Autor Wątek: Nowy GRX 1x12  (Przeczytany 3832 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Nowy GRX 1x12
« 2 Wrz 2023, 13:03 »
Jeżdżę na grx 2x11 i nie jestem w pełni zadowolony ze stopniowania. Przeskok w korbie z 48 na 31 jest bardzo zauważalny, do tego kadencja miedzy poszczególnymi biegami może różnić się nawet o 10. To jest oczywiście koszt szerokiego zakresu, ale nie jest idealnie.
Ja mam korbę 36/22, czyli jeszcze większy skok. Z tego co pisałeś zakładałeś kasetę 11-42T, przy normalnej kasecie 11-34T stopniowanie jest bardzo gęste.

To co ja mam sprawdza się super na asfalcie i w lżejszym terenie. Gorzej jeśli teren zmusza do wolniejszej jazdy i optymalne przełożenie wypada między blatami.

Dodatkowy dwunasty bieg efektywnie może dodać do kasety 11-36T dodatkową zębatkę 42T. W takim przypadku jest to istotna różnica.
Tzn. nie robi korb 73mm. Z 1x nie ma problemu. W napędzie dwurzędowym sprawa się komplikuje - przerzutka GRX nie obskoczy korby MTB. Tu niestety widać, że ta linia jest robiona jako przedłużenie grup szosowych, podczas gdy SRAM ma całościową ofertę.
Hmm. Ja używam korby mtb 3-rz z rockringiem zamiast dużej zębatki. Zwykła Ultegry. 6800 i R8000 były na granicy zakresu. Jakoś wchodziło, ale nie przetestowałem prawidłowo, bo miałem zbyt zużytą zębatkę i całkiem nowy łańcuch.

GRX z nową zębatką obsłużył bezproblemowo. Możliwe, że normalną korbę 2-rz też by obsłużyło. Będę pewnie sprawdzał w innym rowerze.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
« 2 Wrz 2023, 13:24 »
Ale jaki jest sens zakładania grupy gravelowej 2x do roweru z 73mm? To już jest niewielka róznica w zestawieniu z grupami MTB 2x. To już jest niemal to samo, tylko inaczej nazwane. Grupy GRX wtedy mają sens, gdy rower jest dość szybki i chcemy mieć spory zakres szybkich biegów - i takie rowery prawie zawsze są na 68mm. Natomiast rowery z 73mm to są już z reguły sprzęty pod szerokie opony, gdzie dużo istotniejszy jest zakres niskich biegów, czyli lepiej się sprawdzi grupa MTB.

Rozchodzi się o kompatybilność z klamkomanetkami (są ramy pod baranka z mufą 73mm) i  ewentualnie o  możliwość pożenienia napędu z korbą MTB. Stąd SRAM ma w ofercie grupy pod 73mm.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 2 Wrz 2023, 14:03 »
Przeskok w korbie z 48 na 31 jest bardzo zauważalny, do tego kadencja miedzy poszczególnymi biegami może różnić się nawet o 10.

Moim zdaniem najlepiej jest tak dobrać rozmiar blatu, aby wykorzystać cały zakres kasety i aby napęd traktować jak 1x.
Młynek jest wtedy zarezerwowany tylko na bardzo strome podjazdy albo na wymagający teren.

W takiej sytuacji praktycznie nie ma potrzeby zmiany przełożenia na korbie podczas jazdy i nie występuje problem skokowej zmiany kadencji.

Ja zestawiłem sobie kiedyś taki napęd 2x10: korba 24/40, kaseta: 11-28 na płaskie i 11-36 na góry. W pełni wystarczający zakres i ciasne stopniowanie.

Do tego względnie tanie i typowe podzespoły. Bez problemu kompatybilności i wychodzenia poza zakres pracy.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Wrz 2023, 14:45 »
Ja zestawiłem sobie kiedyś taki napęd 2x10: korba 24/40, kaseta: 11-28 na płaskie i 11-36 na góry. W pełni wystarczający zakres i ciasne stopniowanie.

Tylko wtedy znacznie częściej jeździsz na małych zębatkach kasety i je szybciej zajeżdżasz, do tego efektywność napędu jednak spada

Rozchodzi się o kompatybilność z klamkomanetkami (są ramy pod baranka z mufą 73mm) i  ewentualnie o  możliwość pożenienia napędu z korbą MTB. Stąd SRAM ma w ofercie grupy pod 73mm.

Ale ram gravelowych na 73mm jest niewiele, a to jest przecież napęd gravelowy. Nawet dwucalowy Grizl jest na 68mm. A do rowerów pod grubsze koła - to IMO sporo lepszy będzie napęd 1X. Zreesztą to by trzeba popróbować, bo możliwe, że przerzutka przednia GRX da radę działać z korbą MTB 2rz.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 2 Wrz 2023, 16:39 »

Tylko wtedy znacznie częściej jeździsz na małych zębatkach kasety i je szybciej zajeżdżasz, do tego efektywność napędu jednak spada

Też się o to obawiałem, ale bezpodstawnie. Poza tym w zasadzie wszystkie, tak popularne ostatnio rowery z napędem 1x działają podobnie, tylko nie mają opcji miękkich przełożeń na podjazdy i wymagają znacznie większej kasety, przez co zdecydowanie pogarsza się stopniowanie i koszt napędu.

Wbrew pozorom u mnie zużycie kasety jest mniejsze bo używam praktycznie całej kasety: 1) przy korbie kompaktowej najmniejsze zębatki są bardzo rzadko używane, a tu pracują wszystkie; 2) przy ciasnym stopniowaniu korzystam z wielu zębatek, zamiast z 2-3 jak to jest w przypadku klasycznych napędów szosowych czy gravelowych użytkowanych na płaskim.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum