Autor Wątek: Piasty ze zmiennym rozstawem  (Przeczytany 1462 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Piasty ze zmiennym rozstawem
« 22 Sie 2023, 17:42 »
Złożyłem nowy rower, jest całkiem przyzwoicie, tylko koła mam w spadku ze starego. Przy oponie 2,15" i obręczy o szerokości wewnętrznej potrafi bujać jeśli ciśnienie nie jest odpowiednio wysokie.

Powoli rozglądam się i rozważam zaplatanie kół na carbonowych obręczach 25-30 mm. Problem w tym, że rama jest pod elastyczną oś / tradycyjne szybkozamykacze. Nie chcę składać pod ten standard.

Szukam piast, w których można zmieniać kapsle i niezależne na czym będę w przyszłości jeździł, żeby wciąż pasowały.

Aha. Byłyby dobrze, gdyby bębenek był ten dłuższy, pod kasety szosowe 11-rz.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Piasty ze zmiennym rozstawem
« 22 Sie 2023, 22:21 »
Takie miejsce możliwości oferują na pewno piasty DT Swiss. Czy inny producent piast ma coś takiego w swojej ofercie to już nie wiem.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 25 Paź 2023, 13:53 »
Sprawdź piasty Bitex. Tych piast te używają Kołodziej z dandy horse (pod własną marką)  z Warszawy.
Także winny to być bardzo dobre produkty. Producja Taiwan

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Paź 2023, 12:16 »
Stanęło ostatecznie na zwykłych Deore i lekkich, aluminiowych obręczach Sunringle Duroc, które kupiłem z całymi kołami. Oczywiście i tak nie miałem czasu na zaplatanie, więc wszystko leży i czeka.

Z tego co się zorientowałem, to możliwa byłaby zmiana ze 135 na 142, ale już nie do standardu Boost  - a to przeszłość.

Do carbonu zniechęciły mnie:
- brak możliwości zmiany rozstawu ze 142 do 148
- dostępność obręczy innych niż hookless. Opony nie tubeless + dętka wychodzą lżej
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 26 Paź 2023, 22:25 »
Zastanawia jaką obecnie szerokość breczy oferują producenti w rower xc29?
Z tego co dawno temu to dla mtb 26 było to 19 mm wewnątrz.
Trochę czytałem  o karbonach szosowych i tam na oponę  25-28 mm zalecają obrecz 21-23 mm wewnątrz.  Ich tłumaczenie że to dla poprawny aerodynamiki do mnie nie trafia.

Offline Mężczyzna Blondas

• Na forum od: 02.04.2023
« 28 Paź 2023, 11:49 »
Najczesciej chyba 25mm wewnatrz, ale coraz częściej 30.zresztą podobnie zaczyna być w gravelach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum