Autor Wątek: Pierwszy rower na długie wyprawy  (Przeczytany 29722 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Odp: Pierwszy rower na długie wyprawy
« 17 Mar 2025, 20:37 »
Ale zaraz, zaraz.. nie pytałeś już nas o polecenie roweru?  :P

Trzeci rok pytam, ale co coś mi wpadnie w oko, to zawsze coś forumowicze mają temu czemuś do zarzucenia :P Ten breezer u góry fajny, tylko żeby linki miał pochowane :(

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 17 Mar 2025, 20:42 »
Trzeci rok pytam, ale co coś mi wpadnie w oko, to zawsze coś forumowicze mają temu czemuś do zarzucenia :P Ten breezer u góry fajny, tylko żeby linki miał pochowane :(

A mnie chowane linki przerastają i muszę oddawać takie rowery do serwisu...

Widziałeś? ^^

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-koga-traveller-sire-rohloff-na-pasku-wyprawowy-CID767-ID14TNJ6.html

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 17 Mar 2025, 21:13 »
No super maszyna

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 17 Mar 2025, 21:22 »
Widziałeś? ^^

Niestety z pewnych względów budżet jest sztywny, a i do paska nie mam przekonania mimo jego licznych zalet :)

« 17 Mar 2025, 21:47 »
do paska nie mam przekonania

Niekótrzy to się tylko na ten wał Cardan'a uwezmą  ::)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Mar 2025, 23:28 »
Breezer całkiem fajny. Linki na zewnątrz w takim rowerze to tylko plus.

Osprzęt ujdzie, będzie to działało. Tylko korba klasycznie z tych do ścigania, a nie na wyprawę. Niestety tak będzie w prawie każdym rowerze gravelopodobnym.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 18 Mar 2025, 05:46 »
Breezer bardzo fajny (ile Ty masz wzrostu jak podajesz rozmiar z linku 60?), linki to tylko plus, tak jak kolega wspomniał - tylko korba średnio się nadaje, ale to w każdym tak będzie.
Nie za bardzo wiadomo, czego Ty właściwie oczekujesz. Piszesz "tylko żeby linki miał pochowane :(" - w takim razie, w tym budżecie (zakładam, że jest to 5k - 5000zł, a nie 5kk...) każda stal będzie je miała na zewnątrz.
Wbrew pozorom można kilka maszyn znaleźć, pytanie tylko czego chcesz, ale tak precyzyjnie.
Ja za tą kwotę, celowałbym w poprzedniego Marina FC (ma swoje wady, ale to wciąż super sprzęt), lub Riverside Touring 520 z Decathlona, taki breezer też spoko, Rondo Mutt da się znaleźć. Eskera i aluminium i stal można znaleźć, ale tu z serwisem gwarancyjnym jest mocno tak se.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 18 Mar 2025, 08:05 »
ten Breezer za taki szmal? To bym wolał pełną  hydraulikę (tu jest TRP HY/RD) i koła 28/29 gdzie popularniejsze są jednak do nich części jeszcze, 27,5 cala jeszcze nie przebiło popularnością 28/29 cali.
A to ma być baran? Breezer Radar Cafe tańszy i z pełną hydrauliką lepszy, ale ma prostą kierownicę, korbę 38 itd.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 18 Mar 2025, 08:25 »
Pomóżcie ignorantowi. Uzbierałem, dla niektórych pewnie skromne, 5kk PLN. I że tak zacytuję klasyka: "Kowalski, opcje!". Bo sam z siebie, to pewnie będę kolejne 10 lat jeździł na antyku :P

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-gravel-breezer-doppler-pro-60cm-shimano-tiagra-2x10-hydraulika-CID767-ID14W1Y5.html

To nie żadna hydraulika, tylko pół-hydraulika. Hamulce póki są nowe są ok a potem, ciężko to wyregulować. Oboje z żoną mamy rowery marki Breezer (Radar Expert) i ja się już poddałem z tymi hamulcami. W miniony weekend wymieniłem u żony na Avid BB7 a swoje to już 3 lata temu zmieniłem na Hayes CX5 - te są świetne (dzięki Sinuche za polecenie), ale już niedostępne.

Generalnie jak pisze EASYRIDER77 to szału nie ma. A jeżeli rozglądasz się już jakiś czas za rowerem to poczekaj jeszcze trochę, rozbieraj, będzie większe pole do popisu  :)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 18 Mar 2025, 08:48 »
ile Ty masz wzrostu jak podajesz rozmiar z linku 60?(...)
Nie za bardzo wiadomo, czego Ty właściwie oczekujesz.

203 cm
Oczekuję roweru, który zastąpi mi leciwego Unibike Crossfire, który już swoje przeżył i należy mu się zasłużona emerytura. Rower ma służyć do krótkich jazd (max. 150 km), we względnym komforcie i po naprawdę rozmaitym terenie (jestem zwolennikiem hejhej przygodo i "a gdzie ta zapuszczona dróżka prowadzi) i dlatego te linki, bo już parę razy w krzaczorach było o krok od nieszczęścia (szarpnięcia). To nie musi być sprzęt, który objedzie świat, ale ma być jakiś krokiem naprzód wobec crossa, którym jeżdżę :) No i ja sakwowy, więc mocowanie na bagażnik by się zdało. A baranka chcę spróbować, bo ponoć daje więcej możliwości niż prosta kiera.

Generalnie jak pisze EASYRIDER77 to szału nie ma. A jeżeli rozglądasz się już jakiś czas za rowerem to poczekaj jeszcze trochę, rozbieraj, będzie większe pole do popisu  :)

Gonienie króliczka nie pomoże, bo zawsze jest coś pilniejszego. A to auto walnie, a to pralka padnie. A ja budżetówka, to nie ma za bardzo z czego odkładać :P

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 18 Mar 2025, 09:04 »
we względnym komforcie i po naprawdę rozmaitym terenie (jestem zwolennikiem hejhej przygodo i "a gdzie ta zapuszczona dróżka prowadzi)
W takim razie sprawdź jakie opony wchodzą w tą ramę. Przy takim nastawieniu 2" powinna przyjmować bez mrugnięcia okiem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 18 Mar 2025, 10:55 »
we względnym komforcie i po naprawdę rozmaitym terenie (jestem zwolennikiem hejhej przygodo i "a gdzie ta zapuszczona dróżka prowadzi)
W takim razie sprawdź jakie opony wchodzą w tą ramę. Przy takim nastawieniu 2" powinna przyjmować bez mrugnięcia okiem.
No i Marin się wpisuje w to, jak nic innego  ;) (w takiej kasie)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 18 Mar 2025, 11:17 »
Pomóżcie ignorantowi. Uzbierałem, dla niektórych pewnie skromne, 5kk PLN.

za takie pieniądze mam 2 rowery i to już po modernizacjach i jeszcze mi zostało. Jeden używany w super stanie, drugi tzw. powystawowy.
Dalej  nie wiem czy szukasz z barankiem czy z prostą kierownicą. Pełna hydraulika to jednak moim zdaniem oczywistość. A jeszcze taki rozmiar jak Ty potrzebujesz to zawsze łatwiej coś taniej znaleźć.
Tutaj dla porównania cen rower nowy:
https://alpkit.com/products/sonder-frontier-sx-eagle-rigid
https://www.rosebikes.pl/rose-hobo-deore-2707434

« Ostatnia zmiana: 18 Mar 2025, 11:22 EASYRIDER77 »

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 18 Mar 2025, 11:53 »
Może coś ze stajni Gianta (Roam - mam ja, ewentualnie Toughroad - ma na pewno ktoś z forum, więc można dopytać o wrażenia)? Tylko tam nie będzie baranka.

« 18 Mar 2025, 12:20 »
Może coś ze stajni Gianta (Roam - mam ja, ewentualnie Toughroad - ma na pewno ktoś z forum, więc można dopytać o wrażenia)? Tylko tam nie będzie baranka.

Ale one wymagają samodzielnego odlania/pospawania framesetu  ::)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum