Autor Wątek: Zakaz lekkich i lateksowych dętek w oponie Continental GP5000  (Przeczytany 1433 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Cześć,
Wrzuciłem do opon Continental GP5000 (tych starych, tylko pod dętkę) dętkę TPU Pirelli SmarTube 36g. Chwilę po tym z ciekawości poczytałem sobie instrukcje gdzie znajduje się taka informacja:

Teraz nie wiem, czy mogę na takim połączeniu bezpiecznie jeździć? Na zagranicznym forum wyczytałem, że ta informacja dotyczyć obręczy z hamulcem szczękowym, ale ja nigdzie tam takiej informacji nie widzę.

Ktoś zna temat i moze podpowiedzieć?

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Dobrze, że nie wiedziałem, bo przejechałem ostatnio na wersji TR z dętką TPU 1500km po górach i miałbym stres ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Tak samo może nie być tego zakazu odnośnie dętek TPU, bo to przecież co innego niż dętka lateksowa. Lateksy to są bardzo cienkie dętki, które w dodatku przy przebiciach potrafią pękać w inny sposób - z małym wybuchem, po prostu dętka jest tak cienka, ze ją na pewnym fragmencie rozrywa. A GP5000 (w wersji pod dętkę) to są opony bez wzmocnień na bocznych ściankach, więc łatwiej o takie przebicia.

A dętki TPU (przynajmniej w teorii) są bardziej wytrzymałe nawet od normalnych butylowych. Do tego ta opona w wersji TL różni się nieco konstrukcją, z tego co czytałem właśnie ma wzmocnione boki, bo przy jeździe na niższym ciśnieniu właśnie boki opony bardziej obrywają.

No to pozostaje pytanie. Mam wrzuconą dętkę TPU Pirelli o wadze 36g (czyli poniżej 70, które zakazuje Continental). Mam ją wyciągać, chociaż bym nie chciał, czy można jeździć?  :P

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
To już sam musisz ocenić stopień zagrożenia.
W mojej opinii to raczej nie ma się co przejmować, jest mnóstwo ludzi co używało tych opon z lateksowymi dętkami, pomimo, że producent  jak widać na tej instrukcji tego zabrania. To raczej jest rodzaj dupochronu ze strony producenta na wypadek bardzo rzadkich przypadków wypadków takim wybuchem dętki spowodowanym.

Wg mojego serwisanta spokojnie można używać TPU. Faktycznie byłby problem w przypadku hamulców szczękowych, ale w przypadku tarcz bez problemu.
Co do dupochronu to wiadomo... Najlepiej byłoby używać dętek Continental  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum