Autor Wątek: Słowacja bez końca  (Przeczytany 5454 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Słowacja bez końca
« 18 Wrz 2023, 15:03 »
Jedyny skuteczny zestaw na niedźwiedzia to ten używany przez polarników, czyli linki wokół namiotu z podłączonymi petardami hukowymi.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 18 Wrz 2023, 15:51 »
Jedyny skuteczny zestaw na niedźwiedzia to ten używany przez polarników, czyli linki wokół namiotu z podłączonymi petardami hukowymi.

Jaki niedźwiedź, taki zestaw, ten bezbłędnie zadziałał w Levockich...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 18 Wrz 2023, 16:05 »
Do takich wiosek, slamsów się nie wjeżdża od tak. To jest ich terytorium, bronią go. Zresztą, nigdy nie miałem takiego przypadku.
Ale to nie są drogi na jakimś ich terenie, to są publiczne drogi. I nie są to miłe spotkania, bo to są ludzie bardzo roszczeniowi, a złodziejstwo jest niestety u nich chlebem powszednim
Tak z historii, Cyganie wiedli życie koczownicze, tabor to był ich dom. Teraz już nie ma taborów, osiedli w swoich slamsach, no i bez zaproszenia tam się nie wchodzi.
Takie sytuacje jak ataki kamieniami, próby złodziejstwa itd - to nie jest żadne bronienie terytorium, tylko obraz skrajnego zacofania z którego wynika brak przystosowania do współczesnego życia, a z tego z kolei wynika ogromna frustracja i bieda. Tam wielodzietne rodziny są normą, podobnie jak nastoletnie matki, to jest swoiste zaklęte koło biedy i zacofania. A ludzie sfrustrowani i biedni bardzo często są agresywni i uważają, że ci bogatsi są im cos winni, bo im się poszczęściło. To nie jest tak, że to tylko Cyganów dotyczy, takie oblicze ma bieda wszędzie na świecie, wjedziesz do wioski arabskiej to bywa jeszcze gorzej. Z tym, że u Cyganów dotyczy to często i dorosłych osobników. Np. rodowici Rumuni to często się od Cyganów i ich zwyczajów zdecydowanie odcinają i nie chcą z tym być kojarzeni, bo uważają (całkiem słusznie), że Cyganie dorabiają im bardzo kiepską "gębę".

• niech tak się stanie
« 18 Wrz 2023, 16:07 »
Jaki niedźwiedź, taki zestaw, ten bezbłędnie zadziałał w Levockich...
Jak na Słowacji, to tylko:

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 18 Wrz 2023, 16:29 »
Na Węgrzech to tak, tam jest dużo takich wiosek, częśowo cygańskich, slamsy też bywają.

Na Węgrzech, na pograniczu ze Słowacją przejeżdżałem przez cygańskie wsie, że na sam widok strach było jechać.

rodowici Rumuni to często się od Cyganów i ich zwyczajów zdecydowanie odcinają i nie chcą z tym być kojarzeni, bo uważają (całkiem słusznie), że Cyganie dorabiają im bardzo kiepską "gębę".

Rumuni mają z Cyganami tyle samo wspólnego co i Polacy albo Słowacy.

Jak nie ma zestawu na niedźwiedzia a komuś wyobraźnia za mocno pracuje, to można się też w stodole zamykanej na skobel rozłożyć na noc.

W Rumunii były przypadki, że niedźwiedź wyciągnął ludzi śpiących w stodole. I wg informacji prasowych, dobrze się to nie skończyło.

• niech tak się stanie
« 18 Wrz 2023, 16:48 »
W Rumunii były przypadki, że niedźwiedź wyciągnął ludzi śpiących w stodole. I wg informacji prasowych, dobrze się to nie skończyło.
No, ostatnio niedźwiedź wlazł na teren szkoły i wdrapał się na drzewo, przyjechała ekipa aby go uśpić, ale musieli odpalić dwururkę bo był agresywny. W Rumunii wdrażają szeroki program odstrzału niedźwiedzi, wilków, szakali i dzików:

W czwartek podczas posiedzenia rządu minister środowiska, gospodarki wodnej i leśnictwa Mircea Fechet powiedział, że podwyższenie limitów dotyczących odstrzału jest spodziewane nie tylko w przypadku niedźwiedzi, ale również szakali, wilków i dzików, których populacje znacząco zwiększyły się w Rumunii w ciągu ostatniego roku. Dodał, że coraz bardziej zagrażają one bezpieczeństwu ludzi i hodowanych przez nich zwierząt.
https://tvn24.pl/tvnmeteo/swiat/rumunia-niedzwiedz-wdarl-sie-na-teren-szkoly-zostal-zastrzelony-7346526

Ja już niedźwiedź fizycznie zaczyna szturchać człowieka, to zwykle kończy się to co najmniej poważnymi obrażeniami.

« 18 Wrz 2023, 17:40 »

A gdzie to było?  Jak rozmawiałem z miejscowymi, to są miejsca gdzie niedźwiedzie są zdeprawowane karmieniem przez ludzi. Na Słowacji też są takie miejsca, ale akurat Levockie do nich nie należą.

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
« 18 Wrz 2023, 18:11 »
Thedio, lubię te twoje wycieczki... zawsze mam wrażenie że są takie spokojne, że wnikasz w miejsce i chłoniesz wszystko co jest naokoło. Dzięki za dzielenie się galeriami. Mi się Słowacja kojarzy z relacjami o wioskach cyganów, a nie chciałabym na takie trafić. Domyślam się że można zaplanować trasę tak by je minąć, więc może kiedyś...

Dziękuję Magda. Wycieczka jest dla mnie okruchem skupienia. Nie liczę kilometrów i czasu. To jest ta chwila na robienie zdjęć, picie gotowanej kawy i zbieranie mięty na wieczorne herbaty. Cyganów spotykam zawsze, ale jakoś nigdy nie spotkało mnie z ich strony nic złego. A na Słowację chyba mogę zaprosić, wszak czuję się tam jak u siebie :)

Dziękuję za relację - uwielbiam :)

Dziękuję za uwagę. Bardzo mi miło.

Ogólnie ta wieża poprawiła sytuację jeśli chodzi o Góry Lewockie bo brakowało takiego miejsca. Niby wszędzie tam są jakieś widoki, ale taką panoramę można uzyskać tylko na dwóch szczytach, które są dość trudno dostępne. A teraz jest wygodne i bezpieczne miejsce do spania.

Tam kawałek dalej jest ekstra miejscówka na biwak (Chata Vinna), z wiatą i paleniskiem. Widok też zacny.
https://photos.app.goo.gl/Vee9j7Se357h31kh7

Jak nie ma zestawu na niedźwiedzia a komuś wyobraźnia za mocno pracuje, to można się też w stodole zamykanej na skobel rozłożyć na noc.

Widziałem to miejsce, ale wybrałem wieżę, bo wzdychałem nad majestatem słońca.

• niech tak się stanie
« 18 Wrz 2023, 20:06 »
A gdzie to było?  Jak rozmawiałem z miejscowymi, to są miejsca gdzie niedźwiedzie są zdeprawowane karmieniem przez ludzi. Na Słowacji też są takie miejsca, ale akurat Levockie do nich nie należą.
W Górach Lewockich następuje szybka kolonizacja terenu przez duże drapieżniki, bowiem podczas funkcjonowania poligonu była silna presja ze strony człowieka (zabijanie), ze względów taktycznych. Po likwidacji poligonu teren jest w rękach prywatnych (wszystkie chatki także!), ale nie ma już zerowania populacji wilków i niedźwiedzi odstrzałem, więc korzystają z okazji.

Bardzo dobrą taktyką jest brak koszy na śmieci, bo wtedy ludzie zabierają śmieci ze sobą. Puszka po rybie potrafi ściągnąć niedźwiedzia z kilku kilometrów.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 18 Wrz 2023, 20:12 »
Wycieczka jest dla mnie okruchem skupienia. Nie liczę kilometrów i czasu. To jest ta chwila na robienie zdjęć, picie gotowanej kawy i zbieranie mięty na wieczorne herbaty.
Pięknie napisane i takie właśnie mam odczucia jak oglądam twoje relacje :)

Offline Mężczyzna Kamilek

• Pół legenda, pół prawda, pół nieprawda.
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 01.05.2014
« 24 Wrz 2023, 20:51 »
inaczej zapamiętałem Słowacje, widocznie jechałem złą trasa :D
Zdjęcia są hipnotyzująco piękne! Jedyne czego można się czepić to ich ilość, zdecydowaniez za mało  :D

« 8 Paź 2023, 20:28 »
No to chyba na chwilę trekking na pograniczu Słowackim może być utrudniony. Onet.de pisze, że zaczynają powstawać obozy dla migrantów po stronie Słowacji. Wydaje się, że miks demograficzny został solidnie wzbogaconyn Syryjczykami.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 8 Paź 2023, 21:23 »
No to chyba na chwilę trekking na pograniczu Słowackim może być utrudniony. Onet.de pisze, że zaczynają powstawać obozy dla migrantów po stronie Słowacji. Wydaje się, że miks demograficzny został solidnie wzbogaconyn Syryjczykami.

... podobnie jak ograniczenie turystyki w Bieszczadach z powodu wojny we wschodniej Ukrainie czy na Słowacji z powodu romskich osiedli.

Nie ma sensu propagować takich "newsów".

« 8 Paź 2023, 23:38 »
... podobnie jak ograniczenie turystyki w Bieszczadach z powodu wojny we wschodniej Ukrainie czy na Słowacji z powodu romskich osiedli.

Nie ma sensu propagować takich "newsów".

Zobaczymy, niusów o ograniczeniach o których mówisz nie widziałem poza tym forum  :). Jak rzeczywiście tam powstają obozy to tylko czekać aż obozowicze stracą cierpliwość i się zacznie. Na pewno będzie trudniej o spokojny biwak na dziko.

• niech tak się stanie
« 9 Paź 2023, 00:56 »
Obozu formalnie nie ma, po prostu koło Zwardonia się gromadzą imigranci, bo granica zamknięta. Faktycznie mogą być problemy i to poważne z biwakiem na dziko.
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/oboz-migrantow-zaraz-przy-polskiej-granicy-spia-na-kartonach-reportaz/yc0qbr1

Z wywiadów wynika, że oni już od kilku miesięcy podróżują na własną rękę. Wygląda na to, że będą musieli jakoś przez zieloną granicę iść, bo Słowacja ich na razie nie odsyła. Nie wiem, czy zdają sobie sprawę, jak koszmarne warunki pogodowe potrafią być tam zimą.

A w Bratysławie stan nadzwyczajny z powodu nagromadzenia dużej liczby migrantów
https://www.aktuality.sk/clanok/5JoDeIW/v-bratislave-je-mimoriadna-situacia-ide-o-tranzitnu-migraciu/

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/861292-prve-nasledky-pre-kontroly-na-hraniciach-zacinaju-sa-koncentrovat-vaecsie-skupiny-migrantov
« Ostatnia zmiana: 9 Paź 2023, 01:18 podjazdy »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum