Autor Wątek: wiki - relacje z ultramaratonów  (Przeczytany 28148 razy)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Odp: wiki - relacje z ultramaratonów
« 30 Sie 2024, 18:05 »
Czas na kolejną wycieczkę gminną. Tym razem nadszedł czas na zapełnianie północno-wschodniej części mapy (w uproszczeniu Mazur i Podlasia). Cel ukryty to (po kryzysie podczas Carpatia Divide) odpowiedź na pytanie "czy ja jeszcze mogę?".
Dość szczęśliwie będzie to wyjazd w najchłodniejszą część kraju. Temperatura nie powinna przekroczyć 27-28 stopni. Wszystko się potwierdza; po chwili wahania rezygnuję z zamiany jeansów na krótkie spodenki. Ciepła ale bezchmurna noc i pojawiające się nad ranem mgły sprawiają, że wcale tak ciepło nie jest. Dość szczęśliwie lekki przeciwny wiatr zapewni odpowiedni  komfort termiczny. Nie bez znaczenia mają rosnące wzdłuż dróg drzewa oraz napotkane na trasie lasy.

Wydostanie się z nieznanego znacznego miasta nigdy nie jest komfortowe. Po dłuższej chwili mijam ostatnie zabudowania i jadę pośród pól. Miasto ktore opuściłem mogę zobaczyć oglądając się do tylu.

Obok mnie to co najbardziej lubię. Rozległe widoki na pola, łąki i słabiej widoczne jeziora. Zaorane pola przypominają, że przedwcześnie zaczęła się jesień.

To, że jestem na Mazurach najbardziej rzuca się w oczy gdy mijam miejscowość Ruciane Nida.

Ostatni punkt programu przed nadchodzącym zmierzchem a właściwie już po zachodzie słońca są "wielkopowierzchniowe" bunkry z II Wojny Światowej obok Wąsosza. W porównaniu z nimi te w okolicy Łodzi są maleńkie.

Po kolejnych 9 godzinach i ok.160 km dalej "budzę się" w dolinach Biebrzy i Narwi. Pomimo, że śpieszę się na obiad co chwila zatrzymuję się by utrwalić zasnute mgłą łąki.

Krótkie podsumowanie: 460 km, 24 godz., 24 gminy. Warto było się śpieszy. W klimatyzowanym wagonie KM chowam się już o godz.11. Na rozgrzanej słońcem ulicy W-wy (gdzie mam przesiadkę) czuję się jak w piekarniku (termometr wskazał by pewnie powyżej 40 st.). Więcej info w opisach zdjęć

https://photos.app.goo.gl/c1rsr33sNGZmoCW4A - zdjęcia
https://ridewithgps.com/trips/216445355 - trasa

Do kompletu pozostaje odwiedzenie 85 gmin. Czyli 4 wycieczki i ok 1700 km. Nie ma pośpiechu. Przyjemności trzeba dawkować i coś pozostawić na kolejny rok

No i pozostaje odpowiedź na pytanie: "jeszcze mogę"

« Ostatnia zmiana: 30 Sie 2024, 18:10 wiki »
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 6 Wrz 2024, 18:44 »
(Chyba) ostatni w tym roku ultramaraton. Robinsonada Łódzka

Monitoring: https://rl24pomaranczowa.bbtracker.pl/

nr 50
start: 7.09 (sobota) godz. 6:20
meta (?): 8:09 (niedzielaI godz. 10-12

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 7 Wrz 2024, 06:44 »
Skończyło się zanim się zaczęło (w czasie dojazdu na start).
Od 10 mam otwarty serwis.
Jeżeli wszystko dobrze pójdzie ok. 11-12 mógłbym ruszyć na trasę niezależnie czy oficjalnie czy nieoficjalnie.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 7 Wrz 2024, 08:39 »
OK. Organizator wyraził zgodę.
Teraz tylko wymiana przerzutki i ruszę na trasę

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 7 Wrz 2024, 11:34 »
Powodzenia Wiki.
Co nas nie zabije, to nas wzmocni.

Ja mogłem wczoraj po wyjściu ze szpitala jedynie podjechać i odebrać pakiet.
Kibicuję przy monitoringu.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 7 Wrz 2024, 14:29 »
trzymam kciuki wiki 💥

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 8 Wrz 2024, 17:11 »
Powodzenia Wiki.
Co nas nie zabije, to nas wzmocni.

Ja mogłem wczoraj po wyjściu ze szpitala jedynie podjechać i odebrać pakiet.
Kibicuję przy monitoringu.

Dzięki. Zdrowia i szybkiego powrotu do pełnej rowerowej dyspozycji

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 8 Wrz 2024, 17:13 »
trzymam kciuki wiki 💥

Dzięki. Jestem zadowolony  ze startu, Więcej jak tylko nie przestaną mi się oczy zamykać. W czasie rowerowej nocy zwygle ograniczam sen do minimum.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 9 Wrz 2024, 19:45 »

Nadpiliczne szutrowe pyły opadły pokrywając białym pyłem rower i moje nogi więc nadszedł czas na krótkie podsumowanie.

Zaczęło się pechowo - bo od urwanej przerzutki tuż przed startem; szczęśliwie - bo nie zdarzyło się to dopiero na trasie. Koniec? Szkoda byłoby zrezygnować z pokonania tak atrakcyjnie wyglądającej trasy oficjalnie czy nawet przejechać ją rekreacyjnie. Szybka decyzja. Wizyta w serwisie “Czesław Pacholec”.  O godz 10:40 ponad 4 godziny po czasie ruszam na trasę. Późniejszy start oznacza, że w pełni wykorzystam jazdę w oba upalne dni (a miałem szansę skończyć przed południem).

Dużo szutrowych dróg i asfaltów. Pomimo upału i miejscami silnego (ale chłodzącego) wiatru jedzie się doskonale. Niecierpliwie czekam na moment gdy zacznę mijać pierwszych startujących 4-5 godzin wcześniej zawodników. Pierwszego mijam w Smardzewicach na 90 km. Na kolejnych 4 będę musiał “zapracować” kolejne 100 km gdy minę Przedbórz. Przypuszczam, że kilku mogłem minąć gdy np. zatrzymali się przed sklepem.

Wkrótce nadchodzi nac. Długie szutrowe i asfaltowe drogi w które obfituje ta część maratonu sprzyja zasypianiu. Krótkie (niewiele przekraczające 24 godz. maratony) zwykle jadę “longiem”. Zwykle wystarcza jedna kilkuminutowa drzemka lub udaje się przejechać całość bez spania. Tym razem walczę z sennością przez kilka porannych godzin. Cienkie ubranie nie pozwala na dłuższy odpoczynek. Kilka porannych godzin i tak jadę na granicy komfortu cieplnego.

Za Rawą Mazowiecką rozpoczyna się najciekawsza (dla mnie) część trasy. Ciągnące się w nieskończoność szutrowe drogi i asfalty zastępują różnej jakości polne drogi i rozległe widoki. Dobrego wrażenia nie psuje nawet pchanie roweru po nie dających się pokonać w inny sposób piasków i nadciągający w godzinach południowych upał.

Końcówka to już pełna rekreacja chociaż trasa się zapełnia to z nikim nie muszę się ścigać - oni mają już do mnie 4-5 godz. straty. Zatrzymuję się na towarzyskie pogawędki z napotkanymi znajomymi. Wcześniej ponad pół godziny tracę tułając się po Rawie Mazowieckiej. Czytelność śladu na Etrexie w godzinach południowych nie była dostateczna. Dziwnym trafem pomyłek było nieco więcej z 500 km wyszło 520

Na mecie melduję się po 29 godz. 5 min. czyli w szerokich granicach przyzwoitości (jak dla mnie to 26-30 godz). Organizator, który wcześniej zgodził się na opóźniony start, teraz wyraził zgodę uwzględnić moment startu w ostatecznych wynikach. Moje miejsce na mecie to 14.

Szczegółowa relacja powoli lęgnie się gdzieś w mojej głowie. Na robienie zdjęć szkoda było tracić czas.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 19 Paź 2024, 20:20 »
Wreszcie skończyłem relację z ostatniego ultra w sezonie - Robinsonada Łódzka 2024.

http://wiki256.pl/robinsonada2024.html

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 20 Paź 2024, 08:51 »
Wow, gratulacje!  :o
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 21 Paź 2024, 15:52 »
Nocowałem wtedy w Lasku Wiączyńskim i rano widziałem kilku uczestników imprezy, potem moja trasa rozeszła się z tą maratonu, ale pod Koluszkami musieliśmy się minąć zapewne w odległości parunastu km.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 21 Paź 2024, 18:59 »
Wow, gratulacje!  :o
Dzięki

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 21 Paź 2024, 19:00 »
Nocowałem wtedy w Lasku Wiączyńskim i rano widziałem kilku uczestników imprezy, potem moja trasa rozeszła się z tą maratonu, ale pod Koluszkami musieliśmy się minąć zapewne w odległości parunastu km.

Nad ranem to ja dopiero mijałem Rawę. Gdybym wystartował o czasie to jakaś szansa na spotkanie by była.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum