Autor Wątek: Bizon - Kona Sutra LTD  (Przeczytany 1339 razy)

Offline Mężczyzna Prz

• Miasto: Lanckorona
  • Na forum od: 29.07.2018
Bizon - Kona Sutra LTD
« 7 Lip 2023, 09:52 »
Już zdążyłem założyć nowy napęd 2x11 do Toughroada i myśleć nad nowym kompletem kół, gdy w październiku na OLX pojawił się ON - rower, na który spoglądałem od dobrych 3 lat, praktycznie niedostępny w Polsce, do tego jeszcze w moim rozmiarze! Szybka rezerwacja u sprzedającego, rozmowa z Żoną i tak do mnie trafiła wymarzona Sutra LTD, jeszcze do tego w najfajniejszym kolorze z 2019, piękny mieniący się w słońcu kameleon na 30-lecie marki :)

Zdecydowałem się sprzedać stalową szosę (też za mały rozmiar dla mnie) i Gianta i złożyć pod siebie 2 komplety kół, jeden bardziej na szosę/szutry, drugi terenowy na oponach 27.5x2.6 - akurat udało się upolować koła na DT350/240 i EX511 za 650 zł), do ściągnąłem z UK Ratio 1x12 Wide Kit i zmontowałem połączenie szosowych klamkomanetek Rival z resztą napędu MTB Eagle. Do tego customowy framebag od Triglava i można jechać wszędzie :)
Na fabryczne koła założyłem opony Terreno Dry 700x47c i błotniki SKS Edge AL 56 - idealnie pasują, z fabrycznymi dodatkowymi chlapaczami sięgają aż za burtę przyczepki i do tego w ogóle nie hałasują - żałuję, że dopiero teraz na nie trafiłem, w porównaniu do Bluemelsów z Gianta niebo a ziemia.
Zestaw terenowy to opony Ground Control 27.5x2.6 - przejechałem na nich Pomorską 500, oczywiście nie są tak szybkie na asfalcie, ale mijanie wszystkich gravelowcow na piachach jadąc środkiem prosto przez piaskownice było groteskowe  :D No i pierwsze tak długie ultra ukończone w 42 godziny praktycznie bez przygotowania, 800 km tylko zdążyłem zrobić w tym roku przed Pomorska.
Wybrałem się tez w Beskidy od Bielska do Suchej, to tez fajnie daje rade, ale jednak na takie trasy suport z kolami 27.5x2.6 jest trochę za nisko no i przyda się amortyzator, także docelowo sprzedam kola 27.5, zostawie tylko 29 z oponami 700x47c z błotnikami na co dzień i 29x2.25 na lato i terenowe ultra. A na teren i śnieg będzie osobne MTB, ale to już materiał na inny watek ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Bizon - Kona Sutra LTD
« 7 Lip 2023, 10:04 »
fajny! niech służy dzielnie, widzę, że lekkiego życia nie będzie miał u Ciebie.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 7 Lip 2023, 10:35 »
No to w końcu będzie można poczytać o ocenie Sutry w terenie w odczuciu praktyka.
Kilometrów niezliczonej ilości życzę.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 7 Lip 2023, 20:12 »
Świetny frameset i super uniwersalny rower. No i jeszcze fajny kolor.
Niech służy.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 7 Lip 2023, 20:28 »
Przyzwoity rower, choć co do tego koloru, to bym wybrzydzał ;P

Czy ja dobrze zrozumiałem - sprzedałeś dwa rowery, dla jednego? Tożto się nie godzi! liczba pojazdow się nie zgadza!

No i szkoda, że nie ma hamulców  :-\

Offline Mężczyzna Prz

• Miasto: Lanckorona
  • Na forum od: 29.07.2018
« 10 Lip 2023, 10:35 »
Mi się kiedyś ten kolor średnio podobał, patrząc na niego w internecie, ale na żywo tak się mieni ze super efekt daje :)
Sprzedałem dwa, bo oba były źle dobrane rozmiarem, Toughroad za krótki, a szosa za niska, do tego doszedłem do wniosku ze jednak szosa za mocno mnie ogranicza, zarówno oponami jak i przełożeniami (przyczepki z dzieckiem nie wciągnę pod tutejsze kilkunastoprocentowe ścianki na szosowym napędzie), plan był na jeden rower do wszystkiego, kola 29 na lato i 27.5 w teren i na zime, ale w marcu jak tak pojeździłem na 27.5 i jeszcze ze starym napędem, to doszedłem do wniosku ze szkoda Eagla na to błoto, straszny syf jest wszędzie w lasach, dużo ścieżek jest rozjeżdżone przez terenówki.
No ale liczba rowerów już wraca do normy, Kona zostanie z jednym kompletem kol, a na cięższy teren (wcześniej mieszkałem w Trojmiescie i dopiero poznaje, jak się jeździ po górach ;) ) stoi w domu rama Kona Honzo, na zimę będzie ze sztywnym widelcem, na lato z amorem.
Hamulce SRAMa dają rade póki co z metalicznymi klockami, kola 27.5 mam pod CL i założyłem stare tarcze Shimano RT64. Zjeżdżając z Chrobaczej Laki do Porąbki po korzeniach i kamieniach (wg Stravy 4,6 km i 493 m drop) tarcze nie zmieniły koloru wiec jest ok :) W planie są na pewno lepsze tarcze (szkoda tylko ze przez flatmount jestem ograniczony do max 160 mm) i jakby dalej nie wystarczało to zmienię hamulce na Hope RX4.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 10 Lip 2023, 13:11 »
O tak! Witamy w rodzinie  ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Lip 2023, 03:08 »
Fajne, fajne - stal, ładna rama i szerokie opony.

Jaki to rozmiar ramy? Główka wygląda na bardzo wysoką. Ciekaw jestem ile masz luzu, gdy stoisz nad ramą.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum