Autor Wątek: Dłuższe trasy rowerowe w Polsce bez ruchu samochodów.  (Przeczytany 2568 razy)

Offline Mężczyzna focus

• Miasto:
  • Na forum od: 06.07.2023
Czy moglibyście polecić jakieś dłuższe trasy rowerowe z walorami widokowymi  po ,których nie jeżdzą samochody gdyż chciałem ze sobą zabrać mojego 10  letniego syna. Interesuję mnie cała Polska.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Walory widokowe to sprawa dyskusyjna bo różne ludziom się podoba.
Z tych co znam i mogę polecić.

- WTR Wiślana Trasa Rowerowa. Odcinek Kraków ( Grabie) - Szczucin. Jak sama nazwa wskazuje leci wzdłuż Wisły. Stricte po ścieżce rowerowej po wale to będzie jakieś 110-120 km na całym tym docinku ( około 140 km)  Trzeba zjechać tylko w miejscach gdzie do Wisły wpadają Raba ( Uście Solne), a potem Dunajec ( Wietrzykowice chyba) Ciut nudno jest ale na pierwszy raz może się podobać.

Ścieżka rowerowa z Wiślicy przez Kazimierzę Wielką do Kościelca koło Proszowic - świetna trasa śladem starej wąskotorówki. Urozmaicony teren, nie góry, ale lekko pofałdowany, bardzo urozmaicony. Rewelacyjna lokalizacja, to w zasadzie eksterytorialna wstążka asfaltu biegnąca centralnie przez pola i łąki, niekiedy tylko przecinająca tylko asfaltowe dróżki. Cała trasa ma jakieś 45-50 km. Jak dla mnie najlepsza DDR jaką jechałem w Polsce

Nowy Targ - Trstena - fajna traska chociaż początke trochę monotonny i leci wzdłuż drogi. Potem robi się już przyjemniej i trasa już leci przez pola z obłędnymi widokami na Tatry. Mocno pofałdowana ale bez tragedii. Cały czas leci DDR , nie ma tam samochodów. Ja latałem tam i z powrotem, w sumie 80 km. Nie wiem jak tam dalej na Słowacji jest

Velo Czorsztyn - dla mnie bardzo mocno przereklamowane. Bardzo dużo ludzi, mocno pofałdowana, dużo ostrych zakrętów. Sama DDR nie jest zadbana i byłem świadkiem jak ostrym zakręcie po zjeździe koleje osoby kładły się po poślizgu na żwirze zalegającym na trasie. Nie polecam, nie odradzam.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Czy moglibyście polecić jakieś dłuższe trasy rowerowe z walorami widokowymi  po ,których nie jeżdzą samochody gdyż chciałem ze sobą zabrać mojego 10  letniego syna.

Trochę brakuje informacji co to znaczy "dłuższe" bo dla jednego 10-latka 20km to jest długa wycieczka a inni śmigają 100 spokojnie. Istotne też czy tylko asfalt czy może teren też wchodzi w grę bo to znacznie rozszerza zakres poszukiwań.

Ja bym zaczął od poczytania np.
https://www.znajkraj.pl/turystyka-rowerowa-w-polsce-17-szlakow-rowerowych-ktore-warto-przejechac

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Polecam Trasę Pojezierzy Zachodnich, zwłaszcza na odcinku Choszczno -Siekierki. W przeważającej części biegnie śladem dawnych linii kolejowych. Sam jeżdżę tam często, ze względu na brak, lub znikomy ruch samochodowy. Po szczegóły odsyłam do strony https://rowery.wzp.pl/ Jest też dedykowana aplikacja.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Potem robi się już przyjemniej i trasa już leci przez pola z obłędnymi widokami na Tatry. Mocno pofałdowana ale bez tragedii.

Bez przesady z tym mocnym pofałdowaniem  ;)
Tam są bardzo łagodne podjazdy, nie wiem czy coś powyżej 3% się znajdzie

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
He he  - staram się zawsze na wyrost oceniać ilość i stopień trudności podjazdów bo wśród znajomych już nieraz "obrywałem" za mało obiektywne opinie :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Klisu

• Miasto: Szczęsne
  • Na forum od: 18.07.2023
Czy moglibyście polecić jakieś dłuższe trasy rowerowe z walorami widokowymi  po ,których nie jeżdzą samochody gdyż chciałem ze sobą zabrać mojego 10  letniego syna. Interesuję mnie cała Polska.

43km zwiedzania gminy Grodzisk Mazowiecki i okolic, głównie ścieżki rowerowe, lasy, szutry, parki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum