Autor Wątek: Obręcz do wymiany.  (Przeczytany 1098 razy)

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Obręcz do wymiany.
« 8 Sie 2023, 16:37 »
No to se pojechałem na długi weekend...:-\

Wiadomo - obręcz do wymiany. Dobrze że mnie dzisiaj podkusiło sprawdzić rower i zaniepokoiło mnie bicie boczne koła.

To jest tylne koło trekkinga, 28", takie w sumie standardowe - od nowości. No ale troche już przejechało, i z sakwami też dawało radę.

I teraz pytanie: gdzie kupić dobre, ale nie za dobre (takie średnie) koło? Warto brać to co jest na allegro w cenie ok 200zł, czy też dawać do złożenia/zaplecenia? Na innym forum polecana jest firma daveo . pl Macie o niej jakieś zdanie? Ewentualnie gdzie kupić w miarę porządne koło do trekkinga? Takie z już 36 szprychami, z piastą najlepiej maszynową (łożyska), i pod hamulce tarczowe. A! I piasta żeby mi obsłużyła napęd x8 oraz x10 (zimą mam zamiar robić upgrade napędu).

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Obręcz do wymiany.
« 8 Sie 2023, 17:08 »
Jeżeli z piasta działa dobrze to kup sobie obręcz i daj do zaplecenia.
Z tego co widzę to jest standardowa obręcz, nawet szprychy będą pasować (choć niektórzy polecaja zaplatanie na nowych, ja tam używam starych szprych).

W ub.r. kupiłem na zapas kilka obręczy Remerx'a,. Takie pod trekinga, może nie powalają wagą, ale są solidne, nie zawiodły mnie. Mam V'ki więc obręcze się ścierają - zaplatam na nowej obręczy i jest OK.
Jeżdżę z sakwami.

Koła tylne za 200zł ?
To moim zdaniem zbyt tanio by były solidne ( obręcz liczę 100zł, piasta deore tył 150, + szprychy i zaplot) nie widzę tego za 200zł.
« Ostatnia zmiana: 8 Sie 2023, 17:19 sinuche »

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 8 Sie 2023, 19:13 »
No właśnie że pozostałe elementy (piasta, szprychy), to najtańsze badziewia klasy Tourney (piasta TX505). Aż się dziwię że to tyle przejechało (>20kkm) i dopiero teraz padło :) Nie opłaca się tego przeplatać.

Czy mógłby ktoś bardziej na kołach się znający zerknąć na te aukcje, i powiedzieć mi czy warto? Wymiary obręczy mi pasują, zgadzają się z tym co mam do tej pory. Poniższe zestawy różnią się liczbą szprych (32, 36) i piastami (obydwie novateca, ale inne modele). Mam zagwozdke czy na pewno potrzebuję 36 szprych. Ważę 80kg plus rower plus sakwy to nie będzie więcej niż110kg.

https://allegro.pl/oferta/komplet-kola-rowerowe-p-t-rodi-29-novatec-tarcza-13519730006
https://allegro.pl/oferta/kola-29-rodi-fw-disc-novatec-d471-d472-db-8-11s-13198919620

Chcę kupić komplet, bo z przodu mam koło podobnej klasy jak to tylne (choć nie tak zużyte), ale z dynamopiastą której chcę się pozbyć.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 8 Sie 2023, 21:08 »
Spytaj Wuja Toma. Miał w tamtym roku systemowe koło Shimano, tył, do sprzedaży. Całkiem przyzwoite

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 9 Sie 2023, 14:12 »
Mam u siebie od kilku lat koła na Novatec d041/42 na RODI FW Disc i jestem bardzo zadowolony. Co prawda jeżdżę ostatnio niewiele, ale swoje ważę i nie raz nie dwa po kamienistych drogach na Jurze kółka się toczyły.

Założyłem też do elektryka żony takie same jak zalinkowałeś (na kapslowanych obręczach EXCALIBUR XC). Jak na razie jedyny zarzut to badziewne naklejki schodzące przy zakładaniu opony jak się je plastikową łyżką zajedzie...
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 20 Sie 2023, 00:20 »
Jako że na ostatniej wycieczce miałem "mały" problem z obręczą i (co za tym idzie) też szukam nowego koło to pozwolę sobie podpiąć się pod temat :)

Czy obręcz o szerokości 24 mm (19C) przyjmie oponę 1.75?
Na Alledrogo znalazłem takie koło:
https://allegro.pl/oferta/kolo-rowerowe-tylne-26-cali-novatec-v-brake-14158249403
Dobre to kółko?
O ile w rowerze potrafię sobie parę rzeczy zrobić, o tyle w sprawach "jakościowych" jestem totalnym laikiem.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum