania niż pozostałych ekranów, bo ich niemal w ogóle nie uzywam. Łapanie w trakcie jazdy na 3s co większy rozjad/skrzyżowanie może z czasem sie nudzić ;)

I druga sprawa - w jakis sposób działa widocznośc innych użytkowników na trasie? Jakiego protokołu to używa, wifi? Wyłączyłem BT, wywaliłem apkę z teleofnu, a i tak na trasie co chwila mi zawodnicy wyskakiwali. Przyznam, ciekawa opcja, ale chciałbym mieć nad nią jakieś panowanie, wiedzieć, ile to baterii zżera.

« 5 Cze 2023, 17:14 »

Ok, połowa sukcesu. A jest jakis sposób, aby taki tryb był na stałe do czasu wyłączenia? Częściej brakuje mi przybliżania niż pozostałych ekranów, bo ich niemal w ogóle nie uzywam. Łapanie w trakcie jazdy na 3s co większy rozjad/skrzyżowanie może z czasem sie nudzić ;)

Ja używam autozooma. Idealny nie jest, bo po skręcie nie oddala, ale na sam skręt zawsze jest zoom odpowiedni. Idealnie by było, gdyby autozoom po skręcie oddalał się na zadany poziom, no ale nie można mieć wszystkiego.

I druga sprawa - w jakis sposób działa widocznośc innych użytkowników na trasie? Jakiego protokołu to używa, wifi? Wyłączyłem BT, wywaliłem apkę z teleofnu, a i tak na trasie co chwila mi zawodnicy wyskakiwali. Przyznam, ciekawa opcja, ale chciałbym mieć nad nią jakieś panowanie, wiedzieć, ile to baterii zżera.

Jakich użytkowników, jak to włączyć?

Offline Mężczyzna marszy

« 8 Cze 2023, 09:27 »
Ja używam autozooma. Idealny nie jest, bo po skręcie nie oddala, ale na sam skręt zawsze jest zoom odpowiedni. Idealnie by było, gdyby autozoom po skręcie oddalał się na zadany poziom, no ale nie można mieć wszystkiego.

Autozoom też mi się sprawdza bardzo średnio, może trzeba pogrzebać w ustawieniach. Na razie wrażenia mam takie, że UX dalej Garminowi kuleje, z każdym produktem coraz mocniej. Zalogowałem się do Garmin Connect przez przeglądarkę i wyszło, że nie mogę obrabiać i wgrywać sladów, brakuje mi zakładki w menu. Internety powiedziały, że prawdopodobnie wybrałem zły profil sportowy mojego konta. Zmieniłem co się da w ustawieniach, dalej mam masę kompletnie niepotrzebnych zakładek, ale po rejestracji nowego urządzenia do nawigacji nie moge obrabiać nawigacji. Musze wpisywać bezpośredni adres ukrytej zakładki. Bo jest, działa, tylko nie mam jej w menu bocznym. Kurtyna  :icon_biggrin:

Jakich użytkowników, jak to włączyć?
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Są jakieś opcje udostępniania pozycji z poziomu aplikacji, wspólne treningi itd. Ale ja to wszystko wywaliłem, żeby baterii nie jadło. Pojechałem Gothicę i przez pierwsze godziny wydawało mi się, ze się pozycja strzałki na wyświetlaczu kaszani, bo co jakiś czas wyskakiwała mi nowa na środku. Jak wyskoczyły dwie, potem trzy, zacząłem kombinować. Dogoniłem kilku zawodników i się okazało, że 530 i 830 wymieniają się pozycjami. Nikt nie wiedział, jak to robią :icon_mrgreen:  Co więcej, widziałem ludzi z obu tras, więc albo wyświetla inne odbironiki w okolicy, albo użytkowników na jednym śladzie. Co pewnie wymaga już trochę obliczeń i synchronizacji i zżera baterię. Aczkolwiek przyznam, że jak zaczynasz po nocy gonić strzałkę i po jakimś czasie widzisz przed sobą światełko na drodze, mobilizacja rośnie. Także sama funkcja na plus, ale dalej nie mam pojęcia, jak ją ustawiać  :wink:

« 9 Cze 2023, 17:31 »
Wgrałem do Edge 530 kurs prawie 600 km (ultra). Kliknąłem jedź, zaczął obliczać. Doszedł do 40%, po czym uznał, że trasa jest wczytana.

Sprawdzam w ustawieniach kursu., faktycznie - jest w pamięci podręcznej.

Zastanawiam się tylko, czy aby na pewno cała, w 100%. Nie chciałbym mieć jakichś problemów z trackiem w trakcie ultra.

Co o tym myślicie?

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Cze 2023, 17:42 »
Co o tym myślicie?

Wystarczy przejrzeć ślad na mapie, żeby zobaczyć czy i ile jej jest wczytane

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
« 9 Cze 2023, 18:02 »

Wystarczy przejrzeć ślad na mapie, żeby zobaczyć czy i ile jej jest wczytane

Wczytanie śladu na mapę to jedno, ale w Garminie 530 (nie wiem jak winnych modelach) jest ograniczenie liczby punktów, dla ktorych wyswitlane są wskazówki nawigacyjne (czyli przełączenie na ekran mapy podczas jazdy z zaznaczonym skrętem). I szczerze wątpię, by przy trasie długości 600 km wczytało Ci do końca te wskazówki. Kiedyś na Karpackim Hulace miałem ten problem (trasa długości ok. 650 km), że przez ostatnie 100 km nie dostawałem już żadnych wskazówek i musiałem właśnie jechać graficznie po śladzie na ekranie mapy. To można wcześniej zdiagnozować - sprawdź "dystans do końca kursu" na Garminie, kiedy skończy już obliczenia po jego wczytaniu. Jeśli te dystans się zgadza, to powinno być ok. Jeśli jednak jest mniejszy, to wskazówki będziesz otrzymywał tylko do momentu osiągnięcia tego dystansu.

« 9 Cze 2023, 18:11 »
Kurs w oddalenia, jak i przybliżeniu jest cały.

Dystans do celu jest o 4km krótszy, niż w oryginalnym śladzie.

Czyli rozumiem, że na ostatnich 4km zabraknie wskazówek? Cz będą "dziury" w trakcie?

Sorry za laickie pytania, ale dotychczas na długich trasach używałem Etrexa 20.

Jestem dzień przed startem, nie mam laptopa. Tak bym podzielił tego tracka.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum