Dokładnie to samo miałem napisać. Topowe marki, a wszystko made in China, Vietnam, itp. Odnośnie niektórych produktów (niekoniecznie turystyczno-rowerowych) chodzą słuchy, że ten "markowy" i noname (albo marki chińskiej) są z tej samej fabryki. I jakoś trudno mi uwierzyć, że każda sztuka "markowa" jest kontrolowana jakościowo.
Jak ktoś uważa, że w namiocie za 3000 i więcej wyśpi się lepiej niż w takim za kilka stówek (kupionym rozsądnie) to jego sprawa, ma do tego prawo. Co nie znaczy, że ten kilka, czy kilkanaście razy tańszy nie będzie równie dobry i często w zupełności wystarczający.
drozszy namiot ma lepsze maszty, niższa wagę, lepsze rozwiązania techniczne.
firmy jak Naturehike i wiele innych chinczykow - są zwykłymi zlodziejami
To Big Agnes? On też ma podłogę zszywaną z dwóch kawałków? Przecież to chore jest. Myślałem, że taki debilizm to wyłącznie przypadłość mojego Naturehika. A tu okazuje się, że nawet to skopiowali
No właśnie nie. Żeby to była prawda, to byłoby warto dopłacić. Ale to nie jest prawdą. Maszty wyglądają i działają tak samo, waga jest ta sama, rozwiązania techniczne są te same (bo skopiowane). MSR sprawia wrażenie staranniej uszytego i delikatnego (ale to wrażenie, nie jest bardziej delikatny). Drobniejsze zameczki, drobniejsze paseczki i klamerki. Ale to są drobiazgi, niewarte dopłacania 300% więcej.
Hubba Hubba NX kosztuje 2000 złHubba Hubba Bickepack ma kosztować 3000 złczy produkcja krótszych rurek jest aż tyle droższa?czy w ogóle jest droższa?Chińczyki pokażą, że nie i znów wygrają, a prawilni będą ich wyzywać od złodziei.
[Na zimę taki namiot może być dobry, a na zimę mam pancernego Geertopa za 400 zł.
No ale jak zapłacisz 3tyś zamiast 1tyś (z Aliexpress) to specjalnie doli/niedoli tej szwaczki w Chinach czy Wietnamie nie poprawisz. Zarobią więcej tylko właściciele tych marek sprzętu turystycznego....Ja tam kupuję w Chinach. Przynajmniej nie nabijam kabzy jakiemuś burżujowi.
Bo są złodziejami.Raz - kradną projekty.Dwa - omijają clo i podatki.To o jakiej tu można mówić konkurencji? Prawda jest taka że te produkty dlatego są tak tanie, ze unikają kosztów ktorych uczciwy producent uniknąć nie może.
którym finansujesz np. koszty transportu z naszych podatków (te koszty ponosi PP).
Co do namiotów. Uważam, że zdecydowanie upośledzeni są wysocy dżentelmeni.
Cytat: Darek Elwood w 21 Lip 2023, 07:53którym finansujesz np. koszty transportu z naszych podatków (te koszty ponosi PP).Za bardzo nie rozumiem Przecież PP to spólka, świadczy usługi i bierze za to pieniądze.A jak nie potrafi na tym zarabiać, to niech bankrutuje, albo właściciel (państwo) wymieni zarząd, prezesów, zrobi restrukturyzację.
Cytat: Darek Elwood w 21 Lip 2023, 07:53Co do namiotów. Uważam, że zdecydowanie upośledzeni są wysocy dżentelmeni.A dziękować za pamięć. Szukam właśnie i szukam, bo może w końcu by się odważył na tego dzika ponocować, ale moje 203 cm trudno komfortowo w coś zmieścić Najbliżej mi chyba do jakiejś trójki od BigAgnes Czekam tylko na jakieś posezonowe wyprze
42% ceny to podatki, VAT i cło na dzieci+, plebs+ itd.
A co w tym chorego, skoro nic się z tym nie dzieje, nic nie przecieka?
Bo są złodziejami.Raz - kradną projekty.Dwa - omijają clo i podatki.
A co w przypadku Decathlon? Też tak kradną i oszukują, ze ich namioty kosztują 30% ceny?
Cytat: MaciekK w 21 Lip 2023, 08:00A co w przypadku Decathlon? Też tak kradną i oszukują, ze ich namioty kosztują 30% ceny?Robią to samo co "renomowani" i "chińczycy". Produkują tam, gdzie tanio i sprowadzają. Tylko firma europejska, więc nie wypada ich nazywać "chińczykami"
jak to jest, że Decathlon z przejrzystością finansową co najmniej dorównującą MSR ma dobrej jakości namioty o tyle taniej?