Autor Wątek: 20 lat ultramaratonów w Polsce  (Przeczytany 1610 razy)

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
20 lat ultramaratonów w Polsce
« 7 Cze 2023, 13:54 »
Wpis kolegi na Instagramie przypomniał mi, że dokładnie 20 lat temu 7 czerwca 2003 r. wystartował pierwszy ultramaraton (500+) czyli III Supermaraton Rowerowy Dookoła Zalewu Szczecińskiego.  Ze startujących wówczas zawodników ultrasami pozostali Czarek i Daniel a pewnie również kilku innych zawodników których dzisiaj nie kojarzę.

Dwa lata później odbył się  Ultramaraton Imagis-Tour (od nazwy sponsora) na dystansie 1008 km ze Świnoujścia do Ustrzyk Górnych czyli pierwsza edycja BBTouru. Później doszło MRDP.

Wkrótce przejęte przez szosowców cykl Supermaratonów zmienił  się  z ultramaratonów w wyścigi na  dystansach 50-200 (rzadko dłuższych).Na powrót ultra na "klasycznym" dystansie ok. 500 km musieliśmy poczekać kilkanaście lat.

moja relacja sprzed 20 lat
http://wiki256.pl/super2003.html
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 52%]

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
Odp: 20 lat ultramaratonów w Polsce
« 7 Cze 2023, 14:40 »
Fajnie to się czyta - czasy przed-GPS-owe :)

Cytat: wiki
Po kilkunastu kilometrach wszystko wskazuje, że miasto już się skończyło, widzę drogowskazy z nazwami zupełnie nieznanych mi miejscowości. Jak w takiej sytuacji przejść do kolejnego punktu instrukcji: "po wyjeździe z m.Szczecin Dąbie skręt w lewo na drogę gminną na Załom, Kliniska ...", gdy wymienionego Szczecina Dąbie wcale nie było? (...)  Błądzę już na samym początku, po wyjeździe z lasu. Droga którą wybrałem kończy się po 2 km, trzeba wracać.

o średniej 27km/h na trekingu "Superior Black Bird" to już w ogóle szkoda gadać :)

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 7 Cze 2023, 16:50 »
Fajnie to się czyta - czasy przed-GPS-owe :)

Cytat: wiki
Po kilkunastu kilometrach wszystko wskazuje, że miasto już się skończyło, widzę drogowskazy z nazwami zupełnie nieznanych mi miejscowości. Jak w takiej sytuacji przejść do kolejnego punktu instrukcji: "po wyjeździe z m.Szczecin Dąbie skręt w lewo na drogę gminną na Załom, Kliniska ...", gdy wymienionego Szczecina Dąbie wcale nie było? (...)  Błądzę już na samym początku, po wyjeździe z lasu. Droga którą wybrałem kończy się po 2 km, trzeba wracać.

o średniej 27km/h na trekingu "Superior Black Bird" to już w ogóle szkoda gadać :)

Wbrew pozorom GPSy bez których teraz nie wyobrażamy sobie jazdy weszły na dobre chyba nawet nie od 10lat. Wcześniej na ultra na skrzyżowaniach jazdę ułatwiał system kresek 1-prosto, 2-w prawo, 3-w lewo. No i mapki i opisy wątpliwych miejsc.
Pobieżnie przeglądając relacje widzę, że to był mój najszybszy ultramaraton. Powód wydaje się oczywisty, później albo z wyboru (kat.solo) albo z konieczności dystans pokonywałem samotnie.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 52%]

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 7 Cze 2023, 17:53 »
Wbrew pozorom GPSy bez których teraz nie wyobrażamy sobie jazdy weszły na dobre chyba nawet nie od 10lat.
Co najmniej 16 lat w Polsce. Ja pierwszy ślad mam z 23 marca 2007, Garmin GPSmap 60csx. Od tego dnia wszystkie wycieczki z odbiornikiem GPS (poza dojazdami do pracy czy jazdą po bułki). A nie jestem gadżeciarzem.

Co ciekawe, pierwszy raz GPS w ręce miałem w 2000 roku, podczas stażu badawczego na Seszelach. Wtedy to było bardzo drogie urządzenie i raz tylko dali mi potrzymać, bo wszyscy byli zajęci poważniejszą pracą na łodzi. Był relatywnie niewielki, pokazywał tylko pozycję na wąskim ekranie.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Cze 2023, 18:38 »
Piękne czasy przypominasz, pamiętam te relacje z dziewiczych maratonów ultra, które tak mocno działały na wyobraźnię,  że sam się za to wziąłem, choć z początku wydawało mi się to zupełnie nierealne. To były jednak inne czasy - sporo gorsze drogi, dużo gorzej z zaopatrzeniem, jeszcze brak GPS.

Wbrew pozorom GPSy bez których teraz nie wyobrażamy sobie jazdy weszły na dobre chyba nawet nie od 10lat.

Dokładnie tak. Ja jechałem swój pierwszy BBT w 2010 - i wówczas byłem jednym z bardzo nielicznych, którzy GPS posiadali. Masowo to zaczęło wchodzić na wyścigi długodystansowe dopiero w okolicach wielkiego boomu na ultra, koło 2015 roku.

Co najmniej 16 lat w Polsce. Ja pierwszy ślad mam z 23 marca 2007, Garmin GPSmap 60csx. Od tego dnia wszystkie wycieczki z odbiornikiem GPS (poza dojazdami do pracy czy jazdą po bułki). A nie jestem gadżeciarzem.

Dostępne to oczywiście GPS-y były wcześniej, ale tutaj mowa jest o tym, kiedy weszły w powszechne użycie na maratonach ultra. A to jak pisałem miało miejsce dopiero w okolicach 2015 roku.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 7 Cze 2023, 23:13 »
Nota bene jutro startuje Pomorska500
- cała trasa pod wiatr, zrazu słaby (do 20 km/h), pod koniec silny (ponad 50 km/h!)
- wszystkie dni gorące lub upalne
- wilgotność ściółki 7% = dużo piasku, nawet tam, gdzie zwykle nie było (to maraton terenowy, nazwany grawelowym, ale klasycznego grawelu to tam może 30% jest, reszta to drogi bite, polne, szosy)
Zapowiada się trudny maraton. Najtrudniej będzie tym, którzy wjadą w wichurę, która rozpęta się w sobotę. A wtedy już limit czasu zacznie deptać po piętach. Skądinąd ta sobotnia wichura na Kaszubach, jeśli nie spadnie deszcz, może przynieść ciekawe zjawiska, np. diabełki pyłowe.
« Ostatnia zmiana: 7 Cze 2023, 23:19 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum