Autor Wątek: Porządne mycie roweru  (Przeczytany 3092 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Porządne mycie roweru
« 11 Sie 2023, 19:06 »
Przymierzam się do porządnego odczyszczenia moich rowerów. Ramy, napęd - wszystko. Wiem że są jakieś płyny w sprayu aktywna piana itp - w co warto się zaopatrzyć? Jakaś szczotka, gąbka? Raczej w grę wchodzi wypad na myjnię samoobsługową. Również napęd chciałabym wydobyć spod warstwy smaru z piachem. Czym najlepiej?
Może jakieś tutoriale albo filmiki na youtube?
Niby prosta sprawa, niby czyściłam wcześniej wiele razy napęd, ale zawsze zapaskudzałam wszystko wokół, trwało to długo, efekt był taki se. Może da się łatwiej? ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Sie 2023, 19:32 magda »

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Odp: Porządne mycie roweru
« 11 Sie 2023, 20:51 »
Jakiś czas temu na osiedlowej wyprzedaży kupiłem 3 butelki tego siuwaksu za 50zł:

Używam do czyszczenia napędu z wynalazkiem z lidla

Po dwóch płukaniach (kręcę pedałami i zmieniam biegi) spłukuje woda z butelki 1,5l z otworkami w nakrętce i otrzymuje napęd świecący i czysty. Resztę roweru czyszczę na myjni bezdotykowej oczywiście staram się nie prowadzić strumienia po uszczelnieniach łożysk ale też bez przesady.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 12 Sie 2023, 07:42 »
Godzina jazdy, w dobrym deszczu, rozwiąże wszelkie Twoje dylematy

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 12 Sie 2023, 11:18 »
Ważniejsze czego nie robić

Do mycia roweru i części rowerowych używam Dipera - taki koncentrat do mycia naczep. Części całkiem nieźle. Trzeba jednak uważać, bo z niektórych części (zwłaszcza anodowanych) potrafi schodzić kolor. Do tego pozostaje delikatny, matowy osad - można nabłyszczyć wd40 na kawałku papieru toaletowego

Druga sprawa, to wszelkiego rodzaju płyny mogą zanieczyścić klocki i tarcze hamulcowe.

Brudne (kupione jako używane) kasety i łańcuchy czyszczę w myjące ultradźwiękowej. Jednak samo odmaczanie we wrzątku z diperem też daje radę.

Najważniejsze to nie zapaskudzić roweru. Ja parafinuję łańcuch więc do zmywania mam tylko kurz i błoto. Warto po myciu zacząć używać smaru, który nie usyfi znowu roweru.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 12 Sie 2023, 12:08 »
Dużo ryzykujesz bo po takim gruntownym myciu napęd lubi wariować :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2023, 12:30 »
Dużo ryzykujesz bo po takim gruntownym myciu napęd lubi wariować :)

Dokładnie - częste mycie skraca życie, skóra się wyciera i człowiek umiera  :lol:

Takie zabawy w dokadne mycie to mają sens jak się ma wypasiony rower za grubą kasę i jeździ tylko na sucho (vide wielu szosowców), albo się rower sprzedaje. A przy normalnym użytkowaniu to trochę robota głupiego, szczególnie w przypadku sprzętu do jazdy w terenie.

Najważniejsze to nie zapaskudzić roweru. Ja parafinuję łańcuch więc do zmywania mam tylko kurz i błoto. Warto po myciu zacząć używać smaru, który nie usyfi znowu roweru.

Spotkałem na PGR takiego gościa co uwierzył w potęgę parafiny :lol:. Na stracie mieliśmy burzę z piorunami i ścianę deszczu, a ten już po 10km wziął się za smarowanie łańcucha, bo mu trzeszczeć zaczęło  ;). W terenie to tylko gęste i lepkie smary się sprawdzają, lepiej mieć brudny łańcuch i dobrze pracujący napęd, niż czysty i rzerżący jak nieboskie stworzenie

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 12 Sie 2023, 13:33 »
Potwierdzam, że mycie roweru nie wystarcza na długo, ale ja rower sporo wożę autem i wolę, żeby był czystszy niż mniej.
Wożę ze sobą do myjni samoobsługowej wiadro, do którego nalewam wody z szamponem do aut oraz plyn do mycia silników w butelce ze spryskiwaczem.
Rower obmywam myjka, spryskuje napęd tym płynem. Obmywam całość gąbką moczoną w wiadrze, spryskuję, w tym czasie syf na napędzie nieco odpuszcza.
Starannie spłukuję całość, ewentualnie poprawiając tam i ówdzie gąbka.
Czas pracy około 15 minut, rower jest wystarczająco czysty.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
« 12 Sie 2023, 15:08 »
Również napęd chciałabym wydobyć spod warstwy smaru z piachem. Czym najlepiej?

Benzyna ekstrackcyjna. W każdym chemicznym, supermarkecie budowlanym, też w spożywczych na działach technicznych, pewnie na stacji benzynowej. Łańcuch wrzucić do butelki z dużym korkiem np. po mleku, ułożyć do wzdłuż dłuższego boku, tak żeby ułożył tak, że zajmuje jak najmniej miejsca na wysokość, benzyny nalać tyle o ile, żeby ledwie go przykryć, bo nie warto marnować drogiej benzyny, zakręconą butelkę mocno wstrząsać, obracać, obmywając skutecznie łańcuch w tej minimalnej ilości benzyny. Inne elementy napędu szmatką nasączoną benzyną.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 12 Sie 2023, 17:49 »
Walczyłam kiedyś szmatką z benzyną i było to mocno pracochłonne, upierdliwe, wszystko wokół było uwalone, a brud który siedział głębiej wcale nie wychodził.
Chciałabym odczyścić rowery, bo i tak ostatnio niemal nie jeżdżę całodniowo. Natomiast rozważam w przyszłości sprzedaż rowerów i zakup jednego który zastąpi oba i wtedy wolałabym mieć pięknie czyste rowery. Skoro sprzedawcy mają tak czyste rowery, to to nie może być jakiś czasochłonny i upierdliwy zabieg, bo nikt by na to nie poszedł ;)

« 12 Sie 2023, 17:56 »
Jeżeli masz na myśli łańcuch to jedynie szejkowanie usunie "brud, który siedzi głębiej".

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 12 Sie 2023, 18:29 »
Kaseta też? bez demontażu się nie obejdzie? Kółka w przerzutce tak samo?

« 12 Sie 2023, 19:21 »
Tak. Ja kasetę rozbieram i myję w benzynie. Kółka przerzutki również. Pamiętaj jednak o posmarowaniu później ślizgów.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 12 Sie 2023, 21:56 »
Cały rok nie myję, a po zimie rozbieram wszystko do ostatniej śrubki i kapitalka - mycie na błysk, smarowanie, regulowanie, nowe linki, pancerze, itp, itd. Rower przez sezon wygląda ładnie, a w zimie to już nieważne. Po zimie ponowny remoncik.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 13 Sie 2023, 00:01 »
Spotkałem na PGR takiego gościa co uwierzył w potęgę parafiny . Na stracie mieliśmy burzę z piorunami i ścianę deszczu, a ten już po 10km wziął się za smarowanie łańcucha, bo mu trzeszczeć zaczęło  ;). W terenie to tylko gęste i lepkie smary się sprawdzają, lepiej mieć brudny łańcuch i dobrze pracujący napęd, niż czysty i rzerżący jak nieboskie stworzenie
Fakt parafina i deszcz to kiepskie połączenie.

Pytanie tylko kto normalny jeździ w trakcie ulewy? Jak ktoś ma takie dziwne pomysły, to faktycznie dla niego tradycyjny smar może być lepszym rozwiązaniem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 13 Sie 2023, 07:15 »
Cały rok nie myję, a po zimie rozbieram wszystko do ostatniej śrubki i kapitalka - mycie na błysk, smarowanie, regulowanie, nowe linki, pancerze, itp, itd. Rower przez sezon wygląda ładnie, a w zimie to już nieważne. Po zimie ponowny remoncik.
Wreszcie jakie głos rozsądku.
Jeśli nie używany w zimie, to przed zimą

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum