Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
25 Lis 2024, 09:14
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Rower
»
Unibike Viper
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Unibike Viper (Przeczytany 3707 razy)
Bitels
Gość
Unibike Viper
«
15 Sie 2010, 12:27 »
Od kilku dni podczas jazdy, szczególnie podczas nabierania prędkości słyszę w kierownicy jakieś trzaski. Początkowo myślałem, że mam pękniętą kierownicę lub mostek. Jednak po dokładnym sprawdzeniu, nie widać żadnych pęknięć, ani odprysków lakieru. Jak myślicie, co może być przyczyną i jak temu zaradzić?
transatlantyk
Moderator Globalny
GM 2420
Miasto: Annopol
Na forum od: 21.11.2007
Unibike Viper
«
15 Sie 2010, 13:27 »
Jeżeli jest to mostek regulowany, to sytuacja jest normalna. Trzeba się nauczyć z tym żyć
Bitels
Gość
Unibike Viper
«
15 Sie 2010, 13:53 »
No to mnie pocieszyłeś
A już myślałem, że czekają mnie wydatki
skolioza
Miasto: kraków
Na forum od: 01.04.2009
Unibike Viper
«
16 Sie 2010, 08:16 »
przeczytaj jeszcze wątek Garażu Magwana - opisałem tam możliwa przyczynę i sposób eliminacji
www.RetroMTB.pl
RetroMTB na Facebooku
www.Skolioza.RowerPower.org
Bitels
Gość
Unibike Viper
«
16 Sie 2010, 17:45 »
Wielkie dzięki Panowie.
salek
Miasto: Górki
Na forum od: 29.08.2011
Odp: Unibike Viper
«
15 Wrz 2011, 10:50 »
odświeżam trochę temat.
Czy użytkownicy tego Unibike'a mogą się wypowiedzieć na temat pt. "no i jak?" Przymierzam się do zakupu 2szt w tym roku (dla siebie i dziewczyny) w okolicach później jesieni, licząc na wyprzedaże. Stosunek osprzęt/cena wydaje się być najlepszy na rynku. Liczę, że uda je się wyrwać (model 2011) w cenie do 1500. Tylko jak ze sprawowaniem się tego roweru w warunkach wyprawowych?
Drugie pytanko to jakiej wielkości ramy szukać przy wzroście 174cm (Man) i ok 165 (Woman)?
Popiel
Miasto: Kraków
Na forum od: 01.06.2011
«
15 Wrz 2011, 12:37 »
Tak się składa, że mam tego Unibike'a w ilości 2 sztuk.
Zakupione w tym roku. Jeden w wersji męskiej jeden w damskiej.
Zaliczyliśmy na nich w tym roku Podkarpacie i nie mieliśmy z nimi większych problemów.
Komfort jazdy jest jak najbardziej w porządku. Mostek regulowany może czasami sobie trzasnąć. Koła zaliczyły trochę dziur i to takich, że czasami zastanawiałem się czy nie zrobiłem z obręczy dwóch jajek ale wytrzymały. Opony tyrago są ok. Bardzo dobrze jak na swoją klasę dają sobie radę w terenie. Niestety coś za coś czyli większe opory toczenia na asfalcie są zauważalne a dokładniej słyszalne. Przejechałem parę razy po rozbitym szkle i nic nie przebiłem. Przerzutki chodzą bardzo dobrze. Hamulce hamują
chociaż klocki mogli by dać trochę lepsze bo szybko się ścierają . Kierownica jest ok. Wymienił bym jednak gripy bo trochę za bardzo się ścierają i bez rękawiczek brudzą ręce. W damce została wymieniona kierownica na "Motylka" ale tylko dlatego, że żonę bolały nadgarstki. Amortyzator działa poprawnie i ma blokadę mechaniczną ale jest dość ciężki przez co zwiększa się cała waga Vipera. Sztyca pod siodłowa amortyzowana z regulacją bujania się (można ją całkowicie usztywnić) ale jak tylko złapie luzy to wymieniam ją na zwykłą bo nie przypadła mi do gustu. Siodełko to już zależy od tego czym się na nim siada
ale klasowo nie jest to jakiś badziew więc powinno się dobrze jeździć. Rama jest hydroformowana co jak dla mnie jest bardzo istotne (znam się co nieco na tym i wierzcie lub nie ale hydroforming dobrze robi aluminium). Napęd działa bez problemu. Pedała niestety mogły by być lepsze zwłaszcza zaślepki chroniące dostęp do łożysk. Mnie taka odpadła i musiałem czyścić łożyska bo syf się dostał. Nóżka niestety kiepska. Szybko się wyrobiła zwłaszcza pod obciążeniem sakwami (wytarł się plastik na prowadnicy przez co lubiła się zaklinować) więc jak się rozpadnie to do wymiany. Ogólnie cena jakość jest chyba najlepsza na rynku. Brakuje mi w nim jedynie dodatkowego mocowania na bidon bo jest tylko jedno. No i wizualnie jest mniej dopieszczony niż modele innych firm.
Ogólnie jesteśmy z Viperów zadowoleni.
Co do wzrostu to 174 cm (man) = 19" a 165 cm (woman) = 17" ale najlepiej jak jest możliwość to zrobić przymiarkę w realu.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.
rybakm
Miasto: Sosnowiec/Kraków
Na forum od: 29.05.2011
«
15 Wrz 2011, 13:24 »
Cytat: Bitels w 15 Sie 2010, 12:27
słyszę w kierownicy jakieś trzaski.
Rozkręć, przeczyść, skręć i napisz czy pomogło
salek
«
15 Wrz 2011, 13:39 »
@Popiel
wielkie dzięki za wyczerpujący opis
Najprawdopodobniej dziś po południu będziemy oglądać je na żywo w sklepie.
Popiel
«
15 Wrz 2011, 14:45 »
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Udanej przymiarki.
salek
«
15 Wrz 2011, 20:31 »
No przymierzyliśmy się dziś w Bielsku do rowerków.
Spostrzeżenia:
- dla mnie jednak rama 17, dla mojej woman też. (mam krótkie nogi
)
- w ogóle miałem wrażenie, że jakoś tak inaczej się siedzi w porównaniu z mtb, jakoś tak wygodniej... ale chyba to normalne
- na razie na te rowerki jest rabat w wysokości 10% + 20% na osprzęt typu lampki, liczniki, spd, błotniki itd (jeśli tylko coś będziemy chcieli) - zastanawiam się czy nie lepiej jeszcze poczekać, może późniejszą jesienią uda się więcej dorwać rabatu na same rowery. Tylko jak będzie później z ich dostępnością
- bo to, że zakupem będzie unibike viper to już pewnik - naprawdę nam się spodobały te rowery wizualnie, stosunkowo cena/osprzęt no i są wygodne, jeśli chodzi o pozycję jeźdźca.
Popiel
«
15 Wrz 2011, 22:14 »
Z unibike w przypadku rowerów crossowych jest związane pewne ryzyko z odwlekaniem zakupu. W kolejnym sezonie lubi ich już nie być albo zostają na ramach 21" i większych. My chcieliśmy kupić rocznik 2010 ale już ich nie było i to na samym początku sezonu. Powodem jest to, że Unibike ponoć produkuje jedynie 8000 rowerów rocznie.
Co do zniżki to z tego co usłyszałem w sklepie albo raczej podsłuchałem to mają oni narzut około 50% więc 10% zniżki to sporo. My przy zakupie dwóch rowerków rocznik 2011 dostaliśmy 5% zniżki i smarowidło o wartości 15 zł gratis
salek
«
2 Lis 2011, 11:05 »
W poniedziałek przyjechał pierwszy z Unibikeów - damka 17
Już poskładany i przetestowany - jeździ się bardzo przyjemnie
c.d. nastąpi
Muszka
dawniej Martin_Tychy
Miasto: Tychy
Na forum od: 05.01.2011
«
9 Lis 2011, 22:38 »
I za ile w końcu kupiłeś ? Pytam bo ja właśnie intensywnie rozważam zakup tego modelu w najbliższym czasie.
salek
«
10 Lis 2011, 08:23 »
Kupiłem za 1526 zł. Przesyłka w cenie. Tyle, że to damka 17. Męski na razie najtaniej widziałem za 1600 z groszami...
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież