Autor Wątek: Hubba Hubba Bikepack  (Przeczytany 25925 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Hubba Hubba Bikepack
« 21 Lip 2023, 09:32 »
Decathlon celuje w innego odbiorcę i zadowala się niższą marżą.

No właśnie mam podobną hipotezę, tylko nie chcę wyrokować,  bo nigdy nie miałem w ręku topowego namiotu, czy puchowego śpiwora, żeby porównać.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 21 Lip 2023, 09:46 »
I nie pomijajcie w swoich porównaniach pomiędzy MSR a Decathlon kwestii tego, że ten drugi z pewnością sprzedaje swoje produkty w wielokrotnie większych ilościach. To ma potężne przełożenie na ceny końcowe.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 21 Lip 2023, 10:16 »
Moim zdaniem są produkty, na których faktycznie czasem nie warto oszczędzać. Ze swojego podwórka: miałem tani śpiwór syntetyczny i materac z Deca. Spisywało się to dobrze, nie mam większych powodów do narzekań i na początek było idealnym wyborem. Z czasem kupiłem Cumulusa (bo sporo mniejszy po spakowaniu) i materac STS (bo grubszy, płaski i z izolacją). Jednak namiot nadal mam ten sam, który uważam spisuje się bardzo dobrze, spełnia moje potrzeby, nie jest przesadnie ciężki i dość mały po spakowaniu. Czyli można mieć całkiem niezły produkt za ułamek ceny "markowego". Czy Naturhike, 3FUL, czy inne chińskie firmy to dno, szkoda się nimi interesować bo to przecież złodzieje ? Chyba jednak nie.

Każdy ma prawo do swojej opinii ja nadal zamierzam używać tego "złodziejskiego" produktu, podobnie jak cała masa innych użytkowników na tym forum.
A jak ktoś uważa, że wybuchające materace znanej firmy (wiele jest takich stwierdzeń), namioty szyte "z kawałków" (dla oszczędności) z odłażącymi taśmami, czy inne "markowe" produkty są warte wydania na nie często mocno przesadzonych kwot to jego sprawa. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 21 Lip 2023, 10:23 »
I nie pomijajcie w swoich porównaniach pomiędzy MSR a Decathlon kwestii tego, że ten drugi z pewnością sprzedaje swoje produkty w wielokrotnie większych ilościach. To ma potężne przełożenie na ceny końcowe.

Dokładnie. Chińczyki czy Dec chcą sprzedać dużo i tanio, MSR woli uchodzić za markę premium sprzedając mało i drogo. Cena MSR nie ma nic wspólnego z jakością, materiałami czy kosztami produkcji. Ma pozycjonować towar w grupie "premium". Jak sprzedaje się za dobrze, to trzeba podnieść cenę, by z tego "premium" przypadkiem nie wypaść.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 21 Lip 2023, 10:30 »
Nie to mam na myśli, pozycjonowanie produktu to zupełnie co innego.
Po prostu koszty nie wprost zwizane z produkcja jednostkowego produktu (tak zwane NRC, czyli utrzymanie działu BiR, przygotowanie produkcji, księgowość itd) rozkładaja się na różna ilosc sprzedanych produktów.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Lip 2023, 13:45 »
Decathlon celuje w innego odbiorcę i zadowala się niższą marżą.
Dokładnie, to pod innego klienta firma. To nie są namioty na poziomie MSR czy BA, co nie znaczy, że są kiepskie. Ale to tak jak porównasz grupy Shimano. Czy Ultegra jest o tyle lepsza od 105 by tyle za nią dopłacić? A tym bardziej Dura-Ace, które jest dwa razy droższe od Ultegry? No i Decathlon to jest powiedzmy taka Tiagra, a MSR Ultegra, a są jeszcze droższe firmy co robią namioty na poziomie Dura-Ace :D

Na Tiagrze da się spokojnie jeździć, ale jednak wiele osób dopłaca do 105 czy Ultegry, a są i tacy co doplacą do Dura-Ace. I zawsze znajdziesz iluś posiadaczy Tiagry co będą gadać o bezsensie kupowania wyższej grupy, bo przecież znają kumpli, ktorym manetka Ultegry siadla, podczas gdy ich Tiagra jest niezawodna. No i w skrócie do tego można sprowadzić tę dyskusję.

Osobiście nie sądzę by ta seria bikepackingowa MSR miała kosztować 3000zl, za taką cenę to w Polsce będzie bardzo slabo się sprzedawać, więc bardziej opłaci się zejść z ceny by sprzedać większą ilość.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 21 Lip 2023, 14:34 »
No i Decathlon to jest powiedzmy taka Tiagra, a MSR Ultegra,

No właśnie ja się zastanawiam na ile to jest adekwatne, czy to nie jest bardziej porównanie ultegry do dura-ace funkcjonalnie. Pomiędzy Tiagrą a Ultegrą są ogromne różnice w funkcjonalności, więcej biegów, zmiana przełożeń na maksymalnym obciążeniu w obie strony, hamulce obręczowe ultegry mogą spokojnie konkurować w większości warunków z porządnymi hudraulikami, itp.
Nie twierdzę, że kupowanie MSR jest bez sensu, pytam czy ktoś wie jaka jest praktyczna różnica ultralajtów z Deca w porównianiu do ekwiwalentów z MSR. Wady są podobne (delikatnie krótki tropik), waga identyczna w zasadzie. Decathlon od dawna wchodzi w baranka. Testują te namioty w tunelu aerodynamicznym przy wietrze 60 kmh, więc zakładam, że im się te namioty przy takiej wichurze nie łamią.
Nie mam na celu się przekomarzać, tylko próbuję zrozumieć gdzie jest ta różnica, bo rozważam w przyszłości kupienie dwójki, bo mi w mojej jedynce na mniej napiętych czasowo wyjazdach po prostu ciasno.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 21 Lip 2023, 14:41 »
Moim zdaniem są produkty, na których faktycznie czasem nie warto oszczędzać. Ze swojego podwórka: miałem tani śpiwór syntetyczny i materac z Deca. Spisywało się to dobrze, nie mam większych powodów do narzekań i na początek było idealnym wyborem. Z czasem kupiłem...
Bo to jest normalna kolej rzeczy dla ludzi, którzy szanują budżet i z czasem robią postępy. Jeżdżą więcej, dłużej, w gorszych warunkach. Po iluś latach coraz bardziej istotna robi się sfera komfortu.
Wspomniany DK wypełnia "niszę" budżetowców na różnych poziomach w tym szeroko pojęta obsługa klienta.

Alternatywą jest rynek wtórny na lepsze fanty.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 21 Lip 2023, 20:56 »
W każdym razie muszę podziękować za dyskusję, bo zmotywowała mnie do sprawdzenia, czy moje maszty wchodzą do torby w ramie. Wchodzą, więc otwiera mi to kilka pomysłów, gdzie indziej mogę namiot zmieścić :)
Wracam do jeżdżenia.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Lip 2023, 13:32 »
Ja pytałem jak to jest, że Decathlon z przejrzystością finansową co najmniej dorównującą MSR ma dobrej jakości namioty o tyle taniej? To nie jest firma krzak a o jakości niech świadczy dominacja tych produktów na europejskich kempingach.

To proste. Bo to są zupełnie inne produkty.

W większości zastosowań kempingowych te produkty są wystarczające, stąd zapewne ich dominacja na kempingach. I to bardzo dobrze, że podstawowy sprzęt w przyzwoitej jakości jest dostępny za przystępną cenę.

Hubba Hubba NX kosztuje 2000 zł
Hubba Hubba Bickepack ma kosztować 3000 zł

Wypowiadasz się tak, jak byś widział cennik na 2024 rok.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 22 Lip 2023, 14:04 »
Katalogowa cena hubba hubba NX według pakera to już ponad 3k. Nowa wersja tańsza nie będzie :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 22 Lip 2023, 14:11 »
Namioty DK w 100% zabezpieczają wymagania campingowe. W 95% wymagania najbardziej hardcorowych, prezentowanych tu wypraw w ostatnich 10ciu latach.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 22 Lip 2023, 14:30 »
Katalogowa cena hubba hubba NX według pakera to już ponad 3k. Nowa wersja tańsza nie będzie :)
Taniej będzie sprowadzić sobie z USA jak będzie promka na rei.com lub innym serwisie sprzedażowym. Cło i VAT 42%, więc wystarczy trafić obniżkę o 100 USD i się będzie sporo na plusie. Ja aktualnie mam dwa namioty lekkie, starą Hubbę i nowszego Big Agnesa, więc mi się nie śpieszy.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Lip 2023, 14:39 »
Katalogowa cena hubba hubba NX według pakera to już ponad 3k.

W 8a.pl widzę po 2129,99 PLN.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 22 Lip 2023, 14:41 »
W 8a.pl widzę po 2129,99 PLN.

A piszą, że było jeszcze taniej. To jednak rabat od ceny katalogowej, mało prawdopodobne, aby taki rabat udzieli na nowy namiot wchodzący na rynek w szczycie popularności zakupów tego sprzętu.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum