Autor Wątek: Konsultacje - Trójmiasto  (Przeczytany 5293 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Konsultacje - Trójmiasto
« 14 Cze 2023, 08:47 »
Jak licho będzie spało i nie podłoży nogi, to może uda się na początku lipca trafić na Kaszuby. Oprócz wycieczuń ze startem i końcem w miejscu noclegu planuję też wypady blacharnią, żeby nie kręcić po ścieżkach, które już poznamy. Z drugiej strony nie chcę wbijać do aglomeracji autem, tylko stanąć gdzieś na wioseczce i doczłapać na dwóch kołach.
Jak skomunikowane rowerowo jest Trójmiasto, w sensie, czy łatwo do niego wjechać z zewnątrz (jeśli tak, to gdzie najprościej i najbezpieczniej) i łatwo przemieszczać się w? :)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Odp: Konsultacje - Trójmiasto
« 14 Cze 2023, 09:16 »
Jak licho będzie spało i nie podłoży nogi, to może uda się na początku lipca trafić na Kaszuby. Oprócz wycieczuń ze startem i końcem w miejscu noclegu planuję też wypady blacharnią, żeby nie kręcić po ścieżkach, które już poznamy. Z drugiej strony nie chcę wbijać do aglomeracji autem, tylko stanąć gdzieś na wioseczce i doczłapać na dwóch kołach.
Jak skomunikowane rowerowo jest Trójmiasto, w sensie, czy łatwo do niego wjechać z zewnątrz (jeśli tak, to gdzie najprościej i najbezpieczniej) i łatwo przemieszczać się w? :)

Jako relatywnie stały bywalec trójmiejskich ddr-ek, mogę śmiało napisać: bardzo dobrze.
Nie można traktować ich tranzytem (jak my to robimy), ale na swobodne patataj - jak najbardziej.
Uważaj tylko na relatywnie spory ruch.
Jeśli skorzystasz z nadmorskiej promenady: Nowy Port > Sopot > Kolibki > Gdynia, to koniecznie skosztuj terenu. Poza tym to raczej droga na lans, niż "ściganie". Jest alternatywa wzdłuż Grunwaldzkiej (całkiem niezła). Od Pruszcza Gdańskiego też da się fajnie wjechać. Grzechem byłoby nie skorzystać z TPK, ale tam przygotuj się na parę miłych hopek.
Chyba najgorzej jest z wyjazdem w kierunku, który zamierzasz zwiedzać. Wąski asfalt, zatłoczony trakt. Nie polecam.
Nie zdziw się, że nie jest tam zbyt płasko ;)
Powodzenia     

Offline Mężczyzna icelandico

• Miasto: Lasy Oliwskie
  • Na forum od: 26.12.2021
« 14 Cze 2023, 09:54 »
"Dobry" wjazd do Trójmiasta jest ze strony Łężyc (północny-zachód) i Wiczlina. Z tych tras często korzystam. Z Kartuz w stronę Chwaszczyna częściowo jedzie się nowym DDRem a potem niezbyt zatłoczonymi drogami przez miejscowości Hopy, Czeczewo, Warzno. Jak będziesz w okolicach Kartuz to możesz wziąć pod uwagę przejażdżkę PKMką (Pomorska Kolej Metropolitalna), która jedzie na trasie Kartuzy-Gdańsk Wrzeszcz.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 14 Cze 2023, 10:00 »
Wjazd rowerem do Gdańska. Od południa, od Pruszcza Gdańskiego ciągnie się wzdłuż Kanału Raduni, po jego wale przyjemna droga rowerowa. Od zachodu wjazd do miasta to głównie leśne drogi przecinające Trójmiejski Park Krajobrazowy. Tylko trzeba wziąć pod uwagę, że to różnica około 100 metrów różnicy wysokości, więc w drodze powrotnej będzie mocno pod górkę. Oprócz dróg leśnych sporo rowerzystów jedzie wzdłuż ulicy Słowackiego. Nie ma tam ddr, ale po północnej stronie jezdni jest tam stosunkowo wąskie, ale wystarczające na rower i oddzielone od jezdni barierami betonowe chyba pobocze. A niżej, poniżej lasu, aż do al. Grunwaldziej jest już ddr. Jest też bardzo przyjemna asfaltówka, która od ul. Słowackiego odchodzi w połowie odcinka leśnego na północ, tzw. Klesza Droga, którą przez las, w kontynuacji ul. Bytowską, można dojechać do dzielnicy Oliwa.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 14 Cze 2023, 10:24 »
Grzechem byłoby nie skorzystać z TPK, ale tam przygotuj się na parę miłych hopek.
Chyba najgorzej jest z wyjazdem w kierunku, który zamierzasz zwiedzać. Wąski asfalt, zatłoczony trakt. Nie polecam.
Nie zdziw się, że nie jest tam zbyt płasko ;)

Z gór jadę. Co prawda Świętokrzyskich, ale hopki to dla nas chleb powszedni. Martwią mnie te kaszubskie asfalty, bo o ile my z PŻoną i Młodszym to człapacze-zwiedzacze, o tyle Starszy złapał bakcyla szosowego i chce zaliczać km, a nie muzea :P Więc jako rodzic, jak słyszę: "wąski asfalt, zatłoczony", to się nie cieszę :(

Jak będziesz w okolicach Kartuz to możesz wziąć pod uwagę przejażdżkę PKMką (Pomorska Kolej Metropolitalna), która jedzie na trasie Kartuzy-Gdańsk Wrzeszcz.

To jest dobra wiadomość. Bazę mamy w Kamienicy Królewskiej, więc do Kartuz rzut beretem :) Dzięki.

Od zachodu wjazd do miasta to głównie leśne drogi przecinające Trójmiejski Park Krajobrazowy. Tylko trzeba wziąć pod uwagę, że to różnica około 100 metrów różnicy wysokości, więc w drodze powrotnej będzie mocno pod górkę.

Nadciągniemy z zachodu, więc TPK będzie chyba najlepszym wyjściem. Górki, jak już wyjaśniłem, nam niestraszne. Jakieś zakazy jazdy po dróżkach TPK czy raczej można?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 14 Cze 2023, 10:53 »
Nie kojarzę nigdzie zakazów, w większości są bardzo przyjazne drogi pod rower w TPK. Unikaj krajówek, w googlach raczej w miarę aktualne drogi rowerowe są w odpowiedniej warstwie. Turysta robił kiedyś mapę nawierzchni (nadal boleję że to nie jest aktualizowane :P ) - ja nadal tego używam i polecam, choć dane częściowo nieaktualne http://mapanawierzchni.blogspot.com/p/mapa.html
Czeczewo-Hopy i okolice to stałe trasy szoszonów, więc i pod peleton można trafić. W okolicy Kamienicy Królewskiej jest trochę przyjemności asfaltowej. W kierunku Mirachowa czy Białogóry na pewno pokręcicie spokojnie.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 14 Cze 2023, 11:08 »
Unikaj krajówek

Staram się jeździć po wszystkim poniżej dróg wojewódzkich, bo już one są nie na moje nerwy :) Krajówki ostatni raz (mówię o dłuższej jeździe, a nie kilkuset metrach łącznika, jak nie ma wyjścia), ostatnio raz używałem parę lat temu, jak zgubiłem się w lesie i była ostatnią opcją na szybkie dotarcie do domu.

Czeczewo-Hopy i okolice to stałe trasy szoszonów, więc i pod peleton można trafić. W okolicy Kamienicy Królewskiej jest trochę przyjemności asfaltowej. W kierunku Mirachowa czy Białogóry na pewno pokręcicie spokojnie.

Przekażę domowemu szoszonowi. A my sobie podjedziemy pod Marszrutę, też wielce chwaloną :D A coś z Kamienicy na zachód?

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 14 Cze 2023, 11:28 »
TPK znam z wycieczki Elbląg > Lębork > Gdynia organizowanej przez GRT3.
I raczej w TPK nie było szlaków dla "szoszonów"... płyty, szuter, wymyty szuter... ;)
Było co robić, zwłaszcza, że z Krzysiem dotarliśmy do Lęborka na kołach (zbiórka do była na dworcu w Lęborku).
Z czterdziestu chętnych (bo to wycieczka po Trójmiejskim Parku Krajobrazowym) dotarło do Gdyni chyba ośmiu... ;)
Już pierwszy podjazd z Lęborka zdziesiątkował Ekipę do kilkunastu osób. 

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 14 Cze 2023, 11:37 »
I raczej w TPK nie było szlaków dla "szoszonów"... płyty, szuter, wymyty szuter... ;)

Nie, nie. TPK to dla naszej trójki turystycznej. Nie wiem tylko czy Starszy sobie poradzi dotrzeć szosą na ewentualne miejsce zbiórki :( I czy ja sobie poradzę ze stresem związanym z zamartwianiem się o niego :(

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 14 Cze 2023, 11:46 »
Ja akurat marszruty nie znoszę, bo obok są często gładkie i niezbyt ruchliwe asfalty, a sama marszruta to góra dół (stromo nieraz) i zdarza się wpadać w kopny piach. Bleh!
Uwielbiam np asfalt Laska- Asmus, a terenowo szlak pieszy nad jeziorami Płęsno i Gardliczno. Bywa piaszczyście, ale urokliwie jest bardzo. W Borach warto zjeść w Czernicy w Restauracji Młyn (byłam, polecam) i w Drewutni w Olpuchu (nie byłam, ale wiele poleceń czytałam).

Offline Mężczyzna icelandico

• Miasto: Lasy Oliwskie
  • Na forum od: 26.12.2021
« 14 Cze 2023, 11:54 »
Unikaj krajówek

Przekażę domowemu szoszonowi. A my sobie podjedziemy pod Marszrutę, też wielce chwaloną :D A coś z Kamienicy na zachód?

Mam wyznaczoną trasę, którą chcę przejechać w niedzielę. Od Kamienicy Królewskiej jadę na zachód ale... najpierw na południe przez Kościerzynę ;) Możesz zobaczyć czy taka trasa Ci odpowiada: https://link.locusmap.app/r/8uv9sr

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 14 Cze 2023, 12:11 »
Jest jeden trudny fragment szlaku pieszego w rezerwacie Jar Rzeki Raduni
http://www.wiedzmawruchu.pl/szlak-w-jarze-rzeki-raduni/

Jeśli nie chcesz się umęczyć, lepiej ominąć, a zajrzeć pieszo w kilku miejscach dla fotek (bez roweru).
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 14 Cze 2023, 12:51 »
W Borach warto zjeść w Czernicy w Restauracji Młyn (byłam, polecam) i w Drewutni w Olpuchu (nie byłam, ale wiele poleceń czytałam).

Za takie info podziękuje szczególnie Starszy odkurzacz, będący obecnie na etapie "wełna, nie wełna, byle kicha pełna" :P

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 14 Cze 2023, 12:53 »
Jeśli nie chcesz się umęczyć, lepiej ominąć, a zajrzeć pieszo w kilku miejscach dla fotek (bez roweru).

Atrakcji coraz więcej, tylko czy czasu i sił starczy? :)

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 14 Cze 2023, 15:19 »
Jak będziesz w okolicach Kartuz to możesz wziąć pod uwagę przejażdżkę PKMką (Pomorska Kolej Metropolitalna), która jedzie na trasie Kartuzy-Gdańsk Wrzeszcz.

Coraz bardziej mi się ten pomysł dotarcia do centruma koleją podoba, wiec dopytam: w sezonie obłożenie jest spore? są problemy z wiezieniem rowerów?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum