Walory widokowe to sprawa dyskusyjna bo różne ludziom się podoba.
Z tych co znam i mogę polecić.
- WTR Wiślana Trasa Rowerowa. Odcinek Kraków ( Grabie) - Szczucin. Jak sama nazwa wskazuje leci wzdłuż Wisły. Stricte po ścieżce rowerowej po wale to będzie jakieś 110-120 km na całym tym docinku ( około 140 km) Trzeba zjechać tylko w miejscach gdzie do Wisły wpadają Raba ( Uście Solne), a potem Dunajec ( Wietrzykowice chyba) Ciut nudno jest ale na pierwszy raz może się podobać.
Ścieżka rowerowa z Wiślicy przez Kazimierzę Wielką do Kościelca koło Proszowic - świetna trasa śladem starej wąskotorówki. Urozmaicony teren, nie góry, ale lekko pofałdowany, bardzo urozmaicony. Rewelacyjna lokalizacja, to w zasadzie eksterytorialna wstążka asfaltu biegnąca centralnie przez pola i łąki, niekiedy tylko przecinająca tylko asfaltowe dróżki. Cała trasa ma jakieś 45-50 km. Jak dla mnie najlepsza DDR jaką jechałem w Polsce
Nowy Targ - Trstena - fajna traska chociaż początke trochę monotonny i leci wzdłuż drogi. Potem robi się już przyjemniej i trasa już leci przez pola z obłędnymi widokami na Tatry. Mocno pofałdowana ale bez tragedii. Cały czas leci DDR , nie ma tam samochodów. Ja latałem tam i z powrotem, w sumie 80 km. Nie wiem jak tam dalej na Słowacji jest
Velo Czorsztyn - dla mnie bardzo mocno przereklamowane. Bardzo dużo ludzi, mocno pofałdowana, dużo ostrych zakrętów. Sama DDR nie jest zadbana i byłem świadkiem jak ostrym zakręcie po zjeździe koleje osoby kładły się po poślizgu na żwirze zalegającym na trasie. Nie polecam, nie odradzam.