Autor Wątek: Polska przywraca regularne kontrole na granicy ze Słowacją  (Przeczytany 8560 razy)

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
Według komunikatu Straży Granicznej przywrócono kontrole na kolejowym przejściu granicznym w Łupkowie w Bieszczadach. Dobrze, że na razie na 10 dni, choć wszytko przed nimi. W każdym razie w najbardziej optymistycznym wariancie postoją bez sensu 10 dni, a w najgorszym 210 dni. W rozkładzie najbliższy pociąg do kontroli ze Słowacji przyjedzie tam w maju 2024 roku. Podobna sytuacja zdaje się też na stacji w Muszynie.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Według komunikatu Straży Granicznej przywrócono kontrole na kolejowym przejściu granicznym w Łupkowie w Bieszczadach. Dobrze, że na razie na 10 dni, choć wszytko przed nimi. W każdym razie w najbardziej optymistycznym wariancie postoją bez sensu 10 dni, a w najgorszym 210 dni. W rozkładzie najbliższy pociąg do kontroli ze Słowacji przyjedzie tam w maju 2024 roku. Podobna sytuacja zdaje się też na stacji w Muszynie.
Zakładam, że patrolować będą całą granicę, a co najmniej wszystkie możliwe przejazdy (także te nielegalne, szutrowe), żeby eliminować przerzut na większą skalę. Pojedynczych piechurów to i tak nie wyłapią, ale tu nie chodzi o pojedynczych piechurów, bo mowa była coś o tysiącach dziennie.

Za czasów przed Schengen to jeździli motorkiem wzdłuż granicy, były też patrole piesze, kiedyś jak szedłem solo z plecakiem po górach to mnie trzepali kilka godzin. Za samą obecność na szlaku granicznym.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Mi jest smutno. Schengen to jestem z najbardziej namacalnych plusów wspólnej Europy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
To raczej dość zabawne, zwłaszcza, iż południowa granica, to zupełnie łatwy do przejścia teren - szansa, że trafią na nieświadomego przemytnika równa zeru...

BTW. moja ulubiona trasa wylotowa na Słowację jest przy Vreščovskym Sedle, a powrotna, często pośród stad owiec przez Sedlo Prislop ;)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Ja przekraczałem w wielu miejscach, czasem takich niezbyt oczywistych. Teraz i tak nie mam czasu jechać, a jak będę miał czas to pewnie będzie już zasypane śniegiem. Mam nadzieję, że do sezonu narciarskiego się ogarną, bo inaczej dużo biznesów przygranicznych zaliczy kolejny nóż w plecy, a w zasadzie w wątrobę, bo w plecy był podczas pandemii.
Słowacy dostaną solidnie po kieszeni, bo do tych ośrodków przy granicy jak Zuberec, Orawice, Ździar jeździli głównie Polacy i to bardzo wielu samochodem z Polski rano powrót wieczorem.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Przecież do wojny RUS przeciw UKR kilka bitych lat wszystkie granice były pozamykane (i znacznie gorzej) nie tylko dla celów turystyki. Nagle, nieoczekiwanie szlabany poszły w górę - mniej więcej - w dniu tej wybuchu.

Nie powstał odp. wątek, nastała pełna akceptacja, zrozumienie, utyskiwania nie było.

- Co Was teraz obudziło w tak marginalnej, błahej sprawie?

Wyhodowany, dopuszczony został element (ten się otorbił) z odpowiednim entouragem na usługach w dziedzinach życia wszystkich. Zależnie od bieżących celów, okoliczności, przed poddańczo posłuszne media wychodzi się z odpowiednimi specjalistami (od prawa, religijności, zdrowia, bezpieczeństwa, finansów, moralności, szkolnictwa, klimatu, in.), bezdyskusyjnie narzuca się każdorazowy, nowy rygor. - Obywatele mają się stosować. Ślepo. Naruszenia są sankcjonowane/ścigane.
Ostatnie lata wszak tak było, społeczeństwo przyklaskiwało.

Ten system zarządzania masami ma nazwę.
I masy.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021
Nie nadążysz za mediami, sprostowanie

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Co Was teraz obudziło w tak marginalnej, błahej sprawie?

Błahej sprawie?! To co władza wyczynia przekracza wszelkie granice cywilizowanego świata.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Błahej sprawie?! To co władza wyczynia przekracza wszelkie granice cywilizowanego świata.

A co takiego wyczynia? Chroni granice i kontroluje przyjeżdżających? Jak zewnętrzne granice Unii nie są chronione, to trzeba chronić wewnętrzne. A Ty się nie chronisz? Jak wychodzisz z domu, to zamykasz drzwi czy zostawiasz otwarte na oścież z wywieszoną kartką "zapraszam wszystkich, lodówka pełna, łóżko pościelone"?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Błahej sprawie?! /.../

Błaha, lokalna w relacji do grubych.

/.../ To co władza wyczynia przekracza wszelkie granice cywilizowanego świata.

Prawda.
Za aprobatą, dopustem społeczeństwa.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Janekcichy

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 19.01.2021
I jak dalej tak pójdzie, to nas wyprowadzi z tego cywilizowanego świata :(

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019

A co takiego wyczynia? Chroni granice i kontroluje przyjeżdżających? Jak zewnętrzne granice Unii nie są chronione, to trzeba chronić wewnętrzne. A Ty się nie chronisz? Jak wychodzisz z domu, to zamykasz drzwi czy zostawiasz otwarte na oścież z wywieszoną kartką "zapraszam wszystkich, lodówka pełna, łóżko pościelone"?

Moim zdaniem to nie jest takie zero jedynkowe jak wasze opinie. Mnie się wydaje, że to ich Niemcy docisnęli i kazali im to zamknąć i zagrozili, że zamkną granicę z Polską. PL rząd się ugiął, bo zamknięta granica z Niemcami to byłby armagedon przed wyborami i kolejki do samego Berlina i Poznania. Do tego nazbierałoby się kolorowych po Polskiej stronie, katastrofa dla partii rządzącej by była i jedyne wyjścia jakie mieli z tej sytuacji to albo się zgodzić, albo przegrać wybory.

Generalnie akcja bez perspektyw, bo jak już uchodźcy są w europie to prędzej czy później się do Niemiec dostaną, a służby i tak wyłapią jedynie małą garstkę, bo przecież ani Słowackie, ani Polskie służby nie chcą ich nawet legitymować, żeby ich nie rejestrować. Więc, jak nie mają perspektyw na ustalenie kraju z którego przeszli i ich wywalenia do tego kraju, to zamykają oczy, odwracają się i udają, że nie widzą.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Nie płyń Pablo, przecież na granicach od czasów Schengen były już wiele razy wprowadzane kontrole i nie tylko przez ten rząd (np. w czasie Euro 2012 za rządów PO). To jest klasyczna pokazówka przedwybrocza i dlatego nie ma co do tego przywiązywać wielkiej wagi, np. pamiętam, że ostatnio na parę dni były kontrole wprowadzone pod koniec RTP w maju. A i dla ludzi niewielki problem, pokazujesz dowód i tyle.

Np. na granicy z Litwą - takie kontrole są często spotykane, wracałem kilka razy autobusem z Wilna i zawsze na polskiej granicy do autokaru wchodził patrol Strazy Granicznej sprawdzając dokumenty.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum