Po co oszukiwać wyścigu, w którym nagrody są w zasadzie tylko honorowe?
a to ciekawe.. np. jakich reguł ?
Po co oszukiwać wyścigu w którym nagrody są w zasadzie tylko honorowe?
Jedno jest pewne. Czasy romantycznego ultra jak 8-10 lat temu już nie wrócą....
Zwróćcie uwagę, że jak jedzie maraton to przy trasie często widać samotne kobiety w środku nocy w zatoczkach przystankowych z rejestracjami z wielkich miast. Stoją tam i na coś czekają. Jak maraton nie jedzie to nigdy tego zjawiska nie obserwuje.
Każdy domyśla się na co czekają
A co do ceny za udział to widział ktoś większą niż opisałem?
- To masz! - podaje mi jakąś fiolkę. Robię wielkie oczy.- A ty myślałeś że ja na wodzie jechałem?
Cytat: Romal w 4 Lut 2024, 23:48- To masz! - podaje mi jakąś fiolkę. Robię wielkie oczy.- A ty myślałeś że ja na wodzie jechałem?Kiedyś w czasach popularności MTB zrobiła się afera, bo przy bazie maratonu było kilkaset? cała sterta opakowań po Ventolinie, leku na astmę, rozszerzającego oskrzela Jadąc na wodzie mogłeś co najwyżej pozbierać bidony, przy takiej szprycy pierwszy podjazd i zostajesz na końcu.
W świetle niemal wszystkich badań naukowcy opublikowanych w szanowanych czasopismach naukowych salbutamol przyjmowany z użyciem inhalatora nie ma wpływu na wydolność sportowca. W opublikowanych i niezależnych artykułach na przestrzeni lat badano wolontariuszy zdrowych i cierpiących na astmę wysiłkową, podawano im terapeutyczne, a nawet większe, dawki salbutamolu w inhalatorach, a następnie poddano testom wysiłkowym. Nie zaobserwowano istotnych statystycznie zmian w możliwościach fizycznych badanych osób. Wydaje się to oczywiste, ponieważ fizjologiczna średnica dróg oddechowych jest dana, a zażycie salbutamolu co najwyżej przywraca ją do normalnych rozmiarów.
Przepraszam, ale może to był rajd astmatyków?