Autor Wątek: Wycieczka do Niemiec  (Przeczytany 6943 razy)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Odp: Wycieczka do Niemiec
« 2 Paź 2023, 20:44 »
Podjazdy, o ile generalnie masz rację, to akurat przypadek Bieszczadów jest nietrafiony. Park Narodowy był tam z początku ograniczony tylko do połonin w gnieździe Tarnicy + eksklawa na poł. Caryńskiej. Droga na przeł. Bukowską powstała po pierwsze przed powołaniem BPN, a po drugie nawet po powstaniu parku w 1973 większa jej część, o ile nie całość, była poza parkiem.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 2 Paź 2023, 22:49 »
Twoje przykłady, pochodzą z epoki słusznie minionej. Wówczas były inne standardy. Problemem, że w ostatnich latach powoli do nich wracamy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 3 Paź 2023, 08:57 »
/.../ Oni podają, że jest jakiś przepastny regulamin, który reguluje biwakowanie w Brandenburgii. Niby jest legalne, ale nawet oni nie wiedzą do końca kiedy. /.../

Poza polami namiotowymi, kempingowymi jedna noc - awaryjnie - wówczas, jeśli dla konkretnej lokalizacji (własności prywatnej, państwowej) nie istnieją regulacje ochrony stanowionej prawem (zakaz). Oznacza, nie kempingujesz po całości, lecz - wobec okoliczności pogody, stanu zdrowia, pory nocy, awarii - zmuszony zostałeś do zanocowania. Przewijają się sugestie, by nie spać w namiocie (lecz pod tarpem lub w biwiworku).

Natknąć się można jednak i na informacje, m.in. właśnie w Brandenburgii jedną noc - właściwie - można wszędzie, byle nie na zakazie.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 3 Paź 2023, 21:07 »
/.../ Oni podają, że jest jakiś przepastny regulamin, który reguluje biwakowanie w Brandenburgii. Niby jest legalne, ale nawet oni nie wiedzą do końca kiedy. /.../

Poza polami namiotowymi, kempingowymi jedna noc - awaryjnie - wówczas, jeśli dla konkretnej lokalizacji (własności prywatnej, państwowej) nie istnieją regulacje ochrony stanowionej prawem (zakaz). Oznacza, nie kempingujesz po całości, lecz - wobec okoliczności pogody, stanu zdrowia, pory nocy, awarii - zmuszony zostałeś do zanocowania. Przewijają się sugestie, by nie spać w namiocie (lecz pod tarpem lub w biwiworku).

Natknąć się można jednak i na informacje, m.in. właśnie w Brandenburgii jedną noc - właściwie - można wszędzie, byle nie na zakazie.

Ok, to jeszcze mam pytanie ile mogę przebywać w strefie śmierci i czy brać butle z tlenem? :D

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 4 Paź 2023, 08:47 »

Gdzieś mi migło, w Brandenburgii lub Saksonii kroją jakoś zaraz fajne ultra - pojedźcie, wciągniecie wszystko longiem, odpadnie kontekst noclegu, wpadnie medal.

Offline Mężczyzna Żubr

« 6 Paź 2023, 13:57 »
Gdzieś mi migło, w Brandenburgii lub Saksonii kroją jakoś zaraz fajne ultra - pojedźcie, wciągniecie wszystko longiem, odpadnie kontekst noclegu, wpadnie medal.

O jakbyś znał jakieś konkrety to wrzuć proszę. Ja się poruszam po niemieckich stronach bardzo słabo. Znalazłem tylko Gravity Festival w Brandenburgii.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 6 Paź 2023, 18:56 »

Do pon. mam słaby internet.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 7 Paź 2023, 14:50 »

To, o czym wspominałem, już się odbyło.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 19 Paź 2023, 13:02 »
Kostrzyn nad Odrą to nie jest zła baza na początek, możesz kierować się w na Bad Freienwalde, zaliczyć po drodze skocznie narciarską, Niederfinow z podnośnią statków i polecieć przez Oderberg w okilice ANgermunde. Później zatoczyć koło o Joachimstahl, Werbellinselsee i polecieć w kierunku Berlin Buch. Północ Berlina jest pełna lasów i wiat leśnych. Później omiń Berlin kanałami od Poczdamu i wracaj do Kostrzyna.

Plus tych rejonów to mnogość ścieżek, dróg, szlaków. Minus, to mnogość opcji. W tych rejonach bardzo przydatny jest Komoot. ;)
Coś w tym stylu:

Znalazłem tylko Gravity Festival w Brandenburgii.

Gravity festival to impreza w ramach wyzwania Orbit360 - polegająca na objazdach fużych miast w wersji mocno gravelowej.
« Ostatnia zmiana: 19 Paź 2023, 13:08 Oskar »

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 19 Paź 2023, 13:20 »
Można spać w tych wiatach na północ od Berlina? Czy też trzeba się liczyć z mandatem, i lepiej ukryć się w lesie?

Offline Mężczyzna Oskar

« 19 Paź 2023, 13:27 »
Od północy Berlin kończy się dzielnicą szpitalną Buch. Potem jest ściana lasu i sporo ścieżek w kierunku północnym. (Berlin - Usedom, Berlin - Kopenhaga).
Mnóstwo jezior itd. W tych wiatach są robione nocne imprezy gravelowców, picie mocniejszych trunków przy ognisku.

Więc, zasada ze spaniem jak wszędzie. Najlepiej pod wieczór przy zmroku, rano skoro świt uciekać i tyle. Nie spotkałem nigdy żadnego patrolu jadąc do Berlina.

Offline Mężczyzna Żubr

« 19 Paź 2023, 13:47 »
Plus tych rejonów to mnogość ścieżek, dróg, szlaków. Minus, to mnogość opcji. W tych rejonach bardzo przydatny jest Komoot.

Hej, ten przejazd tak na przestrzał przez Berlin ma sens? Jest fajny i warto?

Masz może gpx tej trasy?

Offline Mężczyzna Oskar

« 19 Paź 2023, 14:04 »
Zrobiłem to tak trochę na "pałę" zaznaczając kilka punktów. Tam trzeba by przysiąść trochę na komootcie i popatrzeć na drogi/szlaki. Sam przejazd przez Berlin jest całkiem sensowny i ciekawy jadąc kanałami/ścieżkami. Ale to jak wyżej. Trochę by trzeba posiedzieć nad taką pętlą. Jeżeli szukasz gotowca to trochę ciężko. Mam zapisane z neta takie:
https://www.komoot.com/pl-pl/tour/1351239977
https://www.komoot.com/pl-pl/tour/1084499915
https://www.komoot.com/pl-pl/tour/1084499687

Offline Mężczyzna Żubr

« 6 Gru 2023, 21:20 »
Kurde, no nie udało się już zrobić w tym roku tej wycieczki do Niemiec.

Ale na wiosnę ruszamy, dzięki za podpowiedzi.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 6 Gru 2023, 22:21 »
Dlaczego na wiosnę? Ja wręcz przeciwnie, czaję się na ośnieżone okolice Berlina. To będzie widokowa petarda.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum