Autor Wątek: RANGE 4.0 - stalowy gravel (?) od krakowskiego mistrza  (Przeczytany 1607 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Po wielu miesiącach składania rower osiągnął tymczasową formę i faktycznie już działa.

Genezę nazwy pominę. Baza do budowy to nowa rama Kross Esker 4.0, ale nie byle jaka, bo CZARNA!! Nigdzie nie widziałem tego rury w kolorze innym niż zielony i unikaty w niebieskim kolorze. Rama nowa ale na widelec musiała nadepnąć krowa, a sam tył ramy też prosty nie był.

Rama po gruntownej przeróbce. Oryginalnie od strony napędu jest płaskownik, który ogranicza rozmiar opony. Został dodany specjalny element, który sprytnie mieście się pod przednią przerzutką - wszystko to wykonał kolega, który na forum jest, ale się nie udziela ;)

Rama i widelec: Kross Esker 4.0 rozmiar XL
Kierownica: Salsa Cowchipper 46 (?)
Owijka: Kross Cobweb
Gripy: OURY

Klamkomanetki: GRX RX600 2x11
Hamulce: GRX RX400
Przerzutka tył: GRX RX810
Przerzutka przód: GRX RX800

Kaseta: Shimano 105 11-34T
Korba: SRAM S1000 36/22T + rockring
Pedały: WheelUp
Łańcuch: Btwin / KMC

Koła: z roweru Romet Rambler - piasty do wymiany, a docelowo pewnie całe koła
Opony: Schwalbe Almotion 28 x 2,15"
Dętki: TPU

Sztyca: amortyzowana Satori Beatbox
Siodełko: Brooks Cambium C17
Zacisk: Marin ;)
Bagażnik: Tubus Ergo
« Ostatnia zmiana: 12 Lip 2023, 22:01 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
No ładne cacko.
Dziwne cosie masz na kierownicy.
« Ostatnia zmiana: 12 Lip 2023, 23:06 liftlodz »

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
I o tym worek pisze. C to cambium.
Podoba mi się i kawał gumy wchodzi. Tylko te chwyty  ::), no ale co się dziwić musi być jakiś atawizm workowy
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Kurde, niby fajnie, ale mnie by wciąż irytowała świadomość, że frameset taki bez rodowodu  :icon_redface:

Jakie docelowe zastosowanie? Touring, czy monster przy tym rozmiarze kół?

Jak teraz patrzę to dziwnie wyszedł na zdjęciach. Należało kucnąć, bo tak wygląda jak dziecięcy, mimo, że rozmiar jest bardzo duży.

Siodełko to Cambium, więc tak, to C17.

Na kierownicy mam gripy OURY. Dodają odczuwalnie kilka milimetrów opony.

Miałem jeszcze ochotę założyć mostek amortyzowany Cane Creek, ale aktualny mostek 75 mm przy tej kierownicy i ramie już jest długi. One zaczynają się od 80 mm.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
A co ona ma wspólnego z gravelem?

Kurde, niby fajnie, ale mnie by wciąż irytowała świadomość, że frameset taki bez rodowodu  :icon_redface:

Jakie docelowe zastosowanie? Touring, czy monster przy tym rozmiarze kół?
Na hakach jest napisane Tange (według słownika Range..), więc stal nie z byle złomowiska.

Rama moim zdaniem jest wyjątkowo fajna. Na olx widziałem różne ramy / rowery, ale nie było niczego co uznałbym za faktycznie ładniejsze. Bardzo podobają mi się tylne haki, widelec ma estetyczny kąt nachylenia. Do tego nietaperowana główka wygląda mniej aluminiowo i fajnie wygląda z szerokimi oponami.

Rower ma służyć jako wyprawowy. Do lasów, szutrów i piasków. Na asfalcie też sobie świetne radzi. Do jazdy po górach mam co innego.
I o tym worek pisze. C to cambium.
Podoba mi się i kawał gumy wchodzi. Tylko te chwyty  ::), no ale co się dziwić musi być jakiś atawizm workowy
Faktycznie była literówka, bo było napisane Cambium b17.

Te gripy były w pewnym momencie modne, coś jak kubek doczepiony do podsiodłówki. Owijka Kross Cobweb, którą mam jest twarda jak kamień, więc coś miękkiego musi być.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum