--> Apple AirTag
Może Ktoś wie jak profesjonalni złodzieje "zagłuszają" lokalizator GPS? Jeśli go fizycznie nie wypną to go jakoś dezaktywują czy niszczą jakimiś falami?
Airtag ma sens tylko w miastach i to większych
Cytat: marcin_g w 13 Wrz 2023, 21:27Airtag ma sens tylko w miastach i to większychZnajomy odzyskał plecak, który odnalazł się na jakimś totalnym zadupiu. Więc nie jest tak źle.Za to nie trzeba ładować, nie trzeba mieć karty sim ani pamiętać o innych rzeczach. Moje airtagi śmigają już półtora roku i dalej nie zgłaszają potrzeby zmiany baterii.
Cytat: dudi w 13 Wrz 2023, 19:42--> Apple AirTagCzy aplikacja w telefonie będzie pokazywać lokalizacje Airtag-a czy lokalizację telefonu, który się z nim połączył (sąsiada)Czy musi być koniecznie włączony bluetooth w telefonie sąsiada by go namierzył?Jaka jest przybliżona dokładność w metrach zlokalizowanego AirTaga? W gęstej zabudowie może być problem ze wskazaniem budynkuCzy trzeba mieć Iphona by korzystać z aplikacji do lokalizacji Airtag-ał?
1 - airtaga
2 - ogólnie podstawowe śledzenie wymaga bluetootha
Detektorami AirTagów są nie tylko iPhony, ale też ich komputery, iPady, Apple Watche, stare iPady touch i cholera wie co tam jeszcze. Musi być włączony bluetooth, ale ludzie też generalnie go nie wyłączają (ja nie znam nikogo takiego)
Airtag ma sens tylko w miastach i to większych - bo musi mieć w zasięgu jakieś iphone'y - a w Polsce apple ma trochę ponad 10% rynku (nie to co w stanach, gdzie jest to ponad 50%).
Lokalizator byłby wyposażony w kartę SIM. Kupuję polskiego Pre-paid-a z Orange, likwiduję PIN, uruchamiam roaming i transmisję danych. Gdyby rower zaginął to wysyłał by sms-a na mój telefon z dokładnymi współrzędnymi. Współrzędne wbijałbym w google i wiem gdzie jest rower. Czy ja musze mieć do tego tą platformę?
Tylko sobie trzeba zaprogramować
Ostatnio jechałem samochodem, w którym był zamontowany AirTag. Wszystkim pasażerom po wejściu do samochodu pojawiła się informacja na telefonach, że w pobliżu znajduje się urządzenie szpiegujące. Dodatkowo można było w włączyć sygnał dźwiękowy w AirTagu żeby go zlokalizować. Telefony to IPhone, Huawei, Xiaomi i Samsung. Nie wiem czy w takim przypadku złodziej również nie zostanie poinformowany o urządzeniu i sens umieszczania takiego gadżetu jest żaden.