Autor Wątek: Dzieło potomków najlepszych rzemieślników z Eregionu - Karamba  (Przeczytany 9933 razy)

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Ząbki
  • Na forum od: 11.03.2013
Jeżeli Karpaty potraktować jako Góry Mgliste, a obszar leżący u ich podnóża jako Eregion (zwany też Hollinem), dodatkowo niedaleko znajdowało by się wejście do Khazad-dûm, to - podając za Tolkienem - na tym terenie działało Gwaith-i-Mírdain, czyli noldorskie bractwo, które było odpowiedzialne m.in. za stworzenie Pierścieni Władzy. To wydarzyło się dawno, jednak umiejętności tworzenia rzeczy niezwykłych przetrwały do dzisiejszych czasów - chociażby w postaci dzieł Bartka, czyli framesetów Karamba.

A teraz wracając na ziemię. Trzy lata temu szukałem czegoś, co mogłoby zastąpić mojego trekkinga. Wybór padł na Breezera Radar Expert - wypadkowa ceny, wyglądu, dostępności oraz chęci spróbowania stali. Był to strzał w dziesiątkę - no, może w dziewiątkę: możliwość wsadzenia szerokiego kapcia, sporo uchwytów montażowych, miękkość stali. Niestety, mocno przestrzeliłem się z rozmiarem i mimo usilnych prób dostosowania roweru do mojego wzrostu, wciąż było coś nie tak. Musiałem więc przyznać sam przed sobą, że kupiłem za duży rower - co zajęło mi prawie dwa lata. Ze sprzedażą nie było problemu - szybko znalazł nowego właściciela i chyba po dziś dzień dobrze służy.

W międzyczasie przeglądałem oferty stalowych producentów: Genesis, Fairlight, itp. Chciałem mieć maszynę, którą mogę swobodnie zrobić jakiś bikepacking, powłóczyć się, połapać kwadraty, czasem pojechać jakiś ultra. Innymi słowy sprzęt trochę do wszystkiego. Przypomniałem sobie również, że rozmawiałem kiedyś z thedio, który wspomniał, że jego rower jest "w produkcji" - u Karamby właśnie. Dalej poszło z górki: mejle, wizyta w warsztacie, dogadywanie szczegółów. W międzyczasie próbowałem rozwiązać dylematy: napęd jedno blatowy, czy dwu? Widelec karbon, czy stal? Jakie malowanie?

Koniec końców otrzymałem ramę, z geometrią lekko bazującą na mojej szosie, odpowiednio zmodyfikowaną do gravelowej jazdy. Z racji tego, że jestem - nie boję się tego słowa - fanbojem Tolkiena, chciałem go sobie lekko tym Tolkienem naznaczyć. Na widelcu i wokół korby są intruzje imitujące złoża mithrilu - który co prawda był srebrzysty, ale złoty bardziej mi leżał z czernią. Natomiast na górnej rurze i na podsiodłowej są napisy w runach cirith. Cała reszta w błyszczącej czerni.

Po niecałych czterech miesiącach użytkowania utwierdziłem się w przekonaniu, że jeden blat i karbonowy widelec to był dobry pomysł. Niedawno został oklejony folią ochronną, zostały także "wyleczone" rany, które odniósł na tegorocznym błotno-deszczowym Proziaku. Jeżeli kogoś interesuje waga - z pedałami równe 10 kg, co uważam za dobry wynik, nie zbijałem wagi za wszelką cenę.

A tu napisy. Nie jest to losowy ciąg znaków i znaczenie jakieś ma.

« Ostatnia zmiana: 20 Sie 2023, 09:19 walsodar »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Brakuje podstawowej informacji. Jakie są opony?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

W tej chwili siedzą 42mm Spec Pathfindery, ale rama przyjmie oponę do 2.3", przy rozmiarze koła 650b.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
No fajny kawałek stali.
Napisz specyfikację techniczną.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
bardzo ładny , podoba się !

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Najładniejsze jest intro, zapis nazwy producenta ramy w złocie, logo producenta widła, wideł.
10kg w stali nie jest dużo.

Gdybyś zechciał podać rury, jakie zastosowano, model widła.

Niech służy!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Dzięki!
Rury to Columbus Life, spawane metodą TIG. Wideł to Enve Anventure, ale początkowo miał być również w stali. W międzyczasie dozbierałem środków i przekonałem się do węgla. Kiera to sprawdzona Pro Discover, podobnie jak sztyca. Koła od Dandych, opony Spec Pathfinder 42, również wcześniej sprawdzone w boju, dętki. Napęd to mix GRXa 600/800, 1x11. Kaseta 11-42 w połączeniu z owalem z przodu (40) pozwala mi wjechać na większość podkarpackich podjazdów. Trzy uchwyty na bidon, na widelcu też parę dziurek jest.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Pytanie klucz - zaznacz właściwą odpowiedź*:
a/ jeździ 3x lepiej, b/ 2x lepiej, c/zupełnie różne światy, dzieli je przepaść - nie ma co porównywać (x1oo.ooo).

Opisz, proszę, w czym rzecz (clou).

*bez uwzględnienia in minus nadrozmiarówki poprzedniego, ew. innych, mniej dobrych kół
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
piękny, gratulacje!
No Breezer przy kołach 28/29 oficjalnie wchodzą 2.1 cala szerokość. Ja używam 2.2 cala w tej ramie choć jeżdżę z prostą kierownicą.
To ile wchodzą przy kołach 28/29 cali max do Karamby?

No i oczywiście wrażenia z jazdy, w sensie praca stali czy coś ?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Kaseta 11-42 w połączeniu z owalem z przodu (40) pozwala mi wjechać na większość podkarpackich podjazdów.

Jak to tak? U mnie blat 34T z przodu, z tyłu także 11-42 i mam problemy z podjazdami, bo trakcja gdzieś znika, a i konstrukcja ciężko harczy na przekosie...

A co do roweru - wizualnie zwracają uwagę rury różnych przekrojów - no i spasiony wideł, który również wciśnięty w tę główkę jak tampon rozmiaru XXL.

Malowanie fajne, ale nie zadbałeś o szczegóły pokroju złote podkładki, zacisk sztycy, tarcza korby, może złote przewowdy?

Ile Cię wyniosło spawanko i materiały? ;]

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
... Ile Cię wyniosło spawanko i materiały? ;]
Spawanie ramy Karamba wycenia na 5 tys. + 1,5 tys. widelec, ceny z malowaniem. Pytałem niedawno, jak zawiozłem ramę do spawania.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Choć nie jestem wielkim fanem stali to ekstra ten rower wygląda, widać, ze była bardzo spójna i przemyślana koncepcja jak to ma wyglądać. I jak niewiele stalowych rowerów ma prawdziwie sportowe zacięcie. A waga jak na stal bardzo elegancka, dysponujący podobną pojemnością opon karbonowy Grizl jest niewiele lżejszy.

Jak to tak? U mnie blat 34T z przodu, z tyłu także 11-42 i mam problemy z podjazdami, bo trakcja gdzieś znika, a i konstrukcja ciężko harczy na przekosie...

Przełożenia to dobierasz do tego jak masz mocną nogę, a nie do roweru ;). Zwycięzca tegorocznego PGR też jechał na napędzie 1x i miał z przodu tarczę 46T

Spawanie ramy Karamba wycenia na 5 tys. + 1,5 tys. widelec, ceny z malowaniem. Pytałem niedawno, jak zawiozłem ramę do spawania.

Ale to chyba nie taki karbonowy widelec jak jest tutaj, bo to już sprzęt na wypasie i jak widzę ponad 2000zł kosztuje. Ale też warto w to wejść, bo tak szerokie widelce stalowe są potwornie ciężkie.

Offline Mężczyzna misiek

Ale to chyba nie taki karbonowy widelec jak jest tutaj ...
Cenę podałem za cały frameset stalowy bo taki mnie interesował. Nie wiem jak z trwałością węglowego widelca w zastosowaniach terenowych, w dłuższym okresie eksploatacji. Osobiście jakoś nie mam przekonania, ale może bezpodstawnie.     
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
W moim Hultaju karbonowy widelec śmiga po dziurach od jakiegoś roku i nic mu się nie stało.
A rower ekstra, pomimo że czarny.

Offline Mężczyzna misiek

W moim Hultaju karbonowy widelec śmiga po dziurach od jakiegoś roku i nic mu się nie stało...
U mnie śmigała całość przez 6 "roków"  ;), aż w końcu pękła alu rama. Nie wiem czy widelec węglowy nie poległby znacznie szybciej, może kiedyś się przekonam do węgla. Póki co rozglądam się za czymś stali.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum