Autor Wątek: Węgry rejony ciekawe  (Przeczytany 4971 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Węgry rejony ciekawe
« 21 Wrz 2023, 13:50 »
hej! Węgry znane mi są z kilku rzeczy, które niekoniecznie muszą być prawdziwe, a nie są jeszcze przeze mnie zweryfikowane.
A więc:
- są płaskie i nudne (choćby słynny Balaton)
- ładna stolica
- dobra ostra kuchnia
- trudny język.
Czego szukam:
- terenów nie płaskich jak stół, ale nie gór,  lekko pofalowane mogą być, fajnie jak trochę zalesione, trochę wody, fajnych małych miast, wiosek, raczej rejon nie oblegany przez turystów.
Co byście mi podpowiedzieli w jakim rejonie się rozejrzeć? Ktoś może objeździł nieco Węgry i może mnie nakierować?

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Węgry rejony ciekawe
« 21 Wrz 2023, 14:17 »
- terenów nie płaskich jak stół, ale nie gór,  lekko pofalowane mogą być, fajnie jak trochę zalesione, trochę wody, fajnych małych miast, wiosek, raczej rejon nie oblegany przez turystów.
Co byście mi podpowiedzieli w jakim rejonie się rozejrzeć? Ktoś może objeździł nieco Węgry i może mnie nakierować?
O tej porze roku to właśnie góry - na północy Węgier. To nie są jakieś Himalaje, a porastają je lasy bukowe. Można tylko domyślać się, jak tam musi być pięknie jesienią. Między Budapesztem a Koszycami. Tylko unikaj szlaków pieszych, bo one potrafią być tam strome i kamieniste.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline EASYRIDER77

« 21 Wrz 2023, 14:28 »
Podjazdy, dziękuję.
Nie napisałem, rozglądam się na lato 2024, rodzinnie więc nie eksploracja terenowa.
Ale tereny ciekawe nawet na spacery piesze, rowery raczej bocznymi spokojnymi drogami wskazane utwardzone. Ale spojrzę na ten rejon, między Koszycami a Budapesztem.
Może by od Tokaju zacząć później jechać w kierunku Miszkolc i dalej na zachód?

• niech tak się stanie
« 21 Wrz 2023, 14:42 »
Latem tam może być bardzo upalnie, +40 stopni. To trzeba mieć na uwadze. Z Tokaju będzie ciężko się na zachód wydostać, bo droga nr 37 ma zakaz jazdy rowerów, a kawałek trzeba nią pojechać lub objechać kilkadziesiąt! km. Na zachód od Miszkolca zaczyna się ten ciekawy teren. Tam jest bardzo dużo stokówek w lasach, tylko nie wiem jak ze strony prawnej wygląda możliwość jazdy nimi, bo są parki narodowe. Na pewno trzeba celować w leśne tereny, na polach to się usmażysz.

Nota bene koło Tokaju jest fajny podjazd pod wieżę RTV. Z podjazdu zaś widoki na niekończące się płaskie tereny, bo to ostatnie wzgórze jest. Dalej są Karpaty w Rumunii, ale to musi być super pogoda, aby je zobaczyć z tego wzgórza.
« Ostatnia zmiana: 21 Wrz 2023, 14:49 podjazdy »

Offline EASYRIDER77

« 21 Wrz 2023, 14:50 »
nie wiedziałem, że tam już tak upalnie, to nie fajnie. Nie przepadam za upałami.

• niech tak się stanie
« 21 Wrz 2023, 15:01 »
nie wiedziałem, że tam już tak upalnie, to nie fajnie. Nie przepadam za upałami.
Latem często upały idą przez Węgry, Miszkolc leży na samej granicy zasięgu upalnych mas powietrza.

Jak widać latem rzadko kiedy nie jest upalnie  :o

Offline EASYRIDER77

« 21 Wrz 2023, 15:10 »
że tak powiem lekko mnie zniechęciłeś, czyli jak już to jechać tam muszę poza sezonem letnim, a wtedy już rodzina nie może. Ale warto wiedzieć o tym rejonie. Dziękuję podjazdy za informacje o temperaturach bo to też ma dla mnie znaczenie.

• niech tak się stanie
« 21 Wrz 2023, 15:11 »
Możesz ustawić niemal całą trasę w lesie, wtedy problem upałów będzie mniej dotkliwy.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 21 Wrz 2023, 15:38 »
Węgry (...)
Czego szukam:

Pojedź sobie trasą Hungarian Divide. Masz ponad 1400 km i ponad 23.000 m do góry.

W sieci można znaleźć gotowe ślady z różnych lat.

• niech tak się stanie
« 21 Wrz 2023, 15:43 »
Pojedź sobie trasą Hungarian Divide. Masz ponad 1400 km i ponad 23.000 m do góry.

W sieci można znaleźć gotowe ślady z różnych lat.

To trochę na siłę kluczenie, raczej fragmenty można wykorzystać. Są miejsca, gdzie niewielki odcinek łatwego szlaku pieszego(po drodze gruntowej) jest omijany na rzecz 30 km szosy.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 21 Wrz 2023, 15:48 »
To trochę na siłę kluczenie, raczej fragmenty można wykorzystać.

Wiadomo, że trasę najlepiej jest sobie samemu wyznaczyć.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 21 Wrz 2023, 16:35 »
kilka dni temu jechałem przez węgry... co prawda przez niecałe dwa dni , wjeżdżałem od petia w ro..
miło wspominam , jadąc na rowerze można się zdrzemnąć ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 21 Wrz 2023, 17:20 »
Gdybm mial polecić Węgry to we fragmentach, jest kilka  ciekawych miejsc/regionów

Północno-wschodnia część przy granicy ze Słowacją. Zwykle wjeżdżam z Koszyc, do Miszkolca, lub Tokaj (i Rumunia).
Są tam zamki (Boldokovarja, Palhaza) i przez góry do Satoraljaujhely i Tokaj.

Na zachód od Miszkolca trasa do Egeru, jest BukkiPark, trasa z podjazdami tylko przez las, brak miejsc widokowych, zeby coś zobaczyć trzeba zejść z roweru i na piechotę w górę. Trochę to nudne, lepiej objechać od północy - Szilasvarad (kolejka wąskotorowa i jaskinie) i zjazd do Egeru.

W Egerze żródła termalne. Dalej na zachód, góry Matra, można sobie trasę na 1000mnp wyznaczyć nawet. W sumie górzysty i pofałdowany teren, takie czeskie kopce aż do Budapesztu.

Mniej płasko jest też nad Balatonem, północna strona jeziora, miasta Veszprem, Kesztely, Heviz (żródła termalne, fajne jeziorko, można pływać nawet póżną jesienią), niedaleko Tapolcy wygasły wulkan i zamek na nim. Dobry dojazd koleją z Budapesztu.

Zresztą, z/do Budapesztu proponuję wjechać podmiejską koleją, są drogi rowerowe, ale nie trzeba kluczyć.

Górzysty teren jest też na południu. odcinek Kaposvar-Pecs to spore podjazdy (lasem), Komló (stara kopalnia). Pecs leży na południowym zboczu gór (ok 600mnp szczyt), jest tam sporo tras rowerowych i pieszych.

Z ciekawszych miejsc, ale płaskich, to polecam Hortobagyi Park (na wschód od Debrecena). Tam jest step, resztki dawnej węgierskiej puszty,  porze deszczowej podmokły teren, latem zwykle sucho, sporo wież widokowych (ptactwo można sobie podglądać). To jest obszar chroniony (park narodowy).

Jeśli chodzi o drogi rowerowe, to jest ich sporo, idą wzdłuż szos z miasteczka do miasteczka. Sporo jest nowych z dobrą asfaltową nawierzchnią. Jest sporo zakazów jazdy rowerem po szosie, ale wtedy zawsze idzie obok droga rowerowa, lub lokalne objazdy.

Dobry pomysł na wycieczkę po Węgrzech to przejazdy koleją  do ciekawszych miejsc, pojeżdzic po okolicy i koleją w inne miasto.
Sieć linii kolejowych jest gęsta, można dojechać wszędzie (najczęściej przez Budapeszt - to takie centrum komunikacyjne).
Wszystkie drogi (kolejowe) prowadzą do Budapesztu. :)

Z noclegami "na dziko" to różnie bywa. W mojej karierze, najwięcej przypadków "incydentów" miałem właśnie na Węgrzech. Kilka razy musiałem się wynosić (bo privat), z węgrem nie pogadasz :)
Jeden, niedawno, to już na poważnie był. Odjechałem prawie kilometr od asfaltu w pola, wieczorem przejechali jacyś traktorzyści, widzieli mnie. No i koło pólnocy przyjechała do mnie policja, po ściernisku, kilkaset metrów tak musieli jechać :) Nawet nie było problemu, zapytali się tylko skąd jestem, rower zobaczyli i tyle. Nawet mnie nie legitymowali, śmiali się tylko :)

« Ostatnia zmiana: 21 Wrz 2023, 17:42 sinuche »

Offline EASYRIDER77

« 22 Wrz 2023, 09:28 »
dziękuję, zauważyłem, że powtarza się rejon od Koszyc w kierunku na Budapeszt ale bardziej chyba wzdłuż granicy ze Słowacją. Wnioskuje, że warto w te rejony jak już uderzyć. Czas pokaże gdzie w końcu wyląduję, ale nie zaszkodzi wcześniej się zorientować. Podjazdy pisał o temperaturach i to mnie nieco niepokoi. Ale okaże się. Dziękuję.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 22 Wrz 2023, 09:54 »
dziękuję, zauważyłem, że powtarza się rejon od Koszyc w kierunku na Budapeszt ale bardziej chyba wzdłuż granicy ze Słowacją.
Uruchom Google Maps, przełącz na teren, a potem na satelitę i będzie jasne dlaczego  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum