Autor Wątek: Bibsy dla kobiet  (Przeczytany 15528 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Bibsy dla kobiet
« 12 Paź 2023, 22:23 »
Na MPP widziałem doskonały patent dla kobiet chcących używać bibsów, mianowicie spodenki kolarskie z odpinanymi szelkami. Rozwiązanie świetne, bo eliminuje największy minus bibsów dla kobiet, czyli kwestię sikania, bez tego trzeba zdejmować wszystkie warstwy nad szelkami. Szczególnie w zimnych czy mokrych warunkach gdy tych warstw często jest kilka - ułatwia to sprawę bardzo znacząco.

Koleżanka z którą ostatnio jeździłem dłuższe trasy bardzo ów patent zachwala, sprawdza się to w praktyce świetnie. Dzięki temu kobiety nie muszą już stosować spodenek bez szelek, które jednak leżą na ciele sporo gorzej niż bibsy, szczególnie chodzi tu o wkładkę, która przy spodniach bez szelek rusza się sporo więcej niż powinna, co tyłkowi na dłuższej trasie na pewno nie pomaga.

W ofercie mają to na pewno Assos i polski AM-Cycling Marcina Koseskiego, ale patent jest tak dobry, że myślę że i inni producenci wkrótce zaczną wprowadzać takie modele. Bo generalnie z ciuchami na rower kobiety mają mocno pod górkę, bo ciuchy kolarskie to chyba jedyny dział mody, gdzie faceci mają znacznie większy wybór  ;)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Odp: Bibsy dla kobiet
« 12 Paź 2023, 22:31 »
Sam bym chętnie takie spodenki przytulił  :lol:

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Paź 2023, 22:39 »
Sam bym chętnie takie spodenki przytulił  :lol:

Dla mężczyzn przy dwójce tak samo przydatny patent :P
Np. na MPP miałem problemy z żołądkiem i parę razy musiałem z toalety na stacjach korzystać i już mnie mocno irytowało ściąganie wszystkiego w nocy.

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 12 Paź 2023, 22:44 »
No właśnie  :) Ja dodatkowo rozbieram się/ubieram się w żółwim tempie, więc byłaby to dla mnie mega opcja. Masa zaoszczędzonego czasu i komfort też ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 13 Paź 2023, 00:28 »
Kurczaki, jak leczyłem żołądek, toż to by było wybawienie. Normalnie 1-2h na każdym ultra 500+ do przodu.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 13 Paź 2023, 06:25 »
Pytanie do Użytkowniczek:
Czy te klamerki nie uwierają w szlachetną cześć pleców?

Offline Kobieta wspodnicy

• Miasto: Poland
  • Na forum od: 31.08.2023
« 24 Paź 2023, 14:52 »
Pytanie do Użytkowniczek:
Czy te klamerki nie uwierają w szlachetną cześć pleców?
Nie:)
Te klamerki (przynajmniej w Assosach) są niewyczuwalne. Nie wiem jak w AmCycling, bo sa zlokalizowane w całkiem innym miejscu.
Patent bardzo fajny i dużo lepszy niż wcześniejsze rozwiązania Assosa czy np zamek w spodenkach Decathlona.
Minus to chyba tylko cena spodenek, bo klamry pojawiąją sie obecnie w dwóch najwyższych modelach.
Myślę, że ubierając potówkę te w AM też nie są wyczuwalne. Może przetestuję w przyszłym sezonie, bo cena polskiego producenta jest atrakcyjna i są dwie opcje szelek;)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 24 Paź 2023, 15:01 »
Nowa generacja spodenek endury "Wms FS260-Pro Bibshort DS" jest jeszcze sprytniej pomyślana, bo te szelki z tyłu da się po prostu rozszerzyć i wanąć dwójkę bez sciągania wszystkiego :-)

Offline Kobieta wspodnicy

• Miasto: Poland
  • Na forum od: 31.08.2023
« 24 Paź 2023, 15:06 »
Nie wiem czy po X rozciąganiu tej części nie bedzie ten materiał jakiś luźny.
Plus generalnie jak mamy powrzucane coś w kieszonki to ten fragment pleców lubi się mocno pocić, a tu dochodzą jeszcze kolejne warstwy materiału.
Ale szacunek, że wymyślają nowe patenty;)

« 24 Paź 2023, 15:35 »
Odpowiedzi na te pytania będę znał w przyszłym sezonie, moja małżonka zakupiła takie i na pierwszy rzut oka koncepcja zacna i potencjalnie bezawaryjna (w porównaniu do zamka z poprzedniej wersji).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Paź 2023, 15:52 »
Nie wiem czy po X rozciąganiu tej części nie bedzie ten materiał jakiś luźny.

Też mnie to jakoś specjalnie nie przekonuje, to musi być kosztem wygody dopasowania. Tutaj recenzja tego patentu przez kobietę i zwraca uwagę na to, że spodenki są za luźne i że za dużo jest materiału w tym kluczowym rejonie.
https://road.cc/content/review/endura-womens-fs260-pro-bibshort-ds-295179

Odpinane szelki IMO jednak przebijają ten patent Endury wyraźnie.

« 24 Paź 2023, 19:05 »
Zobaczymy w praktyce, internety już różne rzeczy widziały. Magda to kupiła bo miała w ręce i przymierzała, więc jej wygodnie było. Warto dać szansę bo cenowo to nie ma porównania do Assosa. Aspekt rozciągania to mocno zależy ile razy to w ten sposób zaciągniesz, ergo ile długich tras robisz itp.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Paź 2023, 21:07 »
Warto dać szansę bo cenowo to nie ma porównania do Assosa.

To wiadomo, Assos to kosztuje koszmarne pieniądze, pod 1000zł, a najwyższe modele to już poziom 1200-1300zł. Przy czym wcale nie daje to gwarancji jakości, np. Marcie w tym najdroższym właśnie modelu spodenki się spruły w miejscu łączenia wkładki z resztą spodenek.

« 24 Paź 2023, 22:17 »
najwyższe modele to już poziom 1200-1300zł. Przy czym wcale nie daje to gwarancji jakości, np. Marcie w tym najdroższym właśnie modelu spodenki się spruły w miejscu łączenia wkładki z resztą spodenek.

W moich Assossach, które 3 lata temu z okładem kosztowały 800 zł też się to stało. Do tej pory ceruję ;-)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 25 Paź 2023, 14:45 »
Tutaj bardzo pozytywny test Mamby spodenek AM-Cycling Cargo Ultra Detachable z odpinanymi szelkami, tymi o których wspominałem. To jest sensowna alternatywa cenowa dla Assosa (choć dalej to produkt z wysokiej półki cenowej), poziom 550zł, a nie pod 1000zł:
https://mambaonbike.pl/am-cycling-najlepsze-spodenki-rowerowe-dla-kobiet/?fbclid=IwAR0ARJnWqQzEx7eDVg7b6JY7jZo2gvDKa2_NnEO8_hIdFZ1kCBzk_Q18hro

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum