Autor Wątek: Hubba Hubba Bikepack  (Przeczytany 21448 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Hubba Hubba Bikepack
« 19 Lip 2023, 22:14 »
Miałem dzisiaj te namioty (1-os i 2 os) w ręku. Są super! Lekkie i bardzo pakowne. Maszty po złożeniu są bardzo krótkie.

Przewiozłem przez miasto na kierownicy miejskiej szosy w firmowym pokrowcu. Pokrowiec nie jest lekki (340g) ale jest naprawdę wygodny, stabilny, dobrze się montuje na kierownicy. Dystanse spełniają swoją rolę. Nie potrzeba dodatkowej torby ani uprzęży. Nie spodziewałem się, ze tak im to dobrze wyszło. Być może pokrowiec można wykorzystać do wożenia dodatkowych rzeczy biwakowych.

Waga z pokrowcem (340g - tu jest sporo do ugrania wożąc namiot po prostu w worku/torbie/sakwie):
1 os. 1415g
2-os. 1805 g

Ale w zestawie jest aż pięć odciągów - można z nich zrezygnować. W zestawie jest też osiem lekkich szpilek/śledzi.

Jak dla mnie, największa zaleta to krótki stelaż po złożeniu. W przypadku turystyki rowerowej to dla mnie kluczowa sprawa. Tego mi brakowało. O ile sypialnię i tropik łatwo skompresować to klasyczny stelaż był niekopmpresowalny. W przypadku tej wersji namiotu da się łatwo i bezpiecznie przewozić.
« Ostatnia zmiana: 19 Lip 2023, 22:22 PABLO »

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
  • Na forum od: 17.05.2019
« 19 Lip 2023, 23:11 »
To jezeli waga dwójki to 1.85, to jaka jest choćby teoretyczna przewaga...

Logo MSR na tropiku   ;D

Namiotu z Deca nie użytkowałem, ale chińśki odpowienik od 3F Ul Gear waży 1,48 kg (jedynka) razem z footprintem, kompletem szpilek, pokrowców i zestawem naprawczym. Po ponad 60 noclegach nie ma żadnych oznak zużycia - nie przecieka, nic się nie łuszczy itd.

Tutaj (MSR bikepack) jedynka waży 1,38 kg.
Jedyna realna przewaga, to krótsze segmenty stalaża...

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 20 Lip 2023, 01:03 »

Tak wygląda jedynka Deca w baranku 42cm. Dwójka jest tak samo szeroka. Brak wodoszczelności pokrowca to chyba dla mnie nie jest argument za wydaniem 1800 zł ekstra. Ciekawe, czy da się gdzieś to na testy wziąć.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 20 Lip 2023, 02:19 »
Miałem dzisiaj te namioty (1-os i 2 os) w ręku. Są super! Lekkie i bardzo pakowne. Maszty po złożeniu są bardzo krótkie.
Jakim cudem? Są już w sprzedaży?

Jeśli pokrowiec 340 g to można ugrać co najmniej 300 g. Ja i tak mam dedykowaną sakwę pod kierownicę, więc ta torba MSR mi niepotrzebna.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lip 2023, 06:45 »
Krótsze, ale o ile krótsze? W gravelową kierownicę bezpiecznie i wygodnie wchodzi 30 cm.
Już tam opowiadasz  ;)
W szosowego baranka 42 spokojnie wejdzie koło 38cm, jeżdżę tak od lat. Namiot jest mały i nie haczy o manetki. Wątpię żeby ktoś robił maszty po 30cm, tak więc bym na to nie liczył . To też ma swoje minusy, krotszy maszt po złożeniu będzie dużo szerszy niż klasyczny.

Offline PABLO

« 20 Lip 2023, 10:29 »
Miałem dzisiaj te namioty (1-os i 2 os) w ręku.

Jakim cudem? Są już w sprzedaży?

Pożyczyłem próbki od dystrybutora. Rozstawiłem też wczoraj próbnie pod domem. Sprawdzę jeszcze na jakimś wyjeździe. Ale od dawna używam namiotów MSR (szczególnie w górach, gdzie warunki bywają o wiele bardziej wymagające) i nie spodziewam się rozczarowania.

Jeśli pokrowiec 340 g to można ugrać co najmniej 300 g. Ja i tak mam dedykowaną sakwę pod kierownicę, więc ta torba MSR mi niepotrzebna.

Ten pokrowiec bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Rozważam używanie go po prostu jako torby na kierownicę. Prosta konstrukcja, a świetnie się trzyma, jest wygodny dostęp, szybko i łatwo się zakłada i zdejmuje. Dałoby się pewnie nosić na ramieniu w podróży. Dostęp do wnętrza jest wygodny, a rolowane zamknięcie pozwala na kompresję no i jest niezawodne.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 20 Lip 2023, 10:33 »
Stelaża nie trzeba wozić na kierze, wtedy na zwykłych paskach da się zamontować każdy namiot.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline PABLO

« 20 Lip 2023, 10:35 »
Stelaża nie trzeba wozić na kierze, wtedy na zwykłych paskach da się zamontować każdy namiot.

Jasna sprawa. Całe lata tak się woziło ...

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 20 Lip 2023, 11:19 »
Ja wolę mieć namiot jako jeden pakunek. Sprawdza się to, gdy trafimy na fatalne warunki i trzeba szybko się rozbić. Czasem minuta więcej robi różnicę, np. gdy jest klasyczna burza.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline PABLO

« 20 Lip 2023, 11:30 »
Ja wolę mieć namiot jako jeden pakunek.

Też tak wolę. Tym bardziej, że jak się rozbija lub zwija w deszczu, to namiot idzie pierwszy/ostatni i nie ma sensu, żeby inne rzeczy w tym czasie mokły przy okazji pakowania namiotu. Itp. - przykłady można by mnożyć.

w hubbie hubbie, natomiast, złuszczyły się szwy, ciekło

Jak Ci się złuszczą szwy do trzech lat od zakupu w PL to możesz przesłać do dystrybutora do wymiany.

... a jak minie te trzy lata to możesz samemu naprawić klejem silikonowym od Gear Aid lub McNett.
« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2023, 12:19 PABLO »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 20 Lip 2023, 11:38 »
A jak ci się złuszczą na wyjeździe, to będziesz miał relaks w czasie suszenia ciuchów i śpiwora.

Jeśli te kleje w przypadku namiotu działają, jak w przypadku kurtek, to nie polecam.

Offline PABLO

« 20 Lip 2023, 11:43 »
A jak ci się złuszczą na wyjeździe, to będziesz miał relaks w czasie suszenia ciuchów i śpiwora.

Miałeś taki przypadek, że zabrałeś na wyjazd namiot i się szwy złuszczyły podczas wyjazdu?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Lip 2023, 11:48 »
Tyle kasy i jeszcze się martwić czy to przecieka czy nie...

po prostu rewelacja. Nie spodziewałem się czytając ten wątek, że namioty za takie pieniądze mogą być gorzej wykonane niż np. również tu wspomniane z  decathlonu.
To wolę te ciut cięższe.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 20 Lip 2023, 12:31 »
A ja mam chińskiego Star Rivera 2 - nic nie przecieka, podklejenia trzymają idealnie, tropik sięga dość nisko do ziemi, sypialnia ma do pewnej wysokości pełne boki. Ze wszystkimi szpejami i dodatkową podłogą waży wprawdzie nieco ponad 2kg, za to oferuje multum miejsca dla jednej osoby. Wywalając podłogę, odciągi i szpilki da się zejść w okolice 1,7kg.
I kosztował astronomiczną kwotę, całe 400 zł  :lol:
Wydając tysiące zeta na namiot oczekuje się raczej lepszej jakości niż oferuje MSR.
« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2023, 12:37 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline PABLO

« 20 Lip 2023, 12:37 »
A ja mam chińskiego Star Rivera 2 (...)

Wydając tysiące zeta na namiot oczekuje się raczej lepszej jakości niż oferuje MSR.

Jakie modele namiotów MSR używałeś? Przez ile czasu? W jakich warunkach? Jakie miałeś problemy z jakością tych namiotów?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum