Autor Wątek: Europa Wschodnia 2023  (Przeczytany 11811 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Europa Wschodnia 2023
« 27 Lip 2023, 07:44 »
Coś czuję, że następny nocleg był na jakiejś przełęczy  :)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 27 Lip 2023, 09:41 »
Chwila ciszy - wyskakujemy z pokoju i wprowadzamy rowery. Do rana jakoś nie możemy zasnąć.

Na takie sytuacje trzeba mieć tzw. zestaw na niedźwiedzia - dwa browary i 200 pigwówki. Da się przespać do rana ;D

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 27 Lip 2023, 12:08 »
Coś czuję, że następny nocleg był na jakiejś przełęczy  :)

Na takie sytuacje trzeba mieć tzw. zestaw na niedźwiedzia - dwa browary i 200 pigwówki. Da się przespać do rana ;D

Jakoś tak niezręcznie te dwa cytaty pasują do siebie, biorąc pod uwagę jakie góry tam są i co w nich mieszka  :lol:
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

« 27 Lip 2023, 13:46 »
Jak najbardziej się uzupełniają. Zestaw na niedźwiedzia jest skuteczny także w hotelu, ale przede wszystkim w lesie ;D

Offline Mężczyzna JerzyJerzy

• Na forum od: 13.12.2019
Europa Wschodnia 2023 - Dzień 21
« 27 Lip 2023, 23:56 »
Spotkaliśmy pod sklepem Andrieja, który przybliżył nam obecne realia życia. Sam pędzi bimber i zarabia na nim 1500$. Jeżeli ma się pieniądze to można wszystko załatwić. Jest inwalidą i nie idzie do wojska. Podszedł do nas jego kolega z żoną i synkiem - dostał tydzień urlopu od "wojny". Z rejonów objętych działaniami zbrojnymi dużo ludzi ucieka i osiedla się w zachodniej Ukrainie. Nie chcą się integrować z obecną tu ludnością, nie chcą uczyć się języka ukraińskiego. Ceny towarów w przeliczeniu na złotówki 1:10. Chleb 2zł, mleko 3,5zł, masło 9zł, 10l oleju do smażenia 43zł, pizza 30cm z pieczarkami i serem 7,80zł, piwo 3zł, kawa cappuccino 1,5zł, żubrówka 0.5l 17zł, lody 2zł, hotel 30zł, prowizja bankomatu 21.5% z karty Revolut lub 4,4% z karty bankowej, fryzjer 10zł. W mniejszych miejscowościach są sklepy na czarno i miejscowa władza o tym wie.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 28 Lip 2023, 07:21 »
Jak najbardziej się uzupełniają. Zestaw na niedźwiedzia jest skuteczny także w hotelu, ale przede wszystkim w lesie ;D
Jako doświadczony wybitnie walecznik z niedźwiedziami, nie znam przypadku skuteczności "środka na niedźwiedzie" w prezentowanej formie, stosowanej na niedźwiedzie;)
Jak znasz taki sukces, to się podziel.

Jedyna forma obrony, to "Dziady" mickiewiczowskie ale recytowane z pamięci. Oczywista z dykcją Holoubka. Ostatecznie nagranie aktorskiego oryginału, tylko na przeszkodzie stoi czas odtworzenia.
Niedługo będę wprowadzał na rynek gaz o "smaku" spalenizny. On jest najbardziej skuteczny na każdego zwierza. Po testach - najbardziej skuteczny w parze z zimnymi ogniami. Całość (pakiet) jest zintegrowany. Znaczy naciskając spust pistoletu (w takiej formie - jak pistolet gazowy) automatycznie "strzelają" zimne ognie.
Testowałem na najgorszym, niedźwiedzim przypadku - grizzlim. Co ważne, jest on całkowicie bezpieczny dla człowieka i zwierzęcia, poza wstrząsem psychicznym tego drugiego.
W Kanadzie (rejon testów) nosiłem dwa pistoletu na pasie jak kowboj. Czułem się jak "mały wielki człowiek". Po jakimś czasie grizzli spieprzały na sam mój widok, bo po dwóch m-cach testów śmierdziałem spalenizną na kilometr.

To tyle o niedźwiedziach, których na UA nie zaobserwowałem:)
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

« 28 Lip 2023, 10:55 »
Jako doświadczony wybitnie walecznik z niedźwiedziami, nie znam przypadku skuteczności "środka na niedźwiedzie" w prezentowanej formie, stosowanej na niedźwiedzie;)
Jak znasz taki sukces, to się podziel.

Nie będę opisywał wszystkich sytuacji kiedy zestaw na niedźwiedzie zadziałał super skutecznie, bo by zeszło dziesięć stron, ale w skrócie - jest to środek do stosowania wewnętrznego, stosuje się go na sen aby przespać noc w lesie z populacją dużych drapieżników. Działa także w hotelu w którym co chwila ktoś się gdzieś dobija ;-)
« Ostatnia zmiana: 28 Lip 2023, 11:00 MaciekK »

• niech tak się stanie
« 28 Lip 2023, 12:47 »
To tyle o niedźwiedziach, których na UA nie zaobserwowałem:)
To, że ich nie widziałeś, to nie znaczy, że ich nie ma :D

Na Ukrainie jest około 300 sztuk, a ponieważ są skoncentrowane na obszarze górskim (Karpaty), to szansa spotkania wcale nie jest taka mała  :D W Rumunii jest ich znacznie więcej i władze chcą odstrzelić 500 sztuk, ale pomysł został oprotestowany i trwa spór, czy strzelać, czy nie.

jest to środek do stosowania wewnętrznego, stosuje się go na sen aby przespać noc w lesie z populacją dużych drapieżników.
W przypadku brunatnego może zadziała, ale grizzly trzeba odstraszyć czymś, bo inaczej ci wejdzie do namiotu  ;D I raczej nie pośpisz jak niedźwiedź zacznie cię rozszarpywać.
« Ostatnia zmiana: 28 Lip 2023, 12:52 podjazdy »

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 28 Lip 2023, 13:12 »
na ukrainie nawet śladów nie widziałem ..
ale u nas już tak … :P

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 28 Lip 2023, 13:26 »
na ukrainie nawet śladów nie widziałem ..

Przez całe lata było tak, że w Polsce czy na Słowacji - mnóstwo tropów różnorakiej zwierzyny, na Ukrainie - zero. ZERO! Moim zdaniem to efekt masowego kłusownictwa po wioskach. Ostatnimi laty było pod tym względem lepiej.

• niech tak się stanie
« 28 Lip 2023, 13:42 »
Może dzięki temu ukraińskie niedźwiedzie bardzo unikają ludzi i trudniej o ślady. Silna presja ze strony kłusowników powinna wzmacniać lęk przed człowiekiem. Teraz misie będą miały nadajniki, bo niedawno ruszył międzynarodowy projekt na monitoring niedźwiedzi na pograniczu polsko-ukraińskim, więc skala kłusownictwa będzie łatwiejsza do oceny.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Lip 2023, 13:43 »
Też to zauważyłem.
Idziemy godzinę przez las w Gorganach, pod nogami zasychające błoto i żadnych tropów. Pytam idącego z nami Ukraińca a ten "O, to trzeba głęboko w las, w dzikie tereny!", a ja myślę sobie "Albo w Łodzi do Lasu Łagiewnickiego, tam przez godzinę widziałbym tropów od cholery".

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Lip 2023, 14:36 »
parę kilometrów od Bukovela spotkałem wielkie niedźwiedzie kupsko przy skrzyżowaniu szlaków, choć to ledwo co się o Gorgany ocierało.

My home is where my bike is.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 28 Lip 2023, 16:17 »
Ja przez lata jeżdżenia w Gorgany nigdy nie widziałem nawet śladu. Iwo chyba widział tam niedźwiedzia, o ile pamiętam.

Offline Mężczyzna JerzyJerzy

• Na forum od: 13.12.2019
Europa Wschodnia 2023 - Dzień 22
« 28 Lip 2023, 23:54 »
Dzisiaj dotarliśmy do Parku Krajobrazowego Dniestrowski Kanion.

Wykorzystanie butelek po piwie.

Zwierzątka kiedyś tu (w bazie wypoczynkowo wędkarskiej) były podobno nielegalnie, a właściciel pokazywał je klientom "do kotleta".

« Ostatnia zmiana: 9 Sie 2023, 22:44 WujTom »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum