Z obserwacji poczynionych podczas podróżowania pociągiem po Austrii wiem, że jest to z pewnością więcej niż 5 rowerów .W razie pytań - slużę pomocą i pamiętaj że bazę wypadową w okolicach Salzburga masz zapewnioną
Ja jeżdżę pociągiem przez Niemcy i po Austrii jak najmniej, a jak musiałem jechać do Villach to kupowałem z dużym wyprzedzeniem. Pociągi dalekobieżne w Austrii mają tylko 5 miejsc na rowery i te miejsca są rezerwowane z wyprzedzeniem kilku miesięcy.W Austrii cena podróży nie zależy od rodzaju pociągu z pewnymi wyjątkami.
Natomiast też ciekaw jest jak sensownie zorganizować sobie transport roweru na trasie np. do Wiednia i Budapesztu. Oba te miasta mają bezpośrednie połaczenie kolejowe z Warszawą, nawet na rozkładach pokazuje jakieś miejsca na rowery, tylko nie da sie ich kupić na stronie Intercity. Orientuje się ktoś czy sie w ogóle da i w jaki sposób można kupić bilety na rower na takie połączenia? Podejrzewam, że trzeba iść do stacjonarnej kasy, ale czy tam to jest możliwe?
To nie problem. Nawet w aplikacji IC da się kupić bilet na przejazd z rowerem. Niestety tylko na dzienne pociągi. Ceny bywają niskie. Zależy od daty.
Cytat: PABLO w 6 Paź 2023, 13:38To nie problem. Nawet w aplikacji IC da się kupić bilet na przejazd z rowerem. Niestety tylko na dzienne pociągi. Ceny bywają niskie. Zależy od daty.Gdzie niby masz taką możliwość?Sprawdziłem na stronie bilet.intercity.pl - i nie ma możliwości zakupu biletu na rower na żadne połączenie do Wiednia. A w aplikacji PKP na telefon to w ogóle nie da się wyszukać takiego połączenia bo Wiedeń nie figuruje na liście stacji, tam są tylko polskie stacje.
W aplikacji na telefon. Nazywa się "PKP INTERCITY". Zauważyłem, że np. pula biletów promocyjnych w aplikacji nadal jest, kiedy w serwisie www już nie ma.
Przecież o tej aplikacji pisałem. W jaki niby sposób kupisz tam bilet na rower na połaczenie do Wiednia czy Budapesztu jak tam nawet nie da się wyszukać takiego połączenia? W liście dostępnych stacji w tej aplikacji masz tylko polskie stacje.
Natomiast w przypadku Wiednia - da się zrobić rezerwację z rowerem.
(...) da się wybrać przewóz roweru, ale w następnym kroku wyskakuje błąd że nie da się zarezerwować biletu (bez roweru daje radę ową rezerwację zrobić). Natomiast w przypadku Wiednia - da się zrobić rezerwację z rowerem.
... ale warto próbować w innym momencie bo to "działa jak chce".