Cytat: icelandico w 14 Cze 2023, 09:54Jak będziesz w okolicach Kartuz to możesz wziąć pod uwagę przejażdżkę PKMką (Pomorska Kolej Metropolitalna), która jedzie na trasie Kartuzy-Gdańsk Wrzeszcz.Coraz bardziej mi się ten pomysł dotarcia do centruma koleją podoba, wiec dopytam: w sezonie obłożenie jest spore? są problemy z wiezieniem rowerów?
Jak będziesz w okolicach Kartuz to możesz wziąć pod uwagę przejażdżkę PKMką (Pomorska Kolej Metropolitalna), która jedzie na trasie Kartuzy-Gdańsk Wrzeszcz.
Oprócz PKM tą trasą jeżdżą również pociągi PolRegio.
Tak i tak. Niestety. PKM jeździ dużo ludzi do pracy i to też jest problematyczne z punktu widzenia wycieczkowego. Wsiądą, zajmą siedzenia pod stojakami, tłok się robi i nie można wstawić roweru bo na pewno zabije ten rower połowę pasażerów. Zależy od stopnia zapełnienia pociągu i od stopnia betonozy obsługi. Jak jest pusto ale więcej rowerów niż wieszaków to też często nie wpuszczają bo rower to śmierć. Szlak w Jarze Raduni jest petarda! Zdecydowanie polecam ale zdecydowanie! bez roweru.
Poza tym rewelacyjnie za to przewodzi się rowery na trasie Tczew - Lębork obsługiwanej przez SKM. Jest miejsce na rower niemal zawsze i do tego gratis.
SKM na południe od stacji Gdańsk Śródmieście nie jeździ, więc tu sprostowanie, że powyższe dotyczy trasy Lębork - Gdańsk Śródmieście.
A gdzie masz bazę na Kaszubach?
Z Tczewa do Malborka, to przez Lisewo Malborskie, Nowy Staw... Unikaj "22".
Z Tczewa do Malborka, to przez Lisewo Malborskie, Nowy Staw... Unikaj "22".Nie wiem czy jeszcze jest wahadło za mostem knybawskim (lisewski - ten zabytkowy jest w remoncie)... Ja ciągnę wałem do Lisewa M. (zjazd zaraz za mostem knybawskim).Od m. Lichnowy masz ładną asfaltową ddr-kę, później polbruk.W Nowym Stawie zahacz koniecznie o "Jędrusia" (polecam "leśne" - jeśli jesteś łasuchem).Wjedziesz do Malborka (Kałdowo) wprost na zamek (skręć przed rondem w prawo w Nowym Stawie przed rondem).Szerokości