Autor Wątek: Lokalizator GPS - najsensowniejsze rozwiązanie?  (Przeczytany 13432 razy)

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Hej Forum,

Szukam jakiegoś rozwiązania dotyczącego możliwości lokalizowania roweru po ewentualnej kradzieży. Wiem, że nie ma idealnych rozwiązań, a na profesjonalistów nie ma rady (przychodzącymi z zagłuszaczami). Bardziej mi chodzi o zwiększenie szans na odzyskanie, kiedy rower buchnęli by jacyś "Sebixy". Mój rower nie jest jakiś wielce wart finansowo, ale szkoda mi by było akcesoriów i mojego settings-su.

Moja wizja: Myślałem o jakimś lokalizatorze, który byłby włożony w rurę sterową, rurę podsiodłową lub kierownicę. Można by zrobić to na jakimś własnym patencie. Miałby wytrzymałą baterię, którą można doładowywać przez jakieś gniazdo, zależy mi również by go używać również poza Europą. Nie muszę mieć podglądu w czasie rzeczywistym. Wystarczy by tworzył punkty np. co 15 min. Coś na zasadzie satelitarnego Spotu. Budżet do 900 zł. Mniej więcej coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/bikefinder-lokalizator-roweru-gps-gsm-antykradziez-14171125562

Nie siedzę, aż tak mocno w elektronice, więc nasuwają mi się pytania, pozwolę sobie w punktach :)
  • Czy jak jest w lokalizatorze taki moduł eSIM to mogę korzystać z różnych operatorów oferujących usługi lokalizacyjne czy jestem przypisany do jednego?
  • Czy może są urządzenia gdzie można by wkładać własne karty SIM - na przykład zagranicą
  • Czy może są urządzenia, które by działały przy pomocy transmisji satelitarnej, a nie stacji naziemnych telefonii komórkowej. Myślę o tym gdyż w mało zaludnionym terenie złodziej mieszkający poza zasięgiem i tak jest nie do namierzenia
  • Czy wszystkie lokalizatory działają w oparciu o płatne serwisy do lokalizacji, czy są jakieś darmowe
  • To już bardziej z ciekawości: Może Ktoś wie jak profesjonalni złodzieje "zagłuszają" lokalizator GPS? Jeśli go fizycznie nie wypną to go jakoś dezaktywują czy niszczą jakimiś falami?

Może Ktoś ma jakieś najsensowniejsze rozwiązanie :)

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi, które pozwolą mi się zbliżyć do tematu.

Pozdrower
Tomek

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
--> Apple AirTag

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
--> Apple AirTag
Airtag ma sens tylko w miastach i to większych - bo musi mieć w zasięgu jakieś iphone'y - a w Polsce apple ma trochę ponad 10% rynku (nie to co w stanach, gdzie jest to ponad 50%).

Może Ktoś wie jak profesjonalni złodzieje "zagłuszają" lokalizator GPS? Jeśli go fizycznie nie wypną to go jakoś dezaktywują czy niszczą jakimiś falami?

Nie wiem jak to robią złodzieje, może mają jakieś dedykowane gadżety - ale tak normalnie to możesz łatwo "spoofować" sygnał satelitarny - potrzebujesz jakiś nadajnik SDR (np. HackRF, LimeSDR - nowy to koszt pewnie koło 2000zł) i generator sygnału gps (np. otwarty, darmowy  https://github.com/osqzss/gps-sdr-sim ). Podajesz jaką lokalizację ma symulować i już.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Airtag ma sens tylko w miastach i to większych
Znajomy odzyskał plecak, który odnalazł się na jakimś totalnym zadupiu. Więc nie jest tak źle.
Za to nie trzeba ładować, nie trzeba mieć karty sim ani pamiętać o innych rzeczach. Moje airtagi śmigają już półtora roku i dalej nie zgłaszają potrzeby zmiany baterii.

Co do umiejscowienia, to trzeba pamiętać, że włożenie w rurę sterową, podsiodłową czy kierownicę znacznie pogarsza zasięg, bo tłumi fale.

Airtag ma sens tylko w miastach i to większych
Znajomy odzyskał plecak, który odnalazł się na jakimś totalnym zadupiu. Więc nie jest tak źle.
Za to nie trzeba ładować, nie trzeba mieć karty sim ani pamiętać o innych rzeczach. Moje airtagi śmigają już półtora roku i dalej nie zgłaszają potrzeby zmiany baterii.

Może iPhone jest popularny wśród typowych sebiksów na wioskach ;) A tak serio - to z tego co pamiętam iOS w tej chwili powinien alertować jeśli "obcy" airtag cię "śledzi" (żebyś nie mógł komuś podrzucić do plecaka czy samochodu i sprawdzać gdzie się porusza). W przypadku gdy złodziej ma iPhone'a to jakby zabija całą koncepcję...

https://support.apple.com/en-us/HT212227

Offline Mężczyzna deerrr

--> Apple AirTag

Jest to ciekawa koncepcja, ale dopytam Cię z takiej praktycznej strony (bo interenet opisuje ogólnie)
Przykład hipotetyczny: Mam schowanego AirTag-a w rowerze i ktoś go ukradł. Załóżmy, że ma dziuplę w domu jednorodzinnym w gęstej zabudowie w pobliskiej wsi. Złodziej nie ma Iphona, ale sąsiad, który do  Niego przyszedł ma. Przyszedł na 2 minuty i pojechał do siebie do domu.

Pytania:
  • Czy aplikacja w telefonie będzie pokazywać lokalizacje Airtag-a czy lokalizację telefonu, który się z nim połączył (sąsiada)
  • Czy musi być koniecznie włączony bluetooth w telefonie sąsiada by go namierzył?
  • Jaka jest przybliżona dokładność w metrach zlokalizowanego AirTaga? W gęstej zabudowie może być problem ze wskazaniem budynku
  • Czy trzeba mieć Iphona by korzystać z aplikacji do lokalizacji Airtag-ał?

Będę wdzięczny za info.

--> Apple AirTag

• Czy aplikacja w telefonie będzie pokazywać lokalizacje Airtag-a czy lokalizację telefonu, który się z nim połączył (sąsiada)
  • Czy musi być koniecznie włączony bluetooth w telefonie sąsiada by go namierzył?
  • Jaka jest przybliżona dokładność w metrach zlokalizowanego AirTaga? W gęstej zabudowie może być problem ze wskazaniem budynku
  • Czy trzeba mieć Iphona by korzystać z aplikacji do lokalizacji Airtag-ał?

1 - airtaga
2 - ogólnie podstawowe śledzenie wymaga bluetootha
3 - jak jesteś już blisko (10-15m) to można wyszukać precyzyjnie uzywająć UWB (Ultra-wideband), precyzyjnie tzn. 0.5-1m, jest też opcja włączenia piszczenia (tj. klikasz w apce i airtag wydaje dźwięk)
4 - komunikować w jakimś zakresie z airtagiem możesz jakimiś narzędziami z androida, aplikacja do lokalizacji jest też wersji webowej, więć powinno się dać się śledzić w ten sposób - ale nie wiem czy da się skonfigurować takiego airtaga (przypisać do konta itd) bez urządzenia z iOS...

Offline Mężczyzna deerrr

1 - airtaga
A jeśli sąsiad by nie przyszedł, tylko ostatni kontakt był na drodze (pomiędzy wioską minęły się samochód złodzieja z samochodem w którym był iOS z włączonym Bluetooth-em) to zapisze się ten punkt na drodze, tak?
2 - ogólnie podstawowe śledzenie wymaga bluetootha
To może zmniejszać szanse, gdyż wiele osób nie ma cały czas uruchomionego protokołu Bluetooth

Generalnie również jest problemem, że jeśli złodziej lub ktoś z jego otoczenia będzie miał iPhona to dostanie ten alert o śledzeniu i już kicha. To jak to robią użytkownicy w dużych zatłoczonych miastach? Przecież tam jest mnóstwo ludzi, którzy mogą mieć AirTag-i i wciąż by dostawali powiadomienia. 

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Detektorami AirTagów są nie tylko iPhony, ale też ich komputery, iPady, Apple Watche, stare iPady touch i cholera wie co tam jeszcze. Jeszcze nigdy nie dostałem powiadomienia o śledzeniu. Nikt z moich znajomych jadących ze mną rowerem albo samochodem również nie (a mam airtaga i przy rowerze, i w samochodzie, przy kluczach, w plecaku...). Wbrew pozorom tych urządzeń jest na prawdę sporo. Ja potrafię mieć lokalizację airtaga w samochodzie stojącym w garażu podziemnym nawet w środku nocy

Musi być włączony bluetooth, ale ludzie też generalnie go nie wyłączają (ja nie znam nikogo takiego)

Offline Mężczyzna deerrr

Detektorami AirTagów są nie tylko iPhony, ale też ich komputery, iPady, Apple Watche, stare iPady touch i cholera wie co tam jeszcze.

Musi być włączony bluetooth, ale ludzie też generalnie go nie wyłączają (ja nie znam nikogo takiego)

Hej. Poczytałem jeszcze trochę o tych lokalizatorach i analogicznym produktem jest SmartTag Samsunga. Miał Ktoś z Was do czynienia z tym produktem? Jeśli działałby z każdym innym telefonem na Androidzie to zwiększa to znacząco szanse, gdyż wg danych z tego roku 83% użytkowników na świecie ma Androida

Offline Mężczyzna deerrr

Airtag ma sens tylko w miastach i to większych - bo musi mieć w zasięgu jakieś iphone'y - a w Polsce apple ma trochę ponad 10% rynku (nie to co w stanach, gdzie jest to ponad 50%).

Odpisywałem już koledze, że jest jeszcze opcja na Androida czyli SmartTag robiony przez Samsunga.

Widzę, że mocno :siedzisz: w tematyce GPS, więc Cię podpytam :)
Jeszcze jest takie rozwiązanie, na kartę SIM:
https://nais.net.pl/lokalizator-do-roweru-gps-tracker-305

Tylko zastanawiam się czy technicznie są takie urządzenia, które nie działają za pomocą płatnych platform. Wiem, że czasem są promocje, ale to są takie firmy, że dziś są, a jutro ich nie ma.
Bo mój pomysł jest taki, tylko nie wiem czy możliwy:
Lokalizator byłby wyposażony w kartę SIM. Kupuję polskiego Pre-paid-a z Orange, likwiduję PIN, uruchamiam roaming i transmisję danych. Gdyby rower zaginął to wysyłał by sms-a na mój telefon z dokładnymi współrzędnymi. Współrzędne wbijałbym w google i wiem gdzie jest rower. Czy ja musze mieć do tego tą platformę?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Lokalizator byłby wyposażony w kartę SIM. Kupuję polskiego Pre-paid-a z Orange, likwiduję PIN, uruchamiam roaming i transmisję danych. Gdyby rower zaginął to wysyłał by sms-a na mój telefon z dokładnymi współrzędnymi. Współrzędne wbijałbym w google i wiem gdzie jest rower. Czy ja musze mieć do tego tą platformę?
Myślę że nie.
Jest taka platforma dla mikrokontrolerów - Arduino.
Modułu GSM (karta sim) sa powszechnie stosowane.
Są również moduły GPS.
Można i takie znaleść (GPS i karta SIM w jednym):

https://pl.aliexpress.com/item/1005006003278175.html?spm=a2g0o.productlist.main.19.78446bcfwe8j8h&algo_pvid=9b0d4357-8245-4df2-b57a-a78a3a03242d&algo_exp_id=9b0d4357-8245-4df2-b57a-a78a3a03242d-9&pdp_npi=4%40dis%21PLN%2162.01%2168.06%21%21%21100.86%21%21%40211b88f116951825581955448e86de%2112000035267238722%21sea%21PL%210%21ABS&curPageLogUid=k88wqFHmv5qh

https://pl.aliexpress.com/item/1005003241324891.html?spm=a2g0o.productlist.main.53.15bf1ec3GtskEm&algo_pvid=a9358a03-faf8-4ec7-8b92-8180035d53f9&algo_exp_id=a9358a03-faf8-4ec7-8b92-8180035d53f9-26&pdp_npi=4%40dis%21PLN%21131.63%21131.5%21%21%2129.34%21%21%40211b88f116951827982791661e86de%2112000024814235994%21sea%21PL%210%21ABS&curPageLogUid=gtv9nkUIJRbi

Tylko sobie trzeba zaprogramować :)
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2023, 06:17 sinuche »

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
Ostatnio jechałem samochodem, w którym był zamontowany AirTag. Wszystkim pasażerom po wejściu do samochodu pojawiła się informacja na telefonach, że w pobliżu znajduje się urządzenie szpiegujące. Dodatkowo można było w włączyć sygnał dźwiękowy w AirTagu żeby go zlokalizować. Telefony to IPhone, Huawei, Xiaomi i Samsung. Nie wiem czy w takim przypadku złodziej również nie zostanie poinformowany o urządzeniu i sens umieszczania takiego gadżetu jest żaden.

Offline Mężczyzna deerrr

Tylko sobie trzeba zaprogramować :)

Tak coś czułem, że w tych fajnych i tanich urządzeniach jest jakiś szkopuł :) Zaprogramowanie tego sprowadzało by się do wgrania jakiejś aplikacji w telefon (połączenie tego) czy "jakiegoś kosmicznego" pisania oprogramowania? :)

Mi zależy na jednej funkcji: wysyłam sms-a ze swojego telefonu na numer SIM w lokalizatorze, a ten mi odsyła sms-em współrzędne geograficzne. Sprawdzam na mapie i jadę do złodzieja :) Nie potrzebuję, śledzenia w czasie rzeczywistym, mapek i innych statystyk.

Offline Mężczyzna deerrr

Ostatnio jechałem samochodem, w którym był zamontowany AirTag. Wszystkim pasażerom po wejściu do samochodu pojawiła się informacja na telefonach, że w pobliżu znajduje się urządzenie szpiegujące. Dodatkowo można było w włączyć sygnał dźwiękowy w AirTagu żeby go zlokalizować. Telefony to IPhone, Huawei, Xiaomi i Samsung. Nie wiem czy w takim przypadku złodziej również nie zostanie poinformowany o urządzeniu i sens umieszczania takiego gadżetu jest żaden.
Dzięki. To jest bardzo ważna informacja. Tu nasuwa mi się pytanie czy te wszystkie osoby miały wgrane jakieś aplikacje do obsługi lokalizatorów typu SmartThings czy ten komunikat przychodzi bez żadnych dedykowanych aplikacji? W jakiej formie jest ten komunikat? To jest jakaś notyfikacja z Adroida?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?