Autor Wątek: Pierwszy rower na długie wyprawy  (Przeczytany 22237 razy)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Odp: Pierwszy rower na długie wyprawy
« 4 Sie 2023, 09:49 »
Pierwsze pytanie, jakie bym zadał koleżance tak naprawdę, to co ona rozumie przez "długie wyprawy".

Cytuję z pierwszego wpisu:
Moją pierwszą długą wyprawę planuję zacząć w okolicach Wrocławia i skończyć w okolicach miejscowości Berno w Szwajcarii ( około 1133 km w jedną stronę - w drugą może być i dłużej bo chciałabym wrócić inną trasą - nie wiem jeszcze dokładnie jaką - plan się tworzy ).
Nie wypełnia do końca kryteriów.
Asfalty, zadbane ścieżki rowerowe czy tylko teren np. co np. uskuteczniam ja.
Być może później padnie kolejne pytanie: "moją drugą..."
I tak odesłałbym panią do wątku Magdy.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Sie 2023, 10:04 »
Tylko nie oszukujmy się - jest jeszcze coś takiego jak komfort i przyjemność z jazdy. Oczywiście że na szrocie się da, tylko komfort jazdy będzie mniejszy, awaryjność roweru wieksxa, prędkość mniejsza kosztem większego wysiłku itd.

Tak więc jeśli są możliwości finansowe - to jednak lepiej dołożyć parę groszy bo jest spora różnica pomiędzy sprzętem byle jakim, a w miarę sensownym.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 4 Sie 2023, 10:04 »
I tak odesłałbym panią do wątku Magdy.

Ja z kolei chętnie poznałbym budżet, bo co prawda jakaś kwota pada, ale nie wiadomo czy to dla kupującej dużo, mało czy w sam raz.
Ze swoich doświadczeń:
- żadnych tanich amortyzatorów, bo to zbędny ciężar, a efekt prawie żaden;
- niby V-ki najłatwiej naprawić, ale jak się ma toboły, to jednak bywa, że brakuje hamulca (z drugiej strony byłem świadkiem wesoło tryskającego, z zerwanego w lesie przewodu, płynu, więc ...);
- jeżdżę na prastarym alivio 3x7 i pod tobołami bywa, że brakuje niskiej skrzyni :) ;
- oświetlenie bez dynama, lampki lżejsze, bezoporowe i rzadziej się psują.
-

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
A`propos napędu, to już dwa m-ce rozkminiam, co mi bardziej podpasi w starym giancie (koła 26 cali).
W kitaju za 280zł mogę kupić korbę prowheel 40/28 i wydaje mi się najbardziej sensownym rozwiązaniem do napędu o szerokim spektrum dla słabszej nogi w terenie. Rozważając przy tym 2x9 lub 2x10.

Offline Kobieta Nika

• Miasto: Szkocja/ Polska
  • Na forum od: 03.08.2023
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi / wypowiedzi / podpowiedzi.

Cieszę się, że zapytałam was o zdanie :)

Odpowiadając na pytania :

- budżet - ok. 2 tys zł to raczej w sam raz lub nawet max dla mnie na tą chwilę

- Asfalty, zadbane ścieżki rowerowe czy tylko teren - raczej asfalty i zadbane ścieżki rowerowe .. ale jak się zdarzy jakiś fajny teren .. to żeby też się dało .. nie potrafię lepiej sprecyzować póki co.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi / wypowiedzi / podpowiedzi.

Cieszę się, że zapytałam was o zdanie

I jesteś mądrzejsza po odpowiedziach? Ja np dowiedziałem się, że mój wyprawowy rower na wyprawy się nie nadaje:
- nie ma napędu 3x10 ani 2x11
- nie ma tarczówek
- posiada v-brake, które podobno nie hamują
- ma niewielką ilość mocowań (tylko pod bagażnik)
- posiada amortyzator
- nie jest byle czym

jakbym jeszcze powiedział jaki ma rozmiar kół...
...ale nie powiem, bo się będą śmiać :)

;)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
I jesteś mądrzejsza po odpowiedziach? Ja np dowiedziałem się, że mój wyprawowy rower na wyprawy się nie nadaje:

Wiadomo, że polski lotnik to i na wrotach ..., ale to chyba nie do końca o to chodzi inicjatorce wątku. Ja nie mówię, że z 3x7, rozlatującym amorem i vkami się nie da. Bo się da. Wiem, bo tak jeżdżę :P Ja tylko opisałem co bym chętnie zmienił, żebym, jak mniemam, podniósł sobie komfort jazdy. Tylko tyle.

Offline Kobieta Nika

I jesteś mądrzejsza po odpowiedziach?
[/quote]

Chciałam uzyskać odpowiedź na pytanie dot. tego  konkretnego modelu roweru i myślę, że je uzyskałam.

... a czy jestem teraz mądrzejsza ? Nie wiem  ;D ale wychodzi na to, że będę kontynuować poszukiwania roweru ;D

jaki masz rozmiar kół  ;D ?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Myślę, ze teraz najbardziej możemy pomóc @Nika, jak podrzucimy jakieś linki do rowerów, które w naszej ocenie są ok.
Będzie mogła zobaczyć co poeta miał na myśli i wyrobić sobie jakieś własne spostrzeżenia. W końcu to i tak musi być jej decyzja. Znam np. takich na tym forum, którzy np. potrafią wybierać w oparciu czy rower jest ładny czy brzydki 8)
Jak wszyscy wiedzą za 5 minut wątek zamieni się w dyskusję o przewadze świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia... vide podsumowanie @Romal'a. I każdy będzie miał swoje święte racje.
Zatem panowie od monitowania portali aukcyjnych, macie swoje 5 minut :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta Nika

Myślę, ze teraz najbardziej możemy pomóc @Nika, jak podrzucimy jakieś linki do rowerów, które w naszej ocenie są ok.
Będzie mogła zobaczyć co poeta miał na myśli i wyrobić sobie jakieś własne spostrzeżenia. W końcu to i tak musi być jej decyzja. Znam np. takich na tym forum, którzy np. potrafią wybierać w oparciu czy rower jest ładny czy brzydki 8)
Jak wszyscy wiedzą za 5 minut wątek zamieni się w dyskusję o przewadze świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia... vide podsumowanie @Romal'a. I każdy będzie miał swoje święte racje.
Zatem panowie od monitowania portali aukcyjnych, macie swoje 5 minut :)

Ot co !    :)

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Skoro nosisz się z rowerowaniem, podróżowaniem, na rower wydaj więcej, niż tysie dwa - raz więcej płacąc, wydasz mniej na rower (tak szybko nie będziesz chciała go wymienić na lepszy - drugi).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26

Skoro nosisz się z rowerowaniem, podróżowaniem, na rower wydaj więcej, niż tysie dwa - raz więcej płacąc, wydasz mniej na rower (tak szybko nie będziesz chciała go wymienić na lepszy - drugi).
A właśnie, że nie.
Za 1000zl dziewczyna kupi fajny używany rower na początek, którym spokojnie opyli swój temat.
Będzie na starym XT, który jej nie zawiedzie.
Po tym wyjeździe będzie bogatsza o wiele doświadczeń.

To pytanie jeszcze nie padło: jak z noclegami? Koleżanka śpi w terenie pod namiotem czy raczej nie?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Też jestem zdania że kupowanie docelowego roweru na początku zabawy, kiedy nie znamy swoich potrzeb wystarczająco dobrze, oznacza najczęściej że kupujemy rower, który idealnie pasuje komuś innemu.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Znam np. takich na tym forum, którzy np. potrafią wybierać w oparciu czy rower jest ładny czy brzydki 8)

Czuję się wyróżniony ;P

To napiszta autorko tematu jaki rozmiar szukasz i mozesz odwiedzać nasz temat w Giełda - Okazje z allegro.. czy jakoś tak ;)

Z tanich brzydali 'na próbę' możesz sobie np. takiego przygarnąć i ocenić czego tak na prawdę potrzebujesz na dłuższych trasach - https://www.olx.pl/d/oferta/rower-wyprawowy-turystyczny-28-cali-giant-expedition-lx-hydraulika-CID767-IDWA220.html
« Ostatnia zmiana: 4 Sie 2023, 17:56 qbotcenko »

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Sporo wypraw jechałem na Kellysie z V-kami, podstawowym napędem (chyba Alivio?) i jakimś podstawowym amortyzatorem. Sprawdził się świetnie.

Jak dla mnie, zasadnicze kryterium wyboru (poza oczywiście dobrym rozmiarem) to:
- mocowania pod bagażnik,
- miękki napęd - najlepiej młynek z przełożeniem co najmniej 1:1.5 lub miększym,
- zakładając jazdę poza asfaltem, miejsce na opony przynajmniej 2 cale. Przydatny może być jeszcze zapas miejsca na błotniki.

Cała reszta jest mniej istotna, lub wymaga wymiany po zakupie (patrz: pasujące siodełko). Pierwszy wyjazd raczej nie będzie po trasie, gdzie v-ki będą stanowić jakikolwiek problem. To samo dotyczy amortyzatora - sporo większe znaczenie może mieć szerokość opony i ciśnienie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum