Autor Wątek: Austria  (Przeczytany 4378 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Austria
« 6 Paź 2023, 10:25 »

Szukam patentów na sensowny i możliwie tani przejazd pociągami z rowerem po Austrii.

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia to poproszę o porady.

Najlepiej gdyby nie wymagało to kupowania biletu z wyprzedzeniem.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Austria
« 6 Paź 2023, 10:34 »
Ja jeżdżę pociągiem przez Niemcy i po Austrii jak najmniej, a jak musiałem jechać do Villach to kupowałem z dużym wyprzedzeniem. Pociągi dalekobieżne w Austrii mają tylko 5 miejsc na rowery i te miejsca są rezerwowane z wyprzedzeniem kilku miesięcy.
W Austrii cena podróży nie zależy od rodzaju pociągu z pewnymi wyjątkami.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna kamil_ra

• Miasto: Teresin
  • Na forum od: 16.05.2013
« 6 Paź 2023, 12:00 »
Hej Pablo,
w Austrii funkcjonuje to  podobnie jak i w innych przypadkach: im wczesniej zamówisz tym taniej kupisz, natomiast nie jest to konieczne i w sumie bilety na pociągi możesz kupić też w ostatniej chwili. Obowiązuje to zarówno dla dalekobieżnych jak i podmiejskich.
Na stronie www.oebb.at/de/tickets-kundenkarten możesz sobie skonfigurować wybraną trasę i zabukować bilety łącznie z rowerem (https://shop.oebbtickets.at/de/ticket/person/2023-10-06T11:30:49.771Z?cref=oebb-allgemein). w ostateczności bilet można kupić też u konduktora, ale lepiej unikać tej opcji - mają straszne koszty operacyjne ;).

Z obserwacji poczynionych podczas podróżowania pociągiem po Austrii wiem, że jest to z pewnością więcej niż 5 rowerów  ;).
W razie pytań - slużę pomocą i pamiętaj że bazę wypadową w okolicach Salzburga masz zapewnioną  :)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 6 Paź 2023, 12:40 »
Z obserwacji poczynionych podczas podróżowania pociągiem po Austrii wiem, że jest to z pewnością więcej niż 5 rowerów  ;).
W razie pytań - slużę pomocą i pamiętaj że bazę wypadową w okolicach Salzburga masz zapewnioną  :)
Ja zawsze miałem 5 wieszaków na końcu pociągu, na trasie Wiedeń-Villach i Monachium-Villach. Do Salzburga może jest lepiej, ale do Salzburga bez sensu jechać przez Austrię, skoro można szybko i tanio przez Niemcy.
Niemal wszystkie dalekobieżne pociągi w Austrii mają takie zestawienie.
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=OeBB&kategorie=RJ&cislo=530&nazev=&rok=2023

Ogólnie to przed podróżą warto właśnie zajrzeć na podaną stronę i sprawdzić, co jeździ na trasie, którą chcemy podróżować.
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2023, 12:48 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna kamil_ra

• Miasto: Teresin
  • Na forum od: 16.05.2013
« 6 Paź 2023, 13:11 »
Tak, wydaje mi się że od pewnego czasu jest ciut lepiej. Weźmy np. pierwszy lepszy pociąg dalekobieżny, który jedzie w tym przypadku dziś z Saalfelden do Schladming https://live.oebb.at/train-info?trainNr=163&date=2023-10-06&station=8100049&time=14%3A05
mamy tu 7 wagonów z przedziałem rowerowem.

Dla dociekliwych : https://www.oebb.at/de/reiseplanung-services/im-zug/fahrradmitnahme
Pozdrawiam

Offline PABLO

« 6 Paź 2023, 13:17 »
Dziękuję za zainteresowanie i szybką reakcję!

Aktualnie chodzi mi o przebicie się z rowerem na trasie Wiedeń-Villach (nie wiem jeszcze czy w obie strony).

Są też chyba jakieś nocne pociągi jadące z Wiednia do Włoch.

Kamil - może w końcu udami się do Was wpaść.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Paź 2023, 13:17 »
Ja jeżdżę pociągiem przez Niemcy i po Austrii jak najmniej, a jak musiałem jechać do Villach to kupowałem z dużym wyprzedzeniem. Pociągi dalekobieżne w Austrii mają tylko 5 miejsc na rowery i te miejsca są rezerwowane z wyprzedzeniem kilku miesięcy.
W Austrii cena podróży nie zależy od rodzaju pociągu z pewnymi wyjątkami.

Ale tu bardziej chodzi o bezpośredni dojazd z Polski do Austrii, więc Niemcy w ogóle nie wchodzą w grę.

Natomiast też ciekaw jest jak sensownie zorganizować sobie transport roweru na trasie np. do Wiednia i Budapesztu. Oba te miasta mają bezpośrednie połaczenie kolejowe z Warszawą, nawet na rozkładach pokazuje jakieś miejsca na rowery, tylko nie da sie ich kupić na stronie Intercity. Orientuje się ktoś czy sie w ogóle da i w jaki sposób można kupić bilety na rower na takie połączenia? Podejrzewam, że trzeba iść do stacjonarnej kasy, ale czy tam to jest możliwe?

Offline PABLO

« 6 Paź 2023, 13:38 »
Natomiast też ciekaw jest jak sensownie zorganizować sobie transport roweru na trasie np. do Wiednia i Budapesztu. Oba te miasta mają bezpośrednie połaczenie kolejowe z Warszawą, nawet na rozkładach pokazuje jakieś miejsca na rowery, tylko nie da sie ich kupić na stronie Intercity. Orientuje się ktoś czy sie w ogóle da i w jaki sposób można kupić bilety na rower na takie połączenia? Podejrzewam, że trzeba iść do stacjonarnej kasy, ale czy tam to jest możliwe?

To nie problem. Nawet w aplikacji IC da się kupić bilet na przejazd z rowerem. Niestety tylko na dzienne pociągi. Ceny bywają niskie. Zależy od daty.

Poza tym można podjechać do Chałupek lub Zebrzydowic, i dalej normalnie przez Czechy do Breclav.

W aplikacji CD też daje się kupić bilety na rower w komunikacji międzynarodowej.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 6 Paź 2023, 13:48 »
To nie problem. Nawet w aplikacji IC da się kupić bilet na przejazd z rowerem. Niestety tylko na dzienne pociągi. Ceny bywają niskie. Zależy od daty.

Gdzie niby masz taką możliwość?
Sprawdziłem na stronie bilet.intercity.pl - i nie ma możliwości zakupu biletu na rower na żadne połączenie do Wiednia. A w aplikacji PKP na telefon to w ogóle nie da się wyszukać takiego połączenia bo Wiedeń nie figuruje na liście stacji, tam są tylko polskie stacje.

Offline PABLO

« 6 Paź 2023, 14:00 »

Gdzie niby masz taką możliwość?
Sprawdziłem na stronie bilet.intercity.pl - i nie ma możliwości zakupu biletu na rower na żadne połączenie do Wiednia. A w aplikacji PKP na telefon to w ogóle nie da się wyszukać takiego połączenia bo Wiedeń nie figuruje na liście stacji, tam są tylko polskie stacje.

W aplikacji na telefon. Nazywa się "PKP INTERCITY". Zauważyłem, że np. pula biletów promocyjnych w aplikacji nadal jest, kiedy w serwisie www już nie ma.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 6 Paź 2023, 14:07 »
W aplikacji na telefon. Nazywa się "PKP INTERCITY". Zauważyłem, że np. pula biletów promocyjnych w aplikacji nadal jest, kiedy w serwisie www już nie ma.

Przecież o tej aplikacji pisałem. W jaki niby sposób kupisz tam bilet na rower na połaczenie do Wiednia czy Budapesztu jak tam nawet nie da się wyszukać takiego połączenia? W liście dostępnych stacji w tej aplikacji masz tylko polskie stacje.

Sprawdziłem też na aplikacji czeskich kolei Muj Vlak - i tam też nie ma możliwości zakupu miejsca na rower na połączenie z Warszawy do Wiednia (zarówno w wersji na telefon jak i na komputer), jedyna dostępna opcja dodatkowa to bilet na psa. Do tego w tej czeskiej aplikacji są ceny biletów bez zniżek, co się zupełnie nie opłaca bo to wychodzi ponad 500zł

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 6 Paź 2023, 14:21 »
Przecież o tej aplikacji pisałem. W jaki niby sposób kupisz tam bilet na rower na połaczenie do Wiednia czy Budapesztu jak tam nawet nie da się wyszukać takiego połączenia? W liście dostępnych stacji w tej aplikacji masz tylko polskie stacje.

OK mój bład, miałem starszą wersję aplikacji, po aktualizacji rzeczywiście da się kupić tam bilet na rower na międzynarodowe połaczenie, rower wychodzi koło 50zł. Tyle że na połączeniu do (i z) Budapesztu - da się wybrać przewóz roweru, ale w następnym kroku wyskakuje błąd że nie da się zarezerwować biletu (bez roweru daje radę ową rezerwację zrobić). Natomiast w przypadku Wiednia - da się zrobić rezerwację z rowerem.

Natomiast na stronie na komputer stacjonarny nie widzę takiej mozliwości.

Natomiast w przypadku Wiednia - da się zrobić rezerwację z rowerem.

Też nie na wszystkie połączenia. Z Warszawy do Wiednia da się kupić bilety na rower na oba połaczenia dzienne, ale w drugą stronę już tylko na poranne. Chyba że to kwestia dostępności miejsc na rowery, bo na niektóre daty widzę, że i z Budapesztu się daje ten bilet na rower kupić.
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2023, 14:34 Wilk »

Offline PABLO

« 6 Paź 2023, 14:21 »

Proszę bardzo - przykładowy zakup:

Offline PABLO

« 6 Paź 2023, 14:24 »
(...) da się wybrać przewóz roweru, ale w następnym kroku wyskakuje błąd że nie da się zarezerwować biletu (bez roweru daje radę ową rezerwację zrobić). Natomiast w przypadku Wiednia - da się zrobić rezerwację z rowerem.

Moim zdaniem to oznacza, że akurat nie ma wolnego miejsca na rower.

... ale warto próbować w innym momencie bo to "działa jak chce".

Ciekawe czy pula biletów na rower nie jest na stałe przydzielana do krajów. Bo miałem przypadki, że na PKP "nie było miejsc" a w czeskiej aplikacji były wolne miejsca (na ten sam pociąg).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 6 Paź 2023, 14:33 »
... ale warto próbować w innym momencie bo to "działa jak chce".

Znając realia PKP zdecydowanie bardziej bym tę opcję obstawiał :lol:. Bo coś ciężko mi uwierzyć by w październiku ludzie z Budapesztu tak walili pociągiem z rowerami  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum