Autor Wątek: Pomoc przy zakupie lemondki  (Przeczytany 5259 razy)

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
Pomoc przy zakupie lemondki
« 23 Cze 2023, 13:44 »
[ Invalid YouTube link ]Hej.

Po kilku latach jazdy ultramaratonów zdecydowałem się na zakup lemondki. Przejrzałem internety i wiadomo jest w czym wybierać. Wypatrzyłem dwie, które się różnią nieco od siebie i teraz pytanie do Was. Która z tych lemondek bardziej odpowiadałaby mi, albo ewentualnie może polecicie mi jakąś.
Mój wzrost to 167 cm, długość ręki 70 cm.

Byłbym wdzięczny za pomoc 😊

Zdjęcie numer 2 to lemondka opisywana jako triathlonowa.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Pomoc przy zakupie lemondki
« 23 Cze 2023, 14:21 »
Wybór lemondki to jest czysto indywidualna sprawa. Ludzie mają zupełnie inną giętkość, inne poczucie komfortu - jeden wytrzyma bez problemu w mocno zgiętej pozycji bardzo długo, drugiego po 100km zacznie od tego boleć kark czy plecy.

Generalnie na ultra dominują lemondki zamontowane wyżej nad kierownicą, dające wygodniejszą pozycję i mniejsze zgięcie, ale to oczywiście nie jest reguła, bo jak pisałem to indywidualna sprawa. Warto też zwrócić uwagę na to jaki zakres regulacji daje konkretny model, w tym ze zdjęcia jest sporo regulacji - rurka względem mocowania, podłokietnik regulowany osobno. Ale to chyba model w którym nie ma możliwości podniesienia lemondki na kierownicę przez dołożenie dystansów - to już z reguły opcja spotykana w drogich modelach, np. Profile Design.

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
« 28 Cze 2023, 08:17 »
Bardzo Ci dziękuje za odpowiedz :)

Zmieniłem jednak zdanie i wybór padł na

https://www.decathlon.pl/p/lemondka-do-kierownicy-triathlon/_/R-p-303804

Wczoraj odbyłem pierwszą jazdę z nią. Kluczyk w tylnej kieszonce i bawiłem się z ustawieniami. Staram się żeby na podłokietnikach znajdowała się ta cześć przedramienia blisko łokcia tak. aby powstało L, czyli kąt prosty.

Offline Mężczyzna putek

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 22.06.2024
« 22 Cze 2024, 22:08 »
Wilk, podpowiesz czy ta lemondka ma możliwość podniesienia jej wyżej nad kierownicą?

https://www.profile-design-eu.com/collections/aluminium-aerobars/products/sonic-ergo-35a

Jeżeli nie, to który model PD rozpatrywać?

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 22 Cze 2024, 22:18 »
Niemalże każdą lemondkę Profile Design można podnieść przy pomocy akcesoryjnego zestawu riser kit. Tę podlinkowaną również. Minusem nowych lemondkę PD jest mocowanie "podłokietników" zintegrowane z możliwością chowaniem do kierownicy. W starszych modelach było to osobne i dawało jeszcze większy zakres regulacji.

dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna putek

« 22 Cze 2024, 22:31 »
Dzięki. Nie bardzo wiem co kupić. Potrzebna mi jest wygoda, a nie zyski na osiągach. Nie bardzo w tym siedzę, które lemondki mają taką możliwość regulacji (u innych producentów). Kwota w PD za dwie rurki powala, ale jeżeli nie będzie wyjścia, to zakupię z tej firmy. Te wybrane najbardziej podchodzą mi wizualnie, ale nie wiem czy to słuszny kierunek wyboru :) Jest jeszcze model 50a. Ale z tym zestawem do podnoszenia zbliżamy się do 1kPLN  :o 8)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 23 Cze 2024, 15:49 »
Ta z dekatlonu jest spoko. Jeśli chodzi o wysokośc, to się to niestety tylko reguluje pochyleniem (przód tył i obrót rurki). U mnie wszystko przypasowało, więc nie było problemu.

Natomiast cena tej z decatlonu jest całkiem spoko, więc polecam sobie kupić i po prostu potestować sobie jazdę na lemondce, żeby wiedzieć więcej o swoich potrzebach w tej materii, zobaczyć, gdzie są kolana, gdzie ręce, gdzie się trzeba jednak rozciągnąć może. Podłożyć sobie nawet deskę gdzieś tam i zobaczyć jak jest wyżej itp i dopiero potem szukać drogiego sprzętu, kiedy już będziesz wiedział co Ci jest tak naprawdę potrzebne. A może się okaże, że sprzęt 1k+ wcale nie jest potrzebny i ta lemondka gra. Kiedyś to wogóle były lemondki na ali po 40zł...

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Cze 2024, 19:07 »
Dzięki. /.../

Z tą przez Cie podlinkowaną jeżdżę już kilka lat, lamnie jest git (zamówiłem 3 różne PD, poopierałem se łokcie, pochytałem za rogi - wybrałem właśnie tę). Wraz kupiłem ten zestaw do liftu, jednak się zawieruszył, nie użyłem. Niedawno odnalazłem, jednak prywykłem jak jest.

Tę z Deca, o której zly-, kupiłem do kolarki innej - na próbę.
Lamnie i ta jest git.

- Sprawę po prostu przećwicz.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna putek

« 23 Cze 2024, 20:26 »
Macie rację. Zamówię tę z Decathlonu i zobaczę jak mi się jeździ. To jeszcze torba pod ramę, inne opony i może inne siodełko i można na urlop lecieć :)

Dzięki za porady.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 24 Cze 2024, 15:13 »
Ta z dekatlonu jest spoko. Jeśli chodzi o wysokośc [...]

Ja kupiłem dłuższe śruby i wydrukowałem (na 3D) takie podkładki. Także w sumie też da się to jakoś dostosować.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Cze 2024, 16:29 »
Ja kupiłem dłuższe śruby i wydrukowałem (na 3D) takie podkładki. Także w sumie też da się to jakoś dostosować.

Ale to nie jest to samo co to "podwyższenie" jak u Profile Designs. W ten sposób podnosisz podłokietniki, ale również zmieniasz ich wysokość względem rurek, więc to nie dla każdego będzie dobre rozwiązanie. A w tym gotowym zestawie owa wysokość pozostaje niezmieniona.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 24 Cze 2024, 20:19 »
Słuszna uwaga, ale tej lemondce, te (13 mm) bardzo nie przeszkadzają, bo podgięta część  rurek sięga dość wysoko.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Bearded.Wheels

• Na forum od: 15.05.2024
    • parę słów o przygodach w ultra
Nie pozwól, aby strach przed porażką był większy od radości z wygrywania. R.Kiyosaki

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 29 Cze 2024, 22:27 »
Czy te podkładki podwyższające do Pro missile można dokupić np na Ali?
Ewentualnie czy podkładki od Profile design będą pasowały?

Offline Mężczyzna putek

« 30 Cze 2024, 21:19 »

Dziś zrobiłem pierwszą dłuższą traskę z lemondką z Decathlonu. Sam produkt całkiem spoko, ale w moim przypadku chyba muszę mieć wyżej zamontowaną tę lemondkę.
« Ostatnia zmiana: 30 Cze 2024, 21:31 putek »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum