Autor Wątek: Sposoby na skuteczne mycie toreb bikepackingowych  (Przeczytany 9219 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ostatnio coraz mocniej irytuje mnie brak możliwości skutecznego domycia toreb bikepackingowych. Seria Apidury, której używam jest wykonana z materiału Hypalon, który ma taką strukturę, że dość łatwo lapie brud, ale domyć skutecznie torby to jeszcze mi się nie udało 😉. To jest materiał nieco zbliżony tyoem do tego z którego Ortlieb robi swoje sakwy typu Plus.

W czasie mycia wydaje się że jest wszystko OK, ale jak torby przeschną - to się okazuje, że pozostają liczne plamy, odnosi się wrażenie jakby ten brud się niejako wprasował w strukturę materiału.

Przy czym nie stosowalem dotąd inwazyjnych metod mycia, jedynie woda, szczotka i mydło. Podobny problem dotyczy też toreb Ortlieba z.czarnej serii, choć tam jest materiał innego typu, bardziej śliski, z wyglądu przypominający sakwy Orlieba z serii Classic, więc w teorii powinno się go łatwiej myć niż ten Hypalon.

Jakieś pomysły na skuteczne wyczyszczenie sakw?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Może spróbuj odplamiaczem do tkanin (kolorowych), można to kupić w większości sklepów w małych saszetkach. Rozpuścić w ciepłej wodzie, sakwę wymoczyć paręnaście minut/pół godziny, poszorować.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Mam sakwy Gravel Pack Ortliba i ten sam problem. Z grubsza da się je umyć i na mokro wyglądają bardzo dobrze ale po wyschnięciu widać zabrudzenia. Taki chyba urok Cordury, z której są szyte. Obawiam się, że idealne doczyszczenie może być trudne albo wręcz niemożliwe.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
To może po prostu ciepła woda i proszek do prania (może lepiej w płynie do prania). Odmoczyć, poszorować szczoteczką, wypłukać.
Z tego co słyszałem to mydło bardziej niszczy włókna niż proszek więc to powinno być bezpieczniejsze od mydła, ale podkreślam, że to zasłyszana opinia.
Po wszystkim bym popsikał jakimś impregnatem do tkanin.

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
Producent nie proponuje odpowiedniej metody ?
Jeśli nie, spróbowałbym tego środka ( szybki program w pralce, trzydzieści stopni )
https://allegro.pl/oferta/srodek-pioracy-nikwax-tech-wash-100ml-182p01-10837402560

Technicznych materiałów nie powinno się ani moczyć ani odwirowywać.
Nawet 10 minut moczenia, zrobi z porządnej kurtki szmatę.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Technicznych materiałów nie powinno się ani moczyć ani odwirowywać.
Nawet 10 minut moczenia, zrobi z porządnej kurtki szmatę.

Ciekawe. Przecież kurtkę można uprać i nie traci swoich właściwości z wyjątkiem powłoki DWR

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Takich sakw nie powinno się prać w pralce. Raz że to ma ileś sztywnych czy nawet metalowych (w przypadku Ortlieba) elementów, które mogą uszkodzić pralkę, a dwa, że to samej sakwie też może się nie przysluzyc.

To akurat producent Apidury zaznacza:
Wash our packs by hand, using a mild diluted soap if necessary. Afterwards, let it air dry. Do not machine wash, machine dry, or iron.

Czyli generalnie nic więcej niż lekka, nieinwazyjna chemia typu płyn do mycia naczyń.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
A moze napisz do Apidury? Oni są dość chętni do odpowiadania na pytania użytkowników.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Próbowałem na ortliebach mydła, płynu do mycia naczyń i myjni ręcznej na BP ;)  dalej brudne, chyba się pogodziłem z tym już...

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
Wystarczy sakwę włożyć do materiałowego worka i można prać w pralce.

Przecież kurtkę można uprać i nie traci swoich właściwości z wyjątkiem powłoki DWR
Prać trzeba koniecznie, bo brud zatyka membrany.
Ale nie moczyć.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Jak czyszczenie tapicerki.
Odkurzacz do czyszczenia na mokro. Wcześniej namoczyć, trochę zruszyć szczotką i ściągać. Można mniej inwazyjnie płukać i ściągać dyszą bez mycia ciśnieniowego (np. odkurzaczem "na mokro").
Innej metody na porowate historie nie ma.

P.S.
Skoro rower "ma być brudny" to dlaczego sakwa nie?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Skoro rower "ma być brudny" to dlaczego sakwa nie?
po wyjeździe ma być brudna, ale przed fajnie by było, żeby była czysta i brudziła się na nowo   ;D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Mydło zostawia osad, więc raczej bym unikał. Płyn do mycia naczyń zdaje się być lepszym pomysłem.

Przy częściach rowerowych po myciu bardziej ostrym środkiem też niestety często zostaje osad. W takim przypadku bardzo dobrze sprawdza się WD40 i kawałek papieru toaletowego.

Może pomogłyby przepranie czymś co nie zostawi osadu, a potem nasmarowanie woskiem..? Skoro mokre wygląda dobrze, to problemem może być różny stopień zmatowienia.

(Oczywiście nie odpowiadam za straty :p)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Przy mydle wytrącają się sole, bardzo słabo lub są wcale nierozpuszczalne w wodzie. Tworzy się osad, który jest trudny do wypłukania, zwłaszcza z porowatej struktury.
Sama sakwa/torba używana na zewnątrz zbiera sole z powietrza sama w sobie w trakcie długiego użytkowania.
W sumie to podobna sytuacja, do tej z usuwaniem osadów z armatury, w miejscach trudno dostępnych. Podobnie czyszczenie, kiedy mamy mocno twardą wodę utrudnia proces, samemu produkując osady. Mydło jest więc wrażliwe na twardą wodę. Dlatego lepsze są detergenty.
Ogólnie sporo zabawy.

Jeżeli ktoś się już uprze (uprać:) ) to namoczyć w gorącej wodzie (powyżej 70st.) i potem intensywnie płukać z użyciem odkurzacza na wodę, jako odsysacza.
Po jakimś czasie się okaże, ze taniej jest wymienić na nową.

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
no nie wiem czy taniej ::)

ja z apidurą mam inny problem..
akurat czyści się całkiem dobrze ..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....