Autor Wątek: Trójka.  (Przeczytany 10059 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Trójka.
« 2 Sie 2023, 22:22 »
Wypadłem z obiegu, nie wiem co obecnie warto a czego unikać więc przychodzę do was. Wyjazdy głównie z synem, obecnie ośmiolatkiem. Za rok, może dwa dołączy do nas drugi, obecnie trzylatek. Szukam więc trójki, dla mnie i dwójki dzieciaków. Rocznie będzie pewnie coś około 20-30 noclegów, tylko wiosna i lato. Na co zwrócić uwagę aby kupić dobrze i nie żałować? Waga wiadomo, że jest istotna ale dla liczy się również jakość, wolałbym kupić coś na lata. Jaki budżet muszę przygotować żeby to miało sens?
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Trójka.
« 2 Sie 2023, 22:32 »
Nie ma już namiotów na lata. Ostatni to Marabut z 2002 roku. Teraz to albo 6 stów i tanio + w miarę lekko, albo pod 3 koła i drogo bardzo lekko. W zasadzie z dziećmi to może po prostu produkty Decathlon lub Naturehike? Szkoda ładować dodatkowe 2 tysiące w namiot, który może się uszkodzić bo dziecko coś zrobi i zrobisz awanturę za 2 tysiące  ;D
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna rmk

« 3 Sie 2023, 09:48 »
A waga jaka powinna być teraz akceptowalna jeśli chodzi o trójkę? Podjadę dzisiaj do Decathlonu, pooglądam na miejscu co i jak. Gdybym się zamknął w kwocie 1000zł razem ze śpiworem dla młodego byłbym zadowolony.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 3 Sie 2023, 09:51 »
Waga to myślę, ze około 2kg. Zastanów się jednak czy przy ilości bambetli dzieciaków +/- 200 g jest najważniejsze. Ja bym zwrócił uwagę na duży przedsionek/ki. Przy kiepskiej pogodzie może to być istotne na biwaku z dziećmi.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna rmk

« 3 Sie 2023, 10:13 »
200g nie robi mi problemu, bardziej chodzi mi o to czy szukać/celować w 2.5 kg czy 4.5 to też ok w tym budżecie i wielkości namiotu. Może jakieś konkretne typy podrzucicie?

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 3 Sie 2023, 10:24 »
Wspominając moje poszukiwania to wynik 1kg/osobę jest juz bardzo dobrym wynikiem i nie łatwo będzie coś znaleźć w cenie poniżej 1000zł.
W Deca jest takie coś https://www.decathlon.pl/p/namiot-trekkingowy-kopulowy-forclaz-mt900-dla-3-osob/_/R-p-301559?mc=8501685 ale opinie są mieszane.
Naturehike to chyba najtańszy jest CloudUp3 i waga poniżej 3kg, ale cena w polskim sklepie też jest w granicach 1000zł.
Fjord Nansen ma Rekvika III (którego kupiłem) ale cena to już powyżej 1500zł.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 3 Sie 2023, 10:56 »
A Blacktail 3 od BigAgnes? Czaję się na niego ze względu na rozmiar sypialni (229 cm), a cena podobna jak ten z Deca :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 3 Sie 2023, 12:02 »
Waga to myślę, ze około 2kg.

2kg na trójkę to jest namiot już lekki, bardziej realny poziom to koło 3kg. 2,26kg to waży np. 3-os Hubba, ale to już jest namiot z wysokiej półki cenowej.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 3 Sie 2023, 13:15 »
Marabut ma kilka fajnych, dużych trójek. Waga wysoka jak na dzisiejsze normy, ale to są pancerne namioty, więc przy częstym używaniu mają bardzo niska cenę w przeliczeniu na jeden biwak. Jeśli iść w niską wagę to bym polecał Hilleberga. Mój Nallo 3 ma 16 lat i ostatnio wytrzymał kilka całonocnych ulew, poza zamkami nic się w nim w zasadzie nie zużywa.

Offline Mężczyzna rmk

« 3 Sie 2023, 15:26 »
W przypadku namiotów ile jestem w stanie realnie upolować jesienią/zimą na zniżkach/przecenach? 20-30% katalogowej ceny?

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 3 Sie 2023, 15:47 »
W przypadku namiotów ile jestem w stanie realnie upolować jesienią/zimą na zniżkach/przecenach? 20-30% katalogowej ceny?
30% jak są drogie, na przykład ten
https://www.e-horyzont.pl/namiot-trzyosobowy-jack-wolfskin-exolight-iii-steel-blue-32355.html

Patrz jeszcze na wymiary wewnętrzne, bo niektóre są ciasne na 3 osoby. To też taktyka zbijania masy, tylko potem masz o trzy śledzie więcej  ;D

"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 3 Sie 2023, 16:35 »
Najwięcej upolujesz kupując używany.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 25 Sty 2024, 09:27 »
Cześć,

Planuję zakup dwóch namiotów 3 osobowych. Jeden dla żony i córek (5 i 11 lat), drugi dla mnie, syna (9 lat) i dodatkowo mielibyśmy w środku bambetle.

Na chwilę obecną wybór padł na:

- Forclaz MT500 dla 3 osób
- NATUREHIKE Cloud Up 3 20D

Celowo myślę o dwóch różnych firmach by wyrobić sobie pewną opinię  na ich temat. O namiot Forclaz MT500 3 z Decathlon'u się nie martwię. Mają sprawdzone rozwiązania, a przede wszystkich obsługa gwarancyjna tego sklepu już tyle razy mnie zadowoliła, że się o niego nie martwię. Jest cięższy, bo waży około 3,5 kg a z dodatkową podłogą będzie to około 4 kg. Ale dzięki temu będzie pewnie też trochę bardziej pancerny co przy moich dzieciach może mieć znaczenie :)

Za to jeżeli chodzi o firmę Naturehike to nie wiem za wiele o niej poza tym, że piszą iż robi podróbki MSR. Z tego co czytałem dużo osób z forum ma namioty tej firmy. Może ktoś posiada model Cloud Up, niekoniecznie dla 3 osób (1 lub 2) i mógłby się wypowiedzieć na jego temat? Chodzi mi o wersję 20D).

W sklepie https://gorytofrajda.pl/pl/p/lekki-3-osobowy-namiot-NATUREHIKE-Cloud-Up-3-20D-Upgraded-ciemnozielony/145 piszą, że szerokość sypialni dla trójki to 180 cm. Ale dalej jest też informacja, że cały namiot ma też szerokość 180 cm. Czy tak rozmiarówka w naturehike nie jest trochę zaniżona? Niby spałbym tam w dwójkę plus sakwy, ale wolałbym dokonać świadomego wyboru.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za informacje.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 25 Sty 2024, 11:01 »
Tutaj masz porządną recenzję CloudUp

https://gameoflife-nextround.blogspot.com/p/ultralekki-namiot.html?m=1

Jak pisałem wcześniej ja z NH mam Opalusa. Inna konstrukcja niż CloudUp, ale jeśli chodzi o przestrzeń to jest jej od groma. W 2 osoby to już apartament nawet z gratami w środku, a dochodzi jeszcze ogromny przedsionek. Na Suwalszczyźnie upchaliśmy tam 2 zestawy sakw Crosso (przód/tył) i jeszcze śmiało ktoś mógł spać w przedsionku :)

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 25 Sty 2024, 13:20 »
Dziękuję, przeczytałem recenzję. Wygląda ok, ten Opalus także. Jak z jego rozkładaniem? Da się w pojedynkę? Nie ma problemów z tym przeprowadzaniem masztów przez tunele? W takich konstrukcjach za minus uważałem te linki napinające bo bez nich chyba nie da się tego dobrze rozstawić, a może się mylę? W MSR wykorzystywałem tylko 8 śledzi, bez linek i wszystko stało, nawet na wietrze.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum