Autor Wątek: MPP 2024  (Przeczytany 51210 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: MPP 2024
« 4 Wrz 2024, 22:39 »
ŻYCZLIWOŚĆ.

To chyba nie chodzi o życzliwość. Częścią zabawy jest ogarnięcie trasy. Życzliwością tutaj jest nie psucie innym zabawy, bo podstawowe ogarnięcie trasy, żeby nie zginąć to 15-20 minut "roboty" na telefonie. Nie każ każdemu omijać linków z gotowymi receptami na sensowne strategie. A zadanie dla zawodnika z twoją prędkością jest tak skomplikowane, jak zatankowanie w Krzeszowicach i na metę.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 5 Wrz 2024, 09:20 »
Ale się zepsuło to forum i środowisko, no no...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 5 Wrz 2024, 10:19 »
Ale się zepsuło to forum i środowisko, no no...

Też bym z tego nie robił jakiejś wielkiej afery. Prośby o wrzucenie rozpiski sklepów i stacji to się pojawiają od lat. I ktoś czasem też wrzuca to na Forum. Na MP to niemal co roku to jest standard, że taka rozpiska się w wątku pojawia.

Każdy ma prawo taką prośbę wrzucić (nie jest to jakieś wielce rycerskie, no ale trudno), a inni mogą odmówić. Nie ma co robić osobistych przepychanek o coś takiego.

Swego czasu Turysta wrzucał podzielone na kilka części ślad MPP (jak Garminy nie ogarniały wyświetlenia jednego, oficjalnego śladu) i jakoś wtedy chętnie korzystano z tego.

• Użytkownik forum
« 5 Wrz 2024, 10:53 »
Nie nie, Żubrze. Takie prośby (lub wyprzedzające je posty) dotyczące rozpisek (nawet gotowych wklejek na ramę) pojawiały się tu, na forum praktycznie od samego początku. Od pierwszego MP. Zawsze tak było (bo chyba też idea istnienia takiego działu na tym forum to uzasadnia).

Nie zauważyłem więc, żeby cokolwiek miało zmienić nastawienie członków tego forum do siebie względem udziału w maratonach. Ale fakt, już od kilku lat nie pojawiam się na tych imprezach, być może mnie coś ominęło. W takim razie... cieszę się, że już w tym w takim razie nie uczestniczę.

Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 5 Wrz 2024, 11:55 »
Jak już tak szacowna Rada Mędrców forumowych mnie skrytykowała, to proszę: ;)

(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Nie sądzę, aby akurat to zestawienie spasowało Kurierowi ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Wrz 2024, 12:09 »
Nie zauważyłem więc, żeby cokolwiek miało zmienić nastawienie członków tego forum do siebie względem udziału w maratonach. Ale fakt, już od kilku lat nie pojawiam się na tych imprezach, być może mnie coś ominęło. W takim razie... cieszę się, że już w tym w takim razie nie uczestniczę.

Właśnie może dlatego, ze się nie pojawiasz i nie jeździsz maratonów - to nie wiesz jakie są obecnie realia i jak się zmienia etos jeżdżenia ultra i to zmienia na minus. Jechałem w tym roku BBT i naoglądałem się aż nadto, kiedyś te oszustwa były od wielkiego dzwonu, Jarek na pewno dobrze pamięta jak jechali z Moniką i była afera bo za dziewczyną z którą się Monika ścigała o pierwszą pozycję jechał wóz, który jej na punktach dawał suche ciuchy (a wtedy mocno padało).

A teraz te oszustwa stają się już powoli normą, organizatorzy dobrze o tym wiedzą i przymykają na to oczy, to się zaczęło od Wisły 1200, gdzie oszustw jest cała masa. Na MP Tobiasza na dystansie gravelowym wygrywa gościu co ominął część trasy, a kobiecie która wygrała wyścig, gdzie jechały 2 zawodniczki przyznaje się tytuł MP (wbrew regułom PZKol) - i wszystko OK.

Tak to się kończy jak się patrzy przez palce na pewne reguły. I gadasz później z taką dziewczyną za którą facet jedzie samochodem i daje jej bidony - to ona w ogóle nie widzi w tym nic złego, dla niej to jest norma, ona uważa że nikogo nie oszukuje i jeszcze powołuje się na to, ze gadała z organizatorem i rzekomo jej pozwolił. Niestety tak się kończy chodzenie na skróty. I po jeździe takiego wyścigu pozostaje później spory niesmak, np. nas na BBT wyprzedził gościu, który miał żoneczkę na niektórych punktach, która latała za nim z pytaniami - a może taki żel ci dać, a może to, a może tamto.

To co ja i parę osób tu napisaliśmy odnośnie tej rozpiski - wynika z troski o ten etos samowystarczalności, etos który wiele osób zaczyna naginać. A nie z braku życzliwości jak sugerujesz. Do Jarka akurat mam naprawdę dużo życzliwości, jest jedną z niewielu osób, która jeździ ultra jeszcze dłużej ode mnie, spotykaliśmy się na mnóstwie imprez. Przygotowania do wyścigu pod względem punktów zaopatrzeniowych na trasie - to jest po prostu część tej zabawy. I nie jest to to samo co było 10 lat temu, teraz zrobienie takiej rozpiski to jak Maciek napisał to zajmuje 20min na telefonie, bo tak wygodne są obecnie narzędzia typu mapy Google.

Tak jak napisał Żubr nie jest to oczywiście jakieś wielkie nadużycie, ale ja jestem zdania, że warto dbać o ten etos samowystarczalności, bo ostatnimi laty coraz bardziej zaczyna się chwiać i coraz więcej ludzi chodzi na skróty.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 5 Wrz 2024, 12:31 »
Za każde jedno podanie żelu czy bidonu godzina kary z komunikatem na stronie jeszcze w trakcie trwania zawodów. Tylko jeszcze jest kwestia udowodnienia, bo donosy nie muszą być uczciwe, ktoś może z zazdrości kłamać. Jak zawodnik się przyzna to sprawa prosta, ale co zrobić jak powie, że nic takiego nie miało miejsca? Bez nagrania ani rusz, a przecież chyba mało kto jedzie z kamerą?

Już sama obecność wozu z ewentualnym wsparciem może wypaczyć wynik, bo maraton jedzie się też głową, a tu jest pewność, że można przycisnąć, bo w razie czego na zawołanie mamy co chcemy. Nawet jak zawodnik ani razu nie skorzysta, to może na tym wozie zyskać w ten sposób, że bez niego pojechałby wolniej, zatrzymałby się na zakupy, nie ryzykowałby długiego przelotu bez jedzenia czy rezerwy napojów.
« Ostatnia zmiana: 5 Wrz 2024, 12:45 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna czupki

• Na forum od: 16.09.2022
    • Blog: czupki.pl
« 5 Wrz 2024, 12:44 »
Ja zrugałem Jarka niechcący. Kurier jest jednym z moich idoli o którym często opowiadam znajomym, także przepraszam Jarek.

Ale to wynik tego, że w świat ultra wchodzi coraz więcej ancymonów nie szanujących zasad "czystej" rywalizacji, gnojących wszystkie zapisy regulaminów, a później błyszczących na ściankach, jacy to z nich herosi. Wożą się na kole, nie dając zmiany i paląc głupa jak prosisz o uczciwą pracę w grupie albo odłączenie się. Nie potrafią zaplanować logistyki i bezczelnie wykorzystują pracę innych. Czas, kiedy każdy startujący w MPP umiał ogarnąć całość samodzielnie już chyba minął. Mamy tu przykład użytkownika MPP2024-pierwszeultra, który jawnie nabija się z regulaminu i zasad. Dlaczego dzielić się publicznie swoją pracą z takim typem? Taki stan mnie nie cieszy, tym bardziej, że ten trend jest coraz silniejszy.

Offline Mężczyzna Janikk

• Na forum od: 19.10.2020
« 5 Wrz 2024, 12:46 »
Panie i Panowie,
Jako, że spękałem kolejny rok i nie biorę udziału w MPP (od 5 lat jeźdzę MP) życzę Wam wszystkim dobrej zabawy. Nie każdy musi wygrać, nie każdy musi dojechać do końca. Jeśli ktoś czuje się na tyle mocny i noga podaje, że się ściga to chwała mu za to.
Bawcie się dobrze, reklamujcie sport i pozytywnych kolarzy w kaskach i światełkami (odpalonymi także w dzień).

Powodzenia!
Paweł

• Użytkownik forum
« 5 Wrz 2024, 13:19 »
W moim przekonaniu prośba o namiary na orleny czy żabki na TYM FORUM, od jego uczestnika do innych uczestników, a podanie bidonu czy żelu, czy czegoś tam na trasie przez kogoś spoza maratonu to zupełnie inna sprawa.

"Czyste zasady rywalizacji"? Zmilczę, bo to naprawdę nie jest warte Waszego czasu.

Trzymaj się Kurier.
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna piwko

• Miasto: dolny ślask
  • Na forum od: 15.06.2020
« 5 Wrz 2024, 13:35 »
No nic tylko otworzyć zimne piwo, chipsy i z uśmiechem  na ustach śledzić dalszy tok tej "dyskusji".
Jak to dobrze jeździć dla "samego siebie"  ;D

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 5 Wrz 2024, 14:29 »
Pozdro z trasy. Pan konduktor twierdzi, mam nadzieję mylnie, że jutro też tylko szynobus z miejscem na 6 rowerów  ;D

Offline Mężczyzna KrzyDra

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 16.03.2024
« 5 Wrz 2024, 15:29 »
Dla rozluźnienia sytuacji powiem , ze wiatr na start utrzymuje się dobry 😀
Do zobaczenia na starcie !

:)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 5 Wrz 2024, 15:44 »
Tak to się kończy jak się patrzy przez palce na pewne reguły. I gadasz później z taką dziewczyną za którą facet jedzie samochodem i daje jej bidony - to ona w ogóle nie widzi w tym nic złego, dla niej to jest norma, ona uważa że nikogo nie oszukuje i jeszcze powołuje się na to, ze gadała z organizatorem i rzekomo jej pozwolił. Niestety tak się kończy chodzenie na skróty. I po jeździe takiego wyścigu pozostaje później spory niesmak, np. nas na BBT wyprzedził gościu, który miał żoneczkę na niektórych punktach, która latała za nim z pytaniami - a może taki żel ci dać, a może to, a może tamto.

Z zgłosiłeś to organizatorowi, czy przymykałeś oczy? Jeżeli nie zgłosiłeś, to wychodzi na to, że jesteś równie odpowiedzialny za taki stan rzeczy jak i sami organizatorzy.

Btw. pewnie się zapytała i jej odpowiedzieli, że oczywiście, że można tak robić w kategorii team. W formie ciekawostki to pamiętam sytuację, kiedy zawodnik musiał skorzystać z pomocy "żony" i po prostu zmienił kategorię na team i jechał dalej.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 5 Wrz 2024, 15:57 »
Ładnie się nam nie tylko wątek, ale i wiatr rozhulał, dzisiaj już wieje w centrum kraju pod 50 km/h. Wyraźnie spowalnia podczas jazdy. No, ale ochłodziło się o 3 stopnie, a nad morzem jest wręcz zimno, w Gdańsku w porcie zaledwie +22,1 stopnia. W sobotę jednak będzie już z powrotem upał, według aktualnych prognoz na trasie MPP do +33 stopni (poza odcinkiem nadmorskim), zaś wiatr z południowego wschodu do 54 km/h w porywach.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum