Autor Wątek: Stacjonarny statyw do aparatu  (Przeczytany 1240 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Stacjonarny statyw do aparatu
« 20 Wrz 2023, 20:37 »
Wystawiam jakieś dziadostwo na olx i chcę móc zrobić przyzwoitej jakości zdjęcia. Mam aparat Canon RP. Przy świetle 5 i ISO około 2000 trzeba ustawić nieco dłuższy czas naświetlania. Zdjęcia wychodzą ok, ale trzeba uważać żeby nie ruszać aparatem - nie mam stabilizacji.

Szukam wygodnego statywy, który pozwoli na szybką i wygodną zmianę wysokości. W tym momencie zdjęcie robię na podłodze balkonu, czyli tak nisko jak tylko się da Docelowo planuję wygospodarować miejsce na namiastkę studia, wtedy przygotowałbym coś w rodzaju stołu.

Ewentualnie mógłbym być monopod + płytka do do szybkiego montażu?

Wszelkie pomysły mile widziane. Cena zawsze ma znaczenie, ale nie musi koniecznie być tanio.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Stacjonarny statyw do aparatu
« 20 Wrz 2023, 21:09 »
Są manfrotto z wysuwaną w poprzek kolumną do zdjęć na podłodze - są też ich podróbki za 1/4 ceny

Co do głowicy to bierz coś z szybkozłaczką na zatrzask, a nie z pokrętłem do dokręcania jak Arca swiss

Pytanie, czy masz oświetlenie na tyle rozproszone, by nogi statywu nie rzucały cieni?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 20 Wrz 2023, 21:34 »
Można też odwrócić kolumnę (głowica będzie na dole, między nogami statywu).
Jakby co mam zbędny statyw Manfrotto 190DB + głowica 141RCNAT w stanie idealnym.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 21 Wrz 2023, 15:35 »
Wystawiam jakieś dziadostwo na olx i chcę móc zrobić przyzwoitej jakości zdjęcia. Mam aparat Canon RP. Przy świetle 5 i ISO około 2000 trzeba ustawić nieco dłuższy czas naświetlania. Zdjęcia wychodzą ok, ale trzeba uważać żeby nie ruszać aparatem - nie mam stabilizacji.

Szukam wygodnego statywy, który pozwoli na szybką i wygodną zmianę wysokości. W tym momencie zdjęcie robię na podłodze balkonu, czyli tak nisko jak tylko się da  Docelowo planuję wygospodarować miejsce na namiastkę studia, wtedy przygotowałbym coś w rodzaju stołu.

Dla dziadostwa na OLX nie opłaca sie inwestowac w statyw :)
Zrób sobie doświelanie, kilka lamp, wiele to nie kosztuje.

A tak na poważnie, to dobre fotki przy sprzedaży mają duże znaczenie ;)
Sprzedaję okazjonalnie, staram się robić fotki z małą głębią ostrości, to wymaga długiej ogniskowej no i dobrego światła (bo poruszone wychodzą).
Ważne jest też tło, matowe, w jednolitym kolorze, najlepiej rozmyte.
Statywu to ja nie widzę do takich celów, trzeba manipulować kątem, pozycją aparatu, zbyt trudne przy statywie, lepiej z ręki (nawet z lampą błyskową)

tu masz próbkę:

pięknie poszedł :)

« Ostatnia zmiana: 21 Wrz 2023, 18:35 sinuche »

« 22 Wrz 2023, 00:59 »
Dziękuję za odpowiedzi :)

U mnie lamp pod dostatkiem Z tego co pamiętam mam Yongnuo YN600, dwie YN600 Air, cztery YN900. Docelowo planuję używać lamp, ale na ten moment balkon i naturalne światło dają lepsze efekty. Na YN900 dałoby się łatwo złożyć softboxy. Nie wykluczam zakupu lepszego oświetlenia.

Na ten moment białe tło kładę na balkonie, a ja kucam przy drzwiach i robię zdjęcia pod światło. Nie da się tak robić zdjęć kiepskim aparatem - stary Nord CE nie dawał rady - ale można uzyskać lepszy kontrast między przedmiotem a tłem + światło jest mniej ostre.

Cień od statywu nie jest czymś co mnie martwi. Sytuacja może się zmienić, gdy będę miał stół i kierunek światła będzie inny.

Jestem skłonny wydać nawet 2-3 tys. zł na statyw jeśli faktycznie zmiana pozycji aparatu będzie szybsza i wygodniejsza. Teraz aparat opieram np. o kolano. Mogę szybko modyfikować kąt, ale dalej aparat drga i jest ryzyko rozmycia zdjęcia.

Kilka przyzwoitych zdjęć

Niektóre zdjęcia mam paskudne. Dla oszczędności czasu wybielam całkiem tło, ale przy rozmytych krawędziach wygląda obrzydliwie to ostatnie jest z tej kategorii. Można ratować i pędzlem zwiększyć ekspozycję na krawędziach.

Jeszcze problemem jest pomarańczowy kolor przy nitach (niestety mam odbite od budynku czerwone światło). Zwykle w problematycznych rejonach zmniejszam nasycenie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 12 Paź 2023, 14:16 »
Dla aktualizacji, statywu jeszcze nie kupiłem, ale w 90% mój problem rozwiązał nowy obiektyw.

Nabyłem obiektyw RF 24-105 F4, który ma stabilizację. Minus względem podstawowej wersji jest to, że nie łapie ostrości z bliska. Ma za to pokrętło do manualnego sterowania ostrością, które bywa przydatne przy połyskliwych przedmiotach - np. obiektywy.

Mimo większej masy, robienie zdjęć wymaga mniej wysiłku, bo nie trzeba zawsze wstrzymywać oddechu lub opierać aparatu o kolano.

Idealnie byłoby jednak mieć również stabilizację w body..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum