Autor Wątek: Pompka do szosy z opcją użycia naboju CO2  (Przeczytany 10268 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Cześć,
Szukam ręcznej pompki rowerowej do szosy, którą da się napompować nawet 8 barów, ale zależy mi również żeby była możliwość użycia naboju CO2 z możliwością dozowania ilości. Takie 2w1.
Fajnie jakby też była zapominana na wentyl, a nie zakręcana.

Znajdzie się coś fajnego?  ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Topeak robi takie pompki, ale koszt to koło 200zł
https://www.rosebikes.pl/topeak-hybridrocket-hp-mini-pump-co2-inflator-combination-2705026?article_size=6075&product_shape=42

Przy czym wiara w oficjalne parametry, ze ręczną pompką dobijemy do 8 barów to jest raczej w kwestii marzeń, a te 11 barów co podają jako specyfikację to już w kategoriach czysto humorystycznych ;). W warunkach polowych to dojście do 6 barów już jest niezłym wyczynem i wymaga 500 machnięć taką malutką pompką. Do 8 może jakimś cudem jeszcze się dobije i (ale nie tą z tych najmniejszych pompek poniżej 100g), ale to wymaga dużo czasu, samozaparcia i naprawdę mocnej łapy.

Inną ciekawą alternatywą są pompki typu Morph (z opcją używania jak pompka stacjonarna), są nieco większe, ale pozwalają sporo szybciej i wydajniej pompować. A wagowo wychodzi to mniej więcej to samo co pompka + 2 naboje z gazem (na wyścigi ludzie najczęściej biorą dwa), Waga naboju 16g to koło 56g, a pompka Mini Morph waży koło 150g. To jednym machnięciem pompuje 3 razy tyle powietrza co pompka ręczna, a przy dużych ciśnieniach będzie dużo wydajniejsze. Gaz to może nie jest, ale do tych 6 atmosfer dojdzie się szybko.

Fajny ten Topeak, ale chyba nie ma możliwości dozowania ilości CO2 i od razu idzie całość.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Dozowanie to po prostu siłą dokręcenia naboju ustawiasz, ale to mało precyzyjna jest regulacja, nawet w tych pompkach co mają zawór do takiej regulacji. Nabój gazu siłą rzeczy jest jednorazowy, dlatego nie bardzo nadaje się do dopompowywania. To jest do pompowania pustej dętki - używasz i nabój wyrzucasz. Dlatego jadąc na dłuższy wyjazd zawsze trzeba mieć ręczną pompkę w zapasie, bo na samym gazie można się przejechać.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Mam taką pompkę, raz użyłem. Są takie mikro końcówki do naboju, działają spoko. Ja mam "Zefal co2 ez control", jest też "TOPEAK Micro AirBooster". Chcesz mieć co2 bierzesz to z nabojem, chcesz mieć pompkę, bierzesz pompkę. Chcesz mieć oba, zabierasz oba.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Bontrager Air Rush Road. Masz kurek do nabojów, pompka jest nakładana na wentyl i jak masz zdrowie to pewnie da się naładować ręcznie 8 barów.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Bontrager Air Rush Road. Masz kurek do nabojów, pompka jest nakładana na wentyl i jak masz zdrowie to pewnie da się naładować ręcznie 8 barów.

Zrobiłbym tu rozróżnienie pomiędzy pompką "awaryjną", a pompką na ultramaratony, szczególnie te dłuższe. Pompka awaryjna to taka, która ma byle jak napompować koło, żeby się jakoś doturlać do domu. Natomiast na ultramaratonie takie podejście może się już zemścić, bo często po zmianie dętki trzeba jeszcze jechać setki kilometrów. I jadąc na za miękkim kole będzie to oznaczać ryzyko kolejnych gum.

Więc te najmniejsze pompki, długości 14-15cm - to IMO na ultramaraton nie bardzo się nadają, za dużo się oddaje użyteczności na rzecz małego rozmiaru. Kupiłem sobie kiedyś najlżejszą pompkę Topeaka, częściowo karbonowa, waga poniżej 60g. I przy pierwszym pompowaniu trzasnęła w niej rączka, co mnie wyleczyło z takich wynalazków. Pompka o długości tych 15cm - to jak pisałem wymaga koło 500 machnięć by dojechać do 6 atmosfer, z czego ostatnie 200 to jest już siłowanie się. Ta pompka Bontragera na własnej stronie Treka ma marniutkie opinie użytkowników:
https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/cz%C4%99%C5%9Bci-rowerowe/akcesoria-do-rower%C3%B3w/pompki-rowerowe-i-akcesoria-do-pompek-rowerowych/pompki-rowerowe/pompka-bontrager-air-rush-road-mini/p/30675/

A pompka ręczna koło 20-22cm już tę użyteczność da znacznie większą, tym to już daje się w sensownym przedziale czasowym napompować oponę do solidnego ciśnienia.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Kupiłem kiedyś pompkę Topeak Morph i ona była za duża do wożenia na wyjazdy, potem woziłem taką kieszonkową pompkę i tu plusem jest po prostu to, że wszędzie się zmieści, natomiast używanie to jest duża niedogodność. W zeszłym roku skusiłem się na odpowiednik Morpha od Lezyny i to był strzał w dziesiątkę, bo jest sporo mniejsza i lżejsza od niego, natomiast jest to w pełni funlcjonalna pompka, którą można sprawnie napompować koło. Do tego ma manometr.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Kupiłem kiedyś pompkę Topeak Morph i ona była za duża do wożenia na wyjazdy, potem woziłem taką kieszonkową pompkę i tu plusem jest po prostu to, że wszędzie się zmieści, natomiast używanie to jest duża niedogodność.

Topeak ma kilka rodzajów tych Morph'ów - mniejsze i większe, widać miałeś ten większy. Ale mają i małe w ofercie jak ten Mini Morph który wrzuciłem, ważący koło 150g, przy długości 26cm, najmniejsza Lezyne typu Morph jak widzę ma chyba 30cm.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
To nawet nie chodziło o jej długość, ale bardziej objętość.
Miałem coś, co w obecnej ofercie nazywa się Turbo Morph G. I jego do ramy można przykręcić tylko zamiast bidonu. lezyne obok, jak normalną pompkę.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Miałem coś, co w obecnej ofercie nazywa się Turbo Morph G. I jego do ramy można przykręcić tylko zamiast bidonu. lezyne obok, jak normalną pompkę.

Ale to już jest innej klasy pompka - 35cm i 280g i aż 103 cm3 tłoczonego powietrza, to już pompka sporo większa, porównywalna do długich pompek starego typu, czy małych stacjonarnych. Więc trudno ją zestawiać ze sporo mniejszą Lezyne. Jakbyś wziął model Topeak Mini Morph - to ten ma 26cm (więc krótsza od Lezyne) 154g i 54cm3 powietrza.

Cześć, odkopuję w poszukiwaniu ideału, a może coś nowego na rynku się pojawiło... ;)
Mam Topeak Hybridrocket HP MINI Pump CO₂ Inflator Combination, która została mi tutaj polecona. Nie ma się do czego przyczepić, ale...

Czy jest coś podobnego, ale zapinanego na wentyl, a nie wkręconego? Irytuje mnie sytuacja jak w trakcie odkręcania ucieka jednak trochę powietrza.

Z góry dzięki  :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Ale czy pompka CO2 połączona z klasyczną to tak dużo wnosi? Bo "pompka" do samego CO2 to jest poziom 20g i prawie nic nie zajmuje miejsca, ważą to naboje do tego.

Oczywiście, masz rację. Różnica to żadna, więc nie mam parcia, że bez tego nie będę w stanie żyć  :P Gadżeciarstwo...  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum