Autor Wątek: Bilet na przewóz rowery w przypadku przesiadki  (Przeczytany 2189 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Cześć,
Rozkminiam powrót z pociągiem i prawdopodobnie najbardziej pasowałaby mi podróż z przesiadką. Mam natomiast pewne podejrzenia, że kupując bilet na stronie Intercity to na drugi pociąg (ten na który się przesiadam) nie mam zarezerwowanego miejsca na rower.
Czyli dokonuje zakupu biletu na całą podróż z przesiadką, zaznaczam przewóz roweru w 1 pociągu, a w drugim już nie mam opcji zaznaczenia tego (mimo że przewozi i miejsca są).

Kojarzycie jak to wygląda? Czy muszę kupić osobno 2 bilety, żeby mieć możliwość przewozu roweru w obu, a nie mogę w pakiecie (tzn. jeden zakup

Z góry dzięki za pomoc 😉

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Nie. to tak nie działa.
Używaj aplikacji do zakupu biletów (Koleo, Bilcom, (Portal Pasażera - rozkład-pkp.pl) a nie apletów konkretnego przewoźnika. Kupujesz bilet na trasę i w kolejnej karcie przenosi Cię do biletów dodatkowych. Zaznaczasz rower. Jeżeli w którymś z pociągów miejsc już nie ma dla rowerów to nie sprzeda Ci biletu. Jeżeli sprzeda, to masz rezerwację we wszystkich pociągach.
Oczywiście tam, gdzie miejsca są rezerwowane. Często w kolejach przewoźników regionalnych rezerwacji nie ma.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Nie. to tak nie działa.
Używaj aplikacji do zakupu biletów (Koleo, Bilcom, (Portal Pasażera - rozkład-pkp.pl) a nie apletów konkretnego przewoźnika.
Nie rób tak, chyba, że kupujesz bilety łączone między przewoźnikami. Jadąc tylko intercity kupuj na stronie intercity, bo wtedy bilet możesz wymieniać, zwracać z dużo lepszą wygodą.

System intercity automatycznie przyjmuje, że cała podróż jest z rowerem. Pierwszy wybierasz z rowerem, drugi już nie masz wyboru. Na końcu przed płatnością masz taki ekran - właśnie sprawdziłem aby odpowiedzieć, ale przez to odpowiadałem za długo

Jak chcesz się upewnić, to na stronie https://www.vagonweb.cz/razeni/?lang=pl sprawdzasz, że te miejsca w drugim pociągu TEŻ są dla podróżnych z przewozem rowerów. Są też informacje, np. o tym, że masz gniazdka, ale elektryka raczej nie podładujesz za wiele.

Pamiętaj, że dojście do punktu nr 1 blokuje miejsca na rowery na jakiś czas, kilka/naście minut. Nie próbuj więcej niż raz, bo będziesz musiał czekać aż się zwolnią, jeśli to były ostatnie.
« Ostatnia zmiana: 5 Sie 2023, 11:33 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Nie. to tak nie działa.
Używaj aplikacji do zakupu biletów (Koleo, Bilcom, (Portal Pasażera - rozkład-pkp.pl) a nie apletów konkretnego przewoźnika.
Która z tych aplikacji jest najlepsza? Którą najbardziej polecasz?

Nie. to tak nie działa.
Nie rób tak, chyba, że kupujesz bilety łączone między przewoźnikami. Jadąc tylko intercity kupuj na stronie intercity, bo wtedy bilet możesz wymieniać, zwracać z dużo lepszą wygodą.

System intercity automatycznie przyjmuje, że cała podróż jest z rowerem. Pierwszy wybierasz z rowerem, drugi już nie masz wyboru. Na końcu przed płatnością masz taki ekran - właśnie sprawdziłem aby odpowiedzieć, ale przez to odpowiadałem za długo

Jak chcesz się upewnić, to na stronie https://www.vagonweb.cz/razeni/?lang=pl sprawdzasz, że te miejsca w drugim pociągu TEŻ są dla podróżnych z przewozem rowerów. Są też informacje, np. o tym, że masz gniazdka, ale elektryka raczej nie podładujesz za wiele.

Pamiętaj, że dojście do punktu nr 1 blokuje miejsca na rowery na jakiś czas, kilka/naście minut. Nie próbuj więcej niż raz, bo będziesz musiał czekać aż się zwolnią, jeśli to były ostatnie.
No i właśnie dokładnie tak samo myślałem. Mam jechać IC, a później EIP.
No i w tym 1 mam miejsce na rower, a w tym 2 nie przypisało mi miejsca dla podróżujących z rowerami. Dokładnie tak samo sprawdziłem na webwagon. Dostałem miejsce 16, a dla rowerów jest 11 i 13.
Jak po czasie chciałem kupić bilet tylko dla tego drugiego EIP to bezproblemowo mógłbym zakupić miejsce 11 lub 13. Więc nie ogarniam w czym problem.

• niech tak się stanie
Która z tych aplikacji jest najlepsza? Którą najbardziej polecasz?
Jak jedziesz jednym przewoźnikiem kupuj u przewoźnika. Aplikacje są dobre przy przesiadkach między przewoźnikami, bo wtedy dostajesz tzw. wspólny bilet (cena jest niższa niż dwa bilety kupowane osobno, różnice dochodzą do 30 zł).
https://www.intercity.pl/pl/wspolny-bilet/

• niech tak się stanie
Więc nie ogarniam w czym problem.
No, ale jak nie ma w tym drugim miejsc na rower, to wyskakuje komunikat, że wszystkie bilety w danej klasie bla bla bla i podaje, że to drugi odcinek. Może miejsca dla rowerzystów w EIP nie są na sztywno przypisane, bo to pociąg typu tramwaj i z każdego siedzenia widać koniec wagonu?

No właśnie nie wiem i w tym problem. W EIP jest bardzo mało miejsca na rowery i nie chcę żeby się potem okazało, że konduktor mnie wyprosi bo nie mam wykupionego miejsca na rower...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum