Autor Wątek: Europa Wschodnia 2023  (Przeczytany 11808 razy)

Offline Mężczyzna JerzyJerzy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 13.12.2019
Europa Wschodnia 2023 - Dzień 15
« 21 Lip 2023, 22:59 »
Po ostatnich zajściach postanowiłem zrezygnować z Mołdawii, Rumunii itd. Kolega bardzo niezadowolony, ale sam dalej też nie chce jechać i podsunął wcześniej ustalony plan B. Wracamy do "bezpiecznej" Ukrainy i kierujemy się na Dniestrowski Kanion.

« Ostatnia zmiana: 9 Sie 2023, 22:42 WujTom »

Offline Mężczyzna quo vadis

• Miasto:
  • Na forum od: 27.01.2013
Odp: Europa Wschodnia 2023
« 22 Lip 2023, 20:15 »
Dziękuję za wasze zainteresowanie, jadę z kolegą. Mam spore doświadczenie w podróżach rowerowych. Wiem że rozbijanie się we wsi to nie koniecznie najlepsze rozwiązanie. Natomiast jeśli ktoś radzi las którego nie ma lub pole to nie zna reali. Przy tutejszych temperaturch!!!. Jestem już chyba 6 lub 7 raz.
Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 22 Lip 2023, 21:05 »
Dziękuję za wasze zainteresowanie, jadę z kolegą. Mam spore doświadczenie w podróżach rowerowych. Wiem że rozbijanie się we wsi to nie koniecznie najlepsze rozwiązanie. Natomiast jeśli ktoś radzi las którego nie ma lub pole to nie zna reali. Przy tutejszych temperaturch!!!. Jestem już chyba 6 lub 7 raz.
Pozdrawiam.
A czy to nie jest tak, że przyczyną zmiany trasy nie był jednorazowy incydent, a właśnie upały? Te skądinąd się nasilą, bo już na Bałkanach dzisiaj było do +44 stopni i ta masa powietrza przesuwa się nad Rumunię i Ukrainę.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

« 23 Lip 2023, 18:35 »
Oczywiście macie rację, że najbezpieczniej nocować w ukryciu. Chciałem dodać czegoś nowego do wyprawy, nastawienia miejscowych do zmęczonych podróżą rowerzystów (księża, zakonnice, ochroniarze różnych obiektów, sołtysi itp.) Wiadomo, że zawsze są plusy i minusy, każdej formy, ale żeby spać w kasku z cegłówką w dłoni? Toż to człowiek za bardzo się nie wyśpi 😀. Zmiana trasy spowodowana mocnym argumentem -zdjęcie.
« Ostatnia zmiana: 9 Sie 2023, 22:42 WujTom »

• niech tak się stanie
« 23 Lip 2023, 19:01 »
Zmiana trasy spowodowana mocnym argumentem -zdjęcie.
Gdybym tak podchodził do tematu, to nie jeździłbym po Polsce i Słowacji, bo w tych krajach trafiały się podobne argumenty :D W Polsce nawet nie trzeba jechać przez środek cygańskiej wioski, żeby doświadczyć tego typu atrakcji.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 23 Lip 2023, 23:09 »
We mnie w okolicach Krasnosielca gość z samochodu rzucił pełną puszką coli, chybił, pojechał, podniosłem, wypiłem. Innym razem wyjeżdżając z Iłży na Radom po jakimś festynie, stanąłem w korbach i z przejeżdżającego Golfa oberwałem po d.pie deską do krojenia, nabytą pewnie na straganie. Ciekawe, czy gość kroił później na niej chleb... ;D

Europa Wschodnia 2023 - Dzień 17
« 23 Lip 2023, 23:58 »
Drogi Mołdawii - lepsze i gorsze.

Czy to budka z piwem?

Pomniki wojskowych praktycznie wykorzystane przez bociany.

Opuściliśmy mało gościnną Mołdawię w miejscowości Bryczany. Ale nie tak łatwo. Wjeżdżamy na przejście graniczne, a tu żywej duszy. Myślimy, może nieczynne, bo nikogusieńko tak w jedną i drugą stronę, w budkach pusto. Przejeżdżamy przejściem dla pieszych jedną bramkę drugą bramkę, a na trzeciej słyszymy za plecami dziewczęce głosy. Oooo to celniczki, no wracamy, paszporty, pytania skąd, dokąd, po co itp. No to panowie zapraszamy na przejście dla samochodów i sakwy na lewą stronę. Patrzymy raz na siebie raz na celniczki stojące na tle obumarłego przejścia. Mnie sprawdza blondynka - z trudem odpinam sakwę wyjmuję 3 pomidorki, ciuchy do spania, ciuchy do jazdy, z drugą sakwą się mocuję- to tylko pyta co w drugiej, co w trzeciej.... A tu słyszę zbulwersowanego kolegę, który trzeci raz tłumaczy co to dezodorant, do czego służy i się zdenerwował. Zjawia się inny celnik rozpoznaje sytuację i nas puszcza.

W pierwszym napotkanym miasteczku szukamy noclegu i uderzamy do starosty, którym okazuje się kobieta. Mąż pani wójtowej pracuje w Gdańsku i nie może z żoną się zobaczyć, bo już nie wyjedzie z Ukrainy. Śpimy pod dachem, pod kołderką - nie mamy nic do gadania. A rano czeka śniadanie z kawusią, (naleśniki domowe, śmietana domowa, konfitury domowe, masło domowe). Palce lizać.

« Ostatnia zmiana: 9 Sie 2023, 22:43 WujTom »

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 24 Lip 2023, 10:58 »
Oczywiście macie rację, że najbezpieczniej nocować w ukryciu. Chciałem dodać czegoś nowego do wyprawy, nastawienia miejscowych do zmęczonych podróżą rowerzystów (księża, zakonnice, ochroniarze różnych obiektów, sołtysi itp.) Wiadomo, że zawsze są plusy i minusy, każdej formy, ale żeby spać w kasku z cegłówką w dłoni? Toż to człowiek za bardzo się nie wyśpi 😀. Zmiana trasy spowodowana mocnym argumentem -zdjęcie.
Wic w tym, że to wasz wyjazd, i to wy podejmujecie decyzje. Unikanie ryzyka, to jedna z podstaw bezpiecznego podróżowania. Przygoda i tak czeka za rogiem. Nie tym, to innym.

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

• niech tak się stanie
« 24 Lip 2023, 11:20 »
Mąż pani wójtowej pracuje w Gdańsku i nie może z żoną się zobaczyć, bo już nie wyjedzie z Ukrainy. Śpimy pod dachem, pod kołderką - nie mamy nic do gadania. A rano czeka śniadanie z kawusią, (naleśniki domowe, śmietana domowa, konfitury domowe, masło domowe). Palce lizać.
Rozumiem, że zostawiacie coś za tę gościnność? Bo przecież pojechaliście do kraju zrujnowanego wojną, mam nadzieję, że to nie jest podejście w stylu "odetniemy trochę kuponów od tego, że Polacy pomagają Ukraińcom i na pewno nas chętnie ugoszczą w każdej wiosce".

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 24 Lip 2023, 12:45 »
...
Rozumiem, że zostawiacie coś za tę gościnność? Bo przecież pojechaliście do kraju zrujnowanego wojną, mam nadzieję, że to nie jest podejście w stylu "odetniemy trochę kuponów od tego, że Polacy pomagają Ukraińcom i na pewno nas chętnie ugoszczą w każdej wiosce".
Rozumiem, że nie masz pojęcia o gościnności w tradycji wschodniej.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Lip 2023, 15:54 »
Dokładnie, taka jest po prostu gościnność na Wschodzie, a próbując płacić cześć ludzi by się za to obraziła. Też Zachodnia Ukraina nie jest zrujnowana wojną, żyje się tam podobnie jak się żyło wcześniej.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 24 Lip 2023, 16:00 »
śladów wojny to tam nie widać , ale na pewno żyje się sporo trudniej..
ceny zbliżyły się do tych w pl

Europa Wschodnia 2023 - Dzień 18
« 24 Lip 2023, 23:57 »
Wyjechaliśmy rano, kierując pierwsze kroki do sklepu. Przy pakowaniu spożywki widzę w sakwie puste miejsce - a materac gdzie?! W tył na lewo do starostowej. Leżał kopnięty pod wielkim globusem, bo przegrał utarczki z wersalką.

Nie leń się - przez taką miejscowość jedziemy, a dokładnie to Nieleńsie, przez Ataki, Okopy i dojeżdżamy do Dzwiniaczki - rodzinnej miejscowości ojca kolegi. Chcieliśmy zobaczyć zrujnowany kościół katolicki, jaki kolega widział 6 lat temu. A tu zonk - piękny odrestaurowany budynek ze statusem muzeum. Został odnowiony wyłącznie z funduszy polskich w ciągu dwóch lat. Do remontu jednocześnie wynajęto cztery brygady.

Największy kontrast: po lewej kopiec i cmentarz banderowców, a po prawej kapliczka i cmentarz osób przez nich zabitych.

Jedziemy dalej, zawieszając oko na tutejszej myśli technicznej.

I świeżo po przeglądzie:

« Ostatnia zmiana: 9 Sie 2023, 22:43 WujTom »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Lip 2023, 12:45 »
Rozumiem, że nie masz pojęcia o gościnności w tradycji wschodniej.

W duchu właśnie tej tradycji gościnności 20$ (lub więc) od łebka zostawiasz pod poduszką.
- Po sobie świat zostaw lepszym od tego, który zastałeś.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• niech tak się stanie
« 25 Lip 2023, 13:03 »
20 dolców to przesada, przy ich cenach i zarobkach 10 spokojnie wystarczy. Niewątpliwie powinna być to twarda waluta, dolar lub euro, to się mniej kojarzy z zapłatą niż hrywny lub złotówki, a też ma znaczenie przyszłościowe. Jakby nie patrzeć lekko tam nie mają i nie zanosi się na natychmiastową poprawę. Już sama wojna przyniosła inflację, a i po wojnie też zazwyczaj ceny szybko rosną.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum