Autor Wątek: Trójka.  (Przeczytany 12753 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Odp: Trójka.
« 26 Maj 2024, 21:29 »
Ten Cloud Up 3 chcę kupić właśnie z zamiarem spania od maja do końca wakacji, więc raczej te +10 nocami i w górę powinno być a jeśli nie to śpiwór powinien to ogarnąć. Dzięki za spostrzeżenie. Wrzuć @Felek jakieś foto tego namiotu na biwaku jak możesz, z góry dzięki.

O ile waga szpeju nigdy nie była dla mnie priorytetem to te 1.6kg różnicy na korzyść Naturehike jest aż zastanawiające.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 27 Maj 2024, 07:15 »
Król Julian, rmk:
NH cloud up 3 20d upgraded waży około 2 kg plus podłoga 0,3 kg (ważyłem rano, zdjęcia w załączniku).

Co do namiotu Forclaz MT 500 w wersji 3 osobowej to weźcie pod uwagę, że nie jest to ich najlżejszy namiot. Mają jeszcze Forclaz MT 900 o wadze 2,7 kg (bez podłogi). Niestety powierzchnię też ma mniejszą niż w MT 500 bo w nogach zwęża się do 158 cm podczas gdy MT 500 ma 180 x 220. Na model MT 500 zdecydowałem się głównie dlatego, że jest bardziej pancerny. W NH śpię razem z synem, który skończył 9 lat. W namiocie z Decathlon śpią dziewczyny w tym 5 letnia córka, która ma różne pomysły  :icon_twisted:

Nie zważę tego namiotu bo w sobotę oddałem go na gwarancji, dziś ma przyjść nowy model na ten rok. W bardziej maskującym kolorze ciemnej zieleni, ten co oddałem był szaro pomarańczowy i dość widoczny w lesie.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Felek

« 27 Maj 2024, 07:15 »
A tu jeszcze podłoga:

Offline Mężczyzna rmk

« 27 Maj 2024, 07:38 »
A z biwaku jakieś foto wrzucisz?  :) Widzisz jeszcze jakąś alternatywę dla NH w podobnej cenie? Ten z Decathlonu odpada ze względu na wagę.

Offline Mężczyzna Felek

« 27 Maj 2024, 08:06 »
A no właśnie, zapomniałem o zdjęciach. Kończę przygotowywać tekst z naszego tygodniowego wyjazdu na Kaszuby i forumowy zlot. Zdjęcia mam jeszcze nie obrobione, ale jest szansa, że do niedzieli może będę miał cały wpis na www.tataimapa.pl Tam na pewno wrzucę jakieś zdjęcia naszych namiotów.

Co do NH, nie wiem czy jest jakaś tańsza alternatywa. Patrzyłem jeszcze na namioty Big Agnes, ale są jednak droższe. Mi zależało także na miejscu w sypialni by ładujemy do niej sakwy. Z mojej perspektyw jakość do wagi i ceny ten NH jest na prawdę dobrym wyborem. Wziąłem go też przyszłościowo gdyby kiedyś udało nam się z żoną pojechać tylko we dwoje bez dzieci. Jest na tyle lekki, że moglibyśmy zrobić w kilka dni jakąś dłuższą wyprawkę nie odczuwając bagażu.

Ja kupiłem go w lutym za 1 019 zł a teraz widzę, że w tym samym sklepie jest 80 zł taniej za 939 zł:

https://gorytofrajda.pl/pl/p/lekki-3-osobowy-namiot-NATUREHIKE-Cloud-Up-3-20D-Upgraded-ciemnozielony/145?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIqaDc6ZOthgMVDqhoCR1-yA_-EAQYASABEgILy_D_BwE

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 27 Maj 2024, 08:37 »
NH fajny, leciutki, wszystko dobrze spasowane, kolor wtapiający się w tło zieleni, tylko jedna mała wada. To namiot na cieplejszą porę roku. Siateczka w sypialni schodzi niemal do samego dołu przez co zimne powietrze śmigało nam po głowach...

mając NH dwójkę którą używam samemu od razu to zauważyłem. Przeciągi, wiatr hula jakby tropika nie było.
W stosunku do Fjord Nansena przepaść. FN to na każdą porę roku. Ponieważ zdarzało nam się rodzinnie spać w temperaturach nawet latem około 6 stopni wziąłem ten sam model FN ANDY IV z racji tego że w końcu wykończyliśmy zamki i trochę już był połatany. Cięższy ale jeszcze w starej cenie za 600 zł i znamy go, nigdy nie zawiódł. Dla mnie za ciepły, ale druga połowa rodziny to zmarzlaki więc został FN.

Offline Mężczyzna Felek

« 27 Maj 2024, 09:12 »
EASYRIDER77:
Patrzyłem też na namioty Fjord Nansen (mam od nich śpiwory), ale nam zależało jeszcze na miejscu. Ten FN Andy 3 ma 210x150. W NH cloud up 3 mam 215x180 a Forclaz MT500 3 jest 220x180.

Offline EASYRIDER77

« 27 Maj 2024, 09:21 »
rozumiem Cię doskonale. Ale grubości tropika i jego przewiewności nigdzie nie podają. Teraz jestem już mądrzejszy, im lżejszy tym większe przeciągi wnioskuję.

I tak bym wolał lżejszy namiot i z dwoma przedsionkami. Ale przeważyły pozytywne doświadczenia z FN.

Offline Mężczyzna Felek

« 27 Maj 2024, 09:42 »
To prawda i ten FN jest na pewno cieplejszy. NH nie bez powodu jest lżejszy, to namiot na temperatury powyżej 10 stopni. Przez ostatnie 6 sezonów tylko 2 razy spaliśmy w maju. Pozostałe wyjazdy to okres czerwiec-sierpień i tu nie powinno być problemu.

Inna sprawa, że do tej pory spaliśmy w 5 osób w MSR Elixir 4 na powierzchni 223x223 i to pewnie nie było bez znaczenia jeżeli chodzi o temperatury. Co 5 osób ułożonych koło siebie i wydychających powietrze to jednak ciepłej niż tylko dwie.

Dodatkowo mój śpiwór FN finmark z 2010 ma oznaczenie  T comfort na poziomie 12 a T limit na poziomie 6 więc jest to raczej letni śpiwór. Dzieci w nowych finmarkach mają te parametry T comfort 8 i T limit 4.

A kiedyś spałem w tym śpiworze na pomoście, bez namiotu przy zerze stopni. Jak się obudziłem to na deskach był szron. No i co... przeżyłem jakoś, chociaż mnie wytelepało.

Offline Mężczyzna yanis

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 06.09.2020
« 28 Maj 2024, 23:04 »
Ja od dwóch lat sypiam w Husky Sawaj 3. Bardzo kompaktowy po spakowaniu i lekki (wożę go przypiętego na widelcu - z jednej strony namiot, z drugiej śpiwór i materac). Bardzo łatwy w montażu przez jedną osobę. Tylko szkoda, że nie ma tak jak FN - że najpierw rozkłada się tropik, a potem podpina sypialnię. Każdy, kto rozkładał namiot w czasie deszczu, wie o co chodzi :)
Na swoim pierwszym wyjeździe wciskałem się do sypialni razem z sakwami i rowerem (idealnie prostokątny kształt podłogi sypialni ułatwia jej zagospodarowanie). Potem mi przeszło, śpię bez roweru, więc teraz mam mnóstwo przestrzeni dla siebie.
Przeżył dwie solidne nawałnice deszczowe i na razie jest OK.

Offline EASYRIDER77

« 29 Maj 2024, 08:10 »
to chyba lepiej jak stelaż jest zewnętrzny a namiot rozkładasz od razu z tropikiem i deszcze masz w nosie. Bo akurat nie zgadzam się z Tobą z moich doświadczeń.
Tak ma np. FN Sierra, a ANDY nie ma tak. Posiadam oba i widzę różnicę w praktyce.
Jak akurat deszcz nas zastał to w trakcie deszczu moczył się namiot bez tropika aby móc postawić namiot. Potem namiotu w środku tropika nie rozstawisz w ANDY.

Offline Mężczyzna Felek

« 2 Cze 2024, 10:33 »
A z biwaku jakieś foto wrzucisz?

Proszę:

Offline Mężczyzna yanis

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 06.09.2020
« 3 Cze 2024, 22:42 »
to chyba lepiej jak stelaż jest zewnętrzny a namiot rozkładasz od razu z tropikiem i deszcze masz w nosie. Bo akurat nie zgadzam się z Tobą z moich doświadczeń.
Tak ma np. FN Sierra, a ANDY nie ma tak. Posiadam oba i widzę różnicę w praktyce.
Jak akurat deszcz nas zastał to w trakcie deszczu moczył się namiot bez tropika aby móc postawić namiot. Potem namiotu w środku tropika nie rozstawisz w ANDY.

Dlatego napisałem, że tego mi brakuje w Sawaj 3. Wcześniej używałem jednoosobowego FN konstrukcji tunelowej. I tam też najpierw rozkłada się tropik, a potem podwiesza sypialnię. Ale w przypadku małego namiotu tunelowego ta zasada się nie sprawdza. Bo żeby podwiesić tą sypialnię, musiałem na mokrej ziemi wczołgać się pod ten rozłożony tropik). Także fajnie, że sypialnia była sucha. Ale żeby rozłożyć namiot, musiałem przez prawie 10 minut tarzać się po przesiąkniętej deszczem ziemi. Dlatego zmieniłem namiot na większy i konstrukcję igloo. Mój stary namiot (bardzo kompaktowy i lekki, ale zdecydowanie mało komfortowy):
.

Offline EASYRIDER77

« 4 Cze 2024, 08:26 »
yanis, co prawda nie miałem i nie widziałem tego namiotu o którym piszesz ale mam wrażenie, że coś nie tak jest, albo nie zrozumiałem Ciebie. Co też możliwe.
Mianowicie jest możliwość teoretycznie tego co piszesz, ale nikt tego raczej nie robi.
Czyli jak już połączysz nawet ten namiot z tropikiem to jak składasz po nocy to przecież zdejmujesz tylko stelaż. Resztę składasz jako całość. Czyli nie oddzielasz tropika od namiotu skoro stelaż jest zewnętrzny. Czyli piszę o przypadku gdy stelaż jest na zewnątrz tropika.

W przypadku stelaża wewnątrz tropika, czyli tropik jest narzucany na stelaż to złożenie i rozłożenie tego razem nie jest możliwe.

Offline Mężczyzna rmk

« 11 Cze 2024, 16:44 »
Dzięki @Felek za fotki i opis. Przekonałeś mnie i kupiłem NH.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum