Autor Wątek: Linka nośna do tarpa  (Przeczytany 2917 razy)

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
Linka nośna do tarpa
« 28 Sie 2023, 14:14 »
Po ostatnim wypadzie, doszedłem do wniosku że linka nośna mojego tarta z chińskiego parakordu rozciąga się jak guma a majtach. Ciężko ją samemu napiąć, wrzyna się w ręce straszne. Po napięciu odciągów opada on na moskitierę, fakt że jak usiądę czy wejdę hamak też lekko opada.

Czy są takie linki które się nie rozciągają się za bardzo?? Kiedyś były takie, ale one nie były nylonowe czy poliestrowe. Trochę chyba nawet grubsze ale nie wiem co to za linki? Jakich wy używacie?
\m/

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Linka nośna do tarpa
« 28 Sie 2023, 15:11 »
Ja używam takiej linki od Nite Ize albo takiej z Amazona. Ta od Nite Ize jest trochę cieńsza. Obie się trochę rozciągają, ale w stopniu, który nie przeszkadza. Może problemem jest zbyt małe naciągnięcie linki? Pomóc tu może mniejsza wersja napinacza do linek Nite Ize CamJam XT. CamJam produkowany jest też w wersji plastykowej. Jest dużo tańszy, ale nie polecam, bo to już nie ta jakość.

Prawie wcale nie rozciąga się linka dyneema. Nie wiem tylko, czy nadaje się do wiązania węzłów, bo to taka miękka w dotyku plecionka w formie rurki bez rdzenia.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Sie 2023, 15:17 »
Prawie wcale nie rozciąga się linka dyneema. Nie wiem tylko, czy nadaje się do wiązania węzłów, bo to taka miękka w dotyku plecionka w formie rurki bez rdzenia.
są różne linki z dyneemy. Ja kupowałem takie w oplocie poliestrowym.

My home is where my bike is.

« 29 Sie 2023, 09:06 »
Właśnie z tego co wiem, dyneema nie nadaje się na węzły, przynajmniej niektóre z nich. A czy linka żeglarska nada się do tego, np 4mm?

Mam jeszcze zakupione u nas "Linka spadochronowa Paracord Badger Outdoor 550 Olive 30 m". MOże ona będzie lepszej jakości? Czy po prostu te paracordy się do tego nie nadają?
\m/

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 29 Sie 2023, 09:20 »
czemu miała by się nie nadawać? Kelvar się nie nadaje.
Mówimy o linkach w oplocie, nie surowym sznurku z dyneemy, np takich
https://raksa.com.pl/lina-dynema-regatta-4mm-32846.html

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Sie 2023, 09:22 »
A może zacznij prościej?
W wielu sklepach z narzędziami, farbami itp można kupić linki różnych średnic na metry.
Kupisz, sprawdzisz, nawet jeśli sie nie nada to będziesz miał za grosze linkę do wieszania prania  ;)
Te linki są naprawdę porządne, używam do różnych zastosowań.

Offline Mężczyzna maper

« 29 Sie 2023, 09:40 »
I jeśli chodzi o przekrój, to na linkę nośną do tarpa spokojnie wystarczy 3 mm. To już zauważalnie mniejsza objętość w bagażu, niż linka 4-5 mm.

« 29 Sie 2023, 09:44 »
@Borafu tak pewnie zrobię. Chcę kupić jakieś 15 m i ta dyneema to trochę drogo wychodzi.

@ mapper Masz rację, nie będę na tym spać. Sprawdzę tylko żeby się nie wrzynała w dłoń.
\m/

Offline Mężczyzna maper

« 29 Sie 2023, 10:10 »
Na poniższym filmie od 7:03 masz zastosowanie tego napinacza CamJam. Na oko właśnie na lince 3 mm. I zapewniam, bo sam to praktykuję właśnie w takim zestawieniu, że nic w dłonie się nie wrzyna.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum