Autor Wątek: Europa Wschodnia 2023  (Przeczytany 11803 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Europa Wschodnia 2023
« 19 Lip 2023, 15:26 »
ale zdarzenie, najważniejsze, że nic się nikomu nie stało. Sprawdza się powiedzenie, że największym zagrożeniem dla człowieka jest drugi człowiek...

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 19 Lip 2023, 15:41 »
Przejeżdżałem przez wiele wiosek cygańskich na Słowacji, niekiedy wyglądały jak fawele, ale nigdy nikt we mnie niczym nie rzucił.
Polecam miejscowość Lomnička, przez którą prowadzi szosa w Góry Lewockie. Koniecznie solo, bo jak pojedziesz w grupie, to oczywiste, że nikt niczym nie rzuci.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 19 Lip 2023, 15:55 »
W Lewockich jest ekstra fawela we wsi Kolackov
https://photos.app.goo.gl/vDQufEbL89DrDyp28

Nikt we mnie nie rzucał niczym a bylem sam. Ale bywam tam to będę uważnie obserwował czy aby nie szykuję się napad na dyliżans ;D

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 19 Lip 2023, 16:09 »
Jechałem przez  Mołdawię rowerem, obecność Cyganów odczułem w dużej mierze w mieście Otaci, cyganów z tych bardziej i bardzo bogatych, włącznie byłem pod domem jakiegoś barona cyganów ale takich incydentów jak piszesz wyżej nie słyszałem i nie doświadczyłem.
Życze szerokiej drogi i spokojnej wyprawy.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

• niech tak się stanie
« 19 Lip 2023, 16:57 »

Nikt we mnie nie rzucał niczym a bylem sam. Ale bywam tam to będę uważnie obserwował czy aby nie szykuję się napad na dyliżans ;D

Pewnie dlatego, że w Kołaczkowie Romowie stanowią mniejszość, a w Łomniczce aktualnie 100% populacji. Jak jechałem to nawet nastolatkowie biegali na golasa po ulicy z genitaliami na wierzchu, bo kąpali się w potoku i jest atrakcja, ktoś przyjechał, a akurat było ciepło. Generalnie z tą Łomniczką mają problemy, bo populacja wsi wciąż rośnie, a w okolicy niemal żadnych perspektyw na pracę. Ściągają tam z całej Słowacji, widocznie lubią być w grupie, ale tworzy się przez to wyjątkowe getto.

Offline Mężczyzna rmk

• Na forum od: 12.01.2013
« 19 Lip 2023, 17:41 »

Nie trzeba po słowackich zadupiach się kręcić. Zapraszam do Poznania, to samo i to prawie w środku miasta 😁
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 19 Lip 2023, 23:29 »
A ja myślałem, że ten rynek w Poznaniu, to jest w remoncie, a tutaj takie nowiny

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lip 2023, 06:50 »
Rozbijajcie się "na dziko", zdala od wsi.
Mniejsze prawdopodobieństwo że ktoś zauważy.
Dokładnie, to jest podstawa bezpiecznego biwakowania na dziko. Najbezpieczniej jest zawsze tam gdzie najmniej ludzi. Niedaleko malej wioski czy paru chałup to kilkunastu gowniarzy raczej się nie znajdzie

• niech tak się stanie
« 20 Lip 2023, 16:22 »
Tak po prawdzie, to nawet jak są same pola nie ma problemu z rozbiciem na dziko, bo namiot rozbity 500 metrów od drogi jest nie do rozpoznania. Najtrudniej się po prostu dostać na środek tego pola, trzeba polować na jakieś miedze i drogi techniczne, najlepiej jak najmniej używane.

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 20 Lip 2023, 19:51 »
Biwak w środku wsi może zachęcać miejscowych "Sebów" do "zabawy". Ot, przyjechała atrakcja, można się pobawić jej kosztem. Znamy to z jednej z forumowych "wyprawek" - alkohol, towarzystwo, brak innych rozrywek i już.

Szkoda, bo generalnie ludzie w Mołdawii są gościnni. Nigdy nas tam nic złego nie spotkało. Ale ja mam też taką zasadę - biwaki raczej tak, żeby nie rzucać się w oczy. Jeśli we wsi, to przy domu, gospodarstwie (za zgodą właściciela i jakby pod jego okiem). Piszesz o ochroniarzu - faktycznie wydawało się, że nie będzie problemu. A tu ochroniarz pewnie spał, albo przeczekiwał mając nadzieję, że się młodzież wyszumi i znudzi.

A z Romami to już bardzo różnie bywa. Zwykle miałam dobre doświadczenia, ale parę razy brałam nogi za pas (tzn cisnęłam na rowerze ile sił było ;) ) Np na słowackim Spiszu w wiosce Wyborna :-) Chwilę po zrobieniu tej fotki w pogoń rzuciło się całe mrowie dzieciaków (byłyśmy we dwie, z koleżanką) https://photos.app.goo.gl/afsDP9inVZyBouHJ9
« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2023, 19:59 marg »
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 20 Lip 2023, 19:54 »
Tak po prawdzie, to nawet jak są same pola nie ma problemu z rozbiciem na dziko, bo namiot rozbity 500 metrów od drogi jest nie do rozpoznania. Najtrudniej się po prostu dostać na środek tego pola, trzeba polować na jakieś miedze i drogi techniczne, najlepiej jak najmniej używane.

W Mołdawii latem prace w polu często są wykonywane nocą - wjeżdżają kombajny i pół nocy się uwijają. Jak się źle trafi, to też noc może być nieprzespana ;D
bikeowo, czyli moje podróżowanie

• niech tak się stanie
« 20 Lip 2023, 20:03 »
W Mołdawii latem prace w polu często są wykonywane nocą - wjeżdżają kombajny i pół nocy się uwijają. Jak się źle trafi, to też noc może być nieprzespana ;D
W Polsce dużo prac polowych się wykonuje nocą, chociażby opryski aby nie zabijać pszczół. Chwalić, nie narzekać !!! Wszak pole to nie kemping, są też zadrzewienia śródpolne, bagniska, rowy, uskoki. Szukać trzeba swojej niszy.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 20 Lip 2023, 20:19 »
W Mołdawii latem prace w polu często są wykonywane nocą - wjeżdżają kombajny i pół nocy się uwijają. Jak się źle trafi, to też noc może być nieprzespana

Nie tylko w Mołdawii i nie tylko kombajny. :)
Mnie w Chorwacji obudził kiedyś w nocy traktor. Rozpoczął orkę ścierniska na którym byłem rozbity.
Musiałem się ewakuować.
Orka w nocy. Pierwszy raz to widziałem. ;)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 21 Lip 2023, 09:33 »
Biwak w środku wsi może zachęcać miejscowych "Sebów" do "zabawy". Ot, przyjechała atrakcja, można się pobawić jej kosztem. Znamy to z jednej z forumowych "wyprawek" - alkohol, towarzystwo, brak innych rozrywek i już.
...
A wystarczy poprosić jakiegoś gospodarza o rozbicie się na jego podwórku. Wymienione problemy znikają jak ręką odjął.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

• niech tak się stanie
« 21 Lip 2023, 13:13 »
Orka w nocy. Pierwszy raz to widziałem. ;)
Jak nie masz własnego ciągnika, to może po prostu był jedyny wolny termin, a bo najtańszy termin. A może w dzień były upały, a ciągnik bez klimatyzacji? Tyle pytań...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum